Skocz do zawartości

[rower] author impulse, czy waro modernizowac?

tssmoq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych forumowiczow,

Tak przedzieram sie przez posty dotyczace sprzetu i coraz gorzej z doborem odpowiedniego juz nie mowiac o kolejnosci zakupu... Ale po kolei,

dostalem w spadku (ostatni rower mi ukradziono :/) okolo 9 letni author impulse, jedyne co znalazlem na jego temat (tzn. tego co jest w srodku) to cos takiego Author Impulse Hi-Ten Prowheel / SH TY40 / SH TY40 / Apse, przypuszczam, ze Wam w przeciwienstwie do mnie to cos mowi... Rower jak na swoj wiek przystalo juz troche sfatygowany, wiec teraz pytanie czy warto w niego inwestowac (w ta rame)? bo rama w sumie troche za duza na mnie, ale jezdzi mi sie nawet dobrze. jesli warto, to od czego zaczac wymiany? moze troche konkretow co do stanu roweru:

lewa manetka (grip shift) trzyma sie w calosci dzieki "raczkom", nie mniej prawie dziala, przednia przerzutka, nawet po regulacji w sklepie, ma problemy z najwyzszym biegiem 3 (objaw jest taki, ze jak rower uniose i pokrece reka to wskakuje, w czasie jazdy jednak nie), firma shimano typ nn (mi). Tyl, przerzutka sis7, dziala prawie dobrze, czasem na srodkowych biegach miewa problemy. Opony 26 1.75 tylna zjechana totalnie na srodku (slick sensu stricto ). Oponki moga byc na semi-slick bo zdecydowanie wiecej poruszam sie po miescie (chociaz ostatnio piaski w kampinosie niezle daly w kosc). Kola, tylne chyba ok, przednie zdecydowanie do centrowania (hamowanie przednim hamulcem, daje efekt sporego "bicia"). Tyle tytulem opisu

Teraz pytanie do Was, co radzicie wymienic, na jaki sprzet i w jakiej kolejnosci tzn ktore z opisanych wad sa najistotniejsze i nie cierpia zwloki w wymianie. Dodam, ze nie jestem zbyt majetny i gdybym mial 1000 na wymiane sprzetu, to raczej odczekal bym troche i kupil jakiegos scott'a... z drugiej strony jednak zdaje sobie sprawe z tego, ze wymiana np kasety na 9 pociaga wymiane piasty, manetek itp. Prosze o wszelkie porady i sugestie.

pozdrawiam i z gory dziekuje

Napisano

No nic, zadnych odpowiedzi...

Postanowilem wiec modernizowac ten rower, z artykulu na forum "skladac czy kupic nowy" wynika, ze rama hi-ten nie jest taka najgorsza (ewentualnie jak juz bedzie w rowerku dobry sprzet, to mozna go przelozyc do innej ramy a tymczasem jezdzic).

I teraz pytanko, modernizacje postanowilem zaczac od najbardziej denerwujacych rzeczy czyli przod ;)

centrowanie kola, zmiana lewej manetki, przerzutki i suportu. Czy zmieniajac suport wymienic korbe? (obecnie mam prowheel, pewnie od nowosci). Czy takie zmiany nie beda kolidowaly ze starym "tylem", ktory na wymiane bedzie musial poczekac?

Pomozcie prosze wybrac jakies czesci, przegladam allegro i nie wiem co moze pasowac (sa zawsze ze 3 rozmiary suportu, jakie manetki grip czy rapid, linka przerzutki przedniej przechodzi przez takie koleczko i dopiero do przerzutki, jaki to typ?...)

tysiace pytan przepraszam...

co do kaski mysle ze okolo 150zl za to wszystko jesli mozna w tej cenie kupic pozadne czesci oczywiscie

prosze pomozcie

Napisano

Jak chcesz to napisz do mnie na gg 2467587 to wyślesz mi zdjęcia i ci pomoge bo to mi sie nie chce pisać ze względu na to że nie jest na żywo tylko piszesz post a ktoś czyta go na przykład za 2 h. Powiem ci że coś da się z tego roweru zrobić;)

Napisano

Rama Hi-ten właśnie jest taka "najgorsza". Osprzęt w tym rowerze nie dość że niskiej klasy to jeszcze w kiepskim stanie. ZDECYDOWANIE kupić nowy rower, żal aż pieniądze na takiego wydawać, szczególnie gdy ramka dla ciebie jest za duża {odczucia}. Gdyby to był rowerek przynajmniej na cr-mo i z pasującą ci ramką, to wtedy bym polecił renowację :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...