dragonflypl Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Witam czy mogłby ktoś zamieścić fotki jak ma zamontowany tylni bagażnik crosso. kupiłem takowy dziś, i posiadam rower kross level a2. z tego co widzę ten bagażnik nie jest kompatybilny z moją ramą (uduszę sprzedawce za to że kłamał że na pewno będzie git). problem polega na tym, że trójkąt z tyłu ramy ma tylko dziurkę z gwintem w podstawie... poza tym, same dolne uchwyty są szersze od ramy, więc aby go przykręcić musiałbym naginać bagażnik - nie wiem czy tak to powinno być... może ktoś się bawił w dostosowywanie tego typu ramy po bagażnik crosso i mógłby umieścić tutaj jakiś opis + zdjęcia. pozdrawiam, paweł
sebakw Napisano 12 Lipca 2009 Napisano 12 Lipca 2009 Cześć, Czy udało Ci się zamonotwać bagażnik? Tak się składa, że również jestem posiadaczem Krossa A2 i szukam właśnie odpowiedniego bagażnika. Pozdrawiam, Seba
michalj Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Montując bagażnik Crosso zacząłem się zastanawiać nad wytrzymałością otworów montażowych w ramach. Mam zamiar kilkukrotnie w sezonie zakładać bagażnik, czyli prawdopodobnie jak większość sakwiarzy. Narodziły się dwa pytania: 1. Z jaką siłą dokręcacie bagażnik (szczególnie na dole)? 2. Czy komuś się zdarzyło zerwać gwint?
pim Napisano 5 Kwietnia 2011 Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam Mam Authora stratosa i widzę, że też na dole bagażnik jest szerszy od ramy. Nie wiem czy go naginać czy co robić ? Ma ktoś zamontowany to może da foto jak to wygląda ??? Pozdrawiam
Patryke Napisano 5 Kwietnia 2011 Napisano 5 Kwietnia 2011 Naginać trochę można, miejscami to nawet trzeba. W moim przypadku przy tylnym hamulcu tarczowym było to wręcz koniecznie. Nic strasznego się nie stało - jedynie bagażnik trochę krzywo siedzi - jego środek nie pokrywa się ze środkiem koła (ale to jest zrozumiałe). U mnie na ramie Kelly'sa Imagine wygląda to tak:
moojmisiu Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 1. Nic się nie stanie, jeśli podpory bagażnika będą trochę ściśnięte albo rozgięte. 2. Na brak górnych otworów do montowania bagażnika jest kilka sposobów: a) obejmy na rurki tylnego widelca - coś w rodzaju tego: http://www.hellermanntyton.pl/productdetail?PRODUCTID=211-15140 - lepsze są stalowe No i do dostania w elektrycznym za jakieś 1 PLN sztuka. Można zaszaleć i kupić z logo Tubusa (39,90 PLN) albo SportArsenal - wtedy po 9,50 PLN komplet - to chyba najlepsze rozwiązanie w tym przypadku i sprawdzone i dość tanie. obejma na rurę podsiodłową: najtańsza opcja - wyciąć sobie samemu, można też wziąć stary zacisk sztycy i spiłować rant, żeby wszedł głębiej. Oczywiście można też kupić firmówki Tubusa czy SportArsenal. c) blaszka czy coś podobnego mocowane do otworu w elemencie rozpierającym tylny widelec (http://rowertak.pl/data/gfx/pictures/large/7/0/7_1.jpg - ten dodatek widoczny na fotce) - znów można kupić albo zrobić samemu. Często też jest w komplecie z bagażnikiem.
pim Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam Dziękuję za foto i informację. Nagiąłem go i przykręciłem. Działa ok I sakwy Crosso sprawdzone w ulewie. Polecam w 100 %
paputczik Napisano 21 Czerwca 2011 Napisano 21 Czerwca 2011 hej, wrzucam link do montażu bagażnika Crosso w rowerze Scott Aspect 20, na hamulcach tarczowych (może komuś się przyda): adapter w moim wykonaniu - 5 podkładek na śrubie: montaz crosso pozdrawiam Tomek
masaaj Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udało mi się dziś upchać ten bagażnik na ramie ninera (Author instinct) z oponami 2.1 (WTB Vulpine), ale za dużo miejsca nie zostało. Do hydraulików (soczki 5 avida) potrzebny były 20 mm adapter. W rezultacie zamocowania go po stronie przerzutki prześwit między oponą i bagażnikiem jest u góry mały - myślę by i od tej strony wsadzić 10mm adapter i go nieco powiększyć. Od góry prześwit pomiędzy prętami bagażnika i tylną blachą a laczkiem to jakieś 10 mm - czyli niewiele - pomogłyby wyższe blachy mocujące u dołu bagażnika - może crosso rozważy taką opcję. Tylko kto wkłada bagażnik do ninera, oprócz upartych Tatusiów nie chcących jeździć trekingami
dziobolek Napisano 23 Sierpnia 2011 Napisano 23 Sierpnia 2011 Tylko kto wkłada bagażnik do ninera, oprócz upartych Tatusiów nie chcących jeździć trekingami Gratulacje no i... nie przejmuj się tym, co ludzie mówią - "wypada... nie wypada" czy "przerost formy nad treścią..." To samo mi mówiono, jak kombinowałem z bagażnikiem do crossa gdy takowe rowerki pojawiły się na rynku Nawet teraz czasami słyszę - "...a to nie lepiej gotowy touring/trekking kupić...???" No, niestety nie... dla mnie to nie to samo. Pozdrówka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.