Skocz do zawartości

[rama] Dla niewymagającego ;) pod koła 28", 200-400zł

ADG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako że to pierwszy mój post na tym forum najpierw się przywitam :woot: dzień dobry :)

Wstęp (nie trzeba czytać - dla chętnych)

A teraz co pod tematem wątku się kryje. Mianowicie wzrastające ceny paliw oraz próby naprawienia swojej kondycji fizycznej sprawiły że postanowiłem przesiąść się z auta na rower (przynajmniej w tych momentach gdy jest to możliwe :P). Wyciągnąłem z piwnicy ponad 10letnią Meride Dakar którą otrzymałem od ojca jeszcze w podstawówce. Niestety mimo że rower nie przejechał chyba 2000km przez te lata, nawet wymiana opon i kilku innych części nie sprawiła że jeździ mi się przyjemnie. Rower jest po porostu na mnie za mały. Pogrzebałem w internecie i doszedłem do wniosku że nie istnieje taki rower który spełniałby moje potrzeby, ale istnieje możliwość złożenia takiego :)

Sedno sprawy :)

Głównym kryterium przy budowie nowego roweru w moim przypadku jest cena. Fundusz mam ograniczony a w zasadzie na razie go brak. Planuje składanie roweru w okresie jesienno zimowym. W miarę przypływu funduszy będę kupował poszczególne części. Ale od czegoś trzeba zacząć.

Rower ma być dość prosty. Rama sztywna między 19"/20" na koła 28". Przerzutki Shimano Nexus Inter-8. Bez amortyzacji. Więcej zachcianek nie mam, ważne aby części były w miarę dobrej jakości ale bez szaleństw finansowych :) (nie oczekuje że będzie to mercedes w cenie malucha :D.

Temat dotyczy ramy ponieważ od czegoś muszę zacząć. Rower ma być w 90% wykorzystywany do jazdy po mieście. Zakres cenowy od 200-400zł (wiem, marnie). Nie musi być "ultra lekka".

Za wszelkie sugestie dziękuje (nie tylko dotyczące ramy).

PS. Wiem że jako totalny amator podjęcie się złożenia roweru może okazać się zbyt trudne, ale chce to potraktować jako zajęcie na jesienno zimowe wieczory i osobiste wyzwanie :P

Napisano

Chyba zbyt rozległa ta moja wypowiedź z tematu więc skrócę.

Proszę o rade w wyborze ramy w zakresie cenowym 200-400zł do jazdy po mieście na kołach 28". Ponieważ jestem początkujący w temacie, cena może wzrosnąć do 500zł ale proszę o uagrumentowanie propozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...