Skocz do zawartości

[bagażnik] montaż bagażnika crosso

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

czy mogłby ktoś zamieścić fotki jak ma zamontowany tylni bagażnik crosso. kupiłem takowy dziś, i posiadam rower kross level a2. z tego co widzę ten bagażnik nie jest kompatybilny z moją ramą (uduszę sprzedawce za to że kłamał że na pewno będzie git). problem polega na tym, że trójkąt z tyłu ramy ma tylko dziurkę z gwintem w podstawie... poza tym, same dolne uchwyty są szersze od ramy, więc aby go przykręcić musiałbym naginać bagażnik - nie wiem czy tak to powinno być...

może ktoś się bawił w dostosowywanie tego typu ramy po bagażnik crosso i mógłby umieścić tutaj jakiś opis + zdjęcia.

pozdrawiam, paweł

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć,

Czy udało Ci się zamonotwać bagażnik?

Tak się składa, że również jestem posiadaczem Krossa A2 i szukam właśnie odpowiedniego bagażnika.

Pozdrawiam,

Seba

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Montując bagażnik Crosso zacząłem się zastanawiać nad wytrzymałością otworów montażowych w ramach. Mam zamiar kilkukrotnie w sezonie zakładać bagażnik, czyli prawdopodobnie jak większość sakwiarzy.

Narodziły się dwa pytania:

1. Z jaką siłą dokręcacie bagażnik (szczególnie na dole)?

2. Czy komuś się zdarzyło zerwać gwint?

• 1 rok później...
Napisano

Witam

Mam Authora stratosa i widzę, że też na dole bagażnik jest szerszy od ramy. Nie wiem czy go naginać czy co robić ? Ma ktoś zamontowany to może da foto jak to wygląda ???

Pozdrawiam

Napisano

Naginać trochę można, miejscami to nawet trzeba. W moim przypadku przy tylnym hamulcu tarczowym było to wręcz koniecznie. Nic strasznego się nie stało - jedynie bagażnik trochę krzywo siedzi - jego środek nie pokrywa się ze środkiem koła (ale to jest zrozumiałe).

U mnie na ramie Kelly'sa Imagine wygląda to tak:

p1030037a.th.jpg

Napisano

1. Nic się nie stanie, jeśli podpory bagażnika będą trochę ściśnięte albo rozgięte.

2. Na brak górnych otworów do montowania bagażnika jest kilka sposobów:

a) obejmy na rurki tylnego widelca - coś w rodzaju tego: http://www.hellermanntyton.pl/productdetail?PRODUCTID=211-15140 - lepsze są stalowe :) No i do dostania w elektrycznym za jakieś 1 PLN sztuka. Można zaszaleć i kupić z logo Tubusa (39,90 PLN) albo SportArsenal - wtedy po 9,50 PLN komplet - to chyba najlepsze rozwiązanie w tym przypadku i sprawdzone i dość tanie.

B) obejma na rurę podsiodłową: najtańsza opcja - wyciąć sobie samemu, można też wziąć stary zacisk sztycy i spiłować rant, żeby wszedł głębiej. Oczywiście można też kupić firmówki Tubusa czy SportArsenal.

c) blaszka czy coś podobnego mocowane do otworu w elemencie rozpierającym tylny widelec (http://rowertak.pl/data/gfx/pictures/large/7/0/7_1.jpg - ten dodatek widoczny na fotce) - znów można kupić albo zrobić samemu. Często też jest w komplecie z bagażnikiem.

Napisano

Witam

Dziękuję za foto i informację. Nagiąłem go i przykręciłem. Działa ok :) I sakwy Crosso sprawdzone w ulewie. Polecam w 100 % :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

hej,

wrzucam link do montażu bagażnika Crosso w rowerze Scott Aspect 20, na hamulcach tarczowych (może komuś się przyda):

adapter w moim wykonaniu - 5 podkładek na śrubie:

montaz crosso

pozdrawiam Tomek

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Udało mi się dziś upchać ten bagażnik na ramie ninera (Author instinct) z oponami 2.1 (WTB Vulpine), ale za dużo miejsca nie zostało.

Do hydraulików (soczki 5 avida) potrzebny były 20 mm adapter. W rezultacie zamocowania go po stronie przerzutki prześwit między oponą i bagażnikiem jest u góry mały - myślę by i od tej strony wsadzić 10mm adapter i go nieco powiększyć. Od góry prześwit pomiędzy prętami bagażnika i tylną blachą a laczkiem to jakieś 10 mm - czyli niewiele - pomogłyby wyższe blachy mocujące u dołu bagażnika - może crosso rozważy taką opcję. Tylko kto wkłada bagażnik do ninera, oprócz upartych Tatusiów nie chcących jeździć trekingami :)

Napisano

Tylko kto wkłada bagażnik do ninera, oprócz upartych Tatusiów nie chcących jeździć trekingami :)

Gratulacje :thumbsup: no i... nie przejmuj się tym, co ludzie mówią - "wypada... nie wypada" czy "przerost formy nad treścią..."

To samo mi mówiono, jak kombinowałem z bagażnikiem do crossa gdy takowe rowerki pojawiły się na rynku :confused:

Nawet teraz czasami słyszę - "...a to nie lepiej gotowy touring/trekking kupić...???"

No, niestety nie... :whistling: dla mnie to nie to samo.

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...