Kafarek555 Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Witajcie Podczas każdego użytkowania zauważam, że moje ręce układają się na kierownicy w taki sposób że są za nisko i za daleko ( ramiona są ciągle wyprostowane co nie jest komfortowe) Postanowiłem więc wymienić ori ster VP-A41AC na jakiś wyższy i lżejszy model. VP mają wysokość ok 9 mm. Czy takie o wysokości 2,5 cm już zapewnią odpowiednią wygodę? Co polecacie do kwoty ok 120 zł?
lajtspid Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 A zwykła podkładka pod mostek nie rozwiązała by problemu?
Kafarek555 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Napisano 29 Czerwca 2009 A zwykła podkładka pod mostek nie rozwiązała by problemu?Mhh..takie karbonowe co występują na allegro do ceny ok 8 zł? W sumie planuje też zmianę mostka więc brał bym komplet ( krótszy i 8 stopniowy )
micha09 Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 ty pewnie masz stery maszynowe (tak jak ja) przeciez dobre sa a jesli masz tego levela a4 to kross zrobil ten rower o specyfikacji sportowej, mogles kupic hexagona (inna geometria) no ale coz teraz zrobic, nie kupuj krotszego mostka bo wtedy dopiero bedzie ci sie glupio jechac a najlepszym rozmiazaniem sa wlasnie te tuleje dystansowe, tylko ze jest jeden problem rura sterowa jest przyciata tak zeby teraz pasowalo wiec nie wlozysz wiecej tuleji
Kafarek555 Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Napisano 30 Czerwca 2009 ty pewnie masz stery maszynowe (tak jak ja) przeciez dobre sa a jesli masz tego levela a4 to kross zrobil ten rower o specyfikacji sportowej, mogles kupic hexagona (inna geometria) no ale coz teraz zrobic, nie kupuj krotszego mostka bo wtedy dopiero bedzie ci sie glupio jechac a najlepszym rozmiazaniem sa wlasnie te tuleje dystansowe, tylko ze jest jeden problem rura sterowa jest przyciata tak zeby teraz pasowalo wiec nie wlozysz wiecej tuleji No właśnie nie są dobre. Prawda, że specyfikacja sportowa ale ciągle wyciągnięte ręce są męczące. Tulejek nie da rady tam włożyć Jedyna opcja to wyższy ster
micha09 Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 to trzeba bylo kupic rower trekingowy albo miejski byloby wygodnie, a i jeszcze jedno jak stery moga byc wyzsze ja tego nie rozumiem, moze ktos wytlumaczy
Bizon Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 Czegoś tu nie rozumiem.Skoro nie ma miejsca na podkładkę pod mostek ,bo rura sterowa jest przycięta to jak tam mają wejść wyższe stery ? Przecież w obu przypadka ,aby kierownica była wyżej potrzebna jest dłuższa rura sterowa.Jeśli nie ma miejsca na podkładki a chcesz ,żeby pozycja była bardziej wyprostowana (wyżej kierownica) to albo mostek z większym kątem albo kiera gięta
Kafarek555 Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Napisano 30 Czerwca 2009 to trzeba bylo kupic rower trekingowy albo miejski byloby wygodnie, a i jeszcze jedno jak stery moga byc wyzsze ja tego nie rozumiem, moze ktos wytlumaczy I zasuwać nim po terenie, brawo geniuszu Bizon no właśnie mi zależy trochę na tym aby ramiona odciążyć i mieć je trochę zgięte. Jutro postaram się zmierzyć ile cm ma rura sterowa
micha09 Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 jestem geniusz ale przynajmniej nie taki mieczak jak ty jak sie kupuje rower to trzeba chyba przemyslec to jesli nie ten rower miejski to mogles kupic hexagona, teraz juz nie ma ze boli
Kafarek555 Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Napisano 30 Czerwca 2009 jestem geniusz ale przynajmniej nie taki mieczak jak ty jak sie kupuje rower to trzeba chyba przemyslec to jesli nie ten rower miejski to mogles kupic hexagona, teraz juz nie ma ze boli Nie denerwuj mnie dobrze? Za przeproszeniem g**** doradziłeś a wcinasz się z swoimi teoriami w moje zapytanie. Hexagona? A po co mam kupować coś gorszego jak mnie stać na lepsze? A ból odczułem po ostatniej 50 km jeździe. Roweru miejskiego nie miałem i nie będę mieć - ja nie taka baba jak Ty że potrzebuje ciężkiego, miejskiego roweru. Zakup był przemyślany lecz po prostu wynikł ten problem. Zamiast doradzić to Ty BEZSENSOWNIE pytasz się czego kupiłem to a nie inny. BO TAKI CHCIAŁEM I TOBIE NIC DO TEGO! Nie potrafisz doradzić? To milcz. Nie Twój interes jaki rower wybieram.
arroyo Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 Ręce za nisko i za daleko? Taka geometria ramy, tzn. sportowa, górna rura jest dłuższa i wymusza pochyloną pozycję. Skorygujesz to wymieniając mostek na krótszy oraz z większym wzniosem. Rura sterowa jest prawdopodobnie tak docięta, że nie dołożysz kolejnej podkładki, natomiast korygowanie pozycji na rowerze poprzez wymianę sterów... jeszcze o czymś takim nie słyszałem. To trochę jakbyś chciał zmienić korby na krótsze bo nie pasuje tobie długość sztycy
Artro Napisano 30 Czerwca 2009 Napisano 30 Czerwca 2009 Nie wiem czy to cos da, ale jesli masz sztyce z seatbackiem to wymien na zwykla, a siodelko mozesz dac troche do przodu. Zawsze te pare mm do przodu Efekt moze byc zadowalajacy
Kafarek555 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Napisano 1 Lipca 2009 Ręce za nisko i za daleko? Taka geometria ramy, tzn. sportowa, górna rura jest dłuższa i wymusza pochyloną pozycję. Skorygujesz to wymieniając mostek na krótszy oraz z większym wzniosem. Rura sterowa jest prawdopodobnie tak docięta, że nie dołożysz kolejnej podkładki, natomiast korygowanie pozycji na rowerze poprzez wymianę sterów... jeszcze o czymś takim nie słyszałem. To trochę jakbyś chciał zmienić korby na krótsze bo nie pasuje tobie długość sztycy Aktualnie mam mostek 5 stopni i długość 10 cm. Są 10 stopniowe i o długości 9 cm. Sądzisz, że coś by to dało?Artro siodełko jest już na tyle przesunięte do przodu na ile można
arroyo Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Mostków jest cała mnogość, do tego można je przekładać tak aby zmienić wznios na spadek. Nie wiem dokładnie jaki mostek tobie by poprawił wygodę, ale jeśli będzie zbyt nisko to poczujesz to w plecach. Co do siodełka, u mnie też jest na maxa wysunięte do przodu, ale mam sztycę ritchey z delikatnym seatbackiem, czasami czuję, że przydałoby się jeszcze przesunąć siodło o te 2cm do przodu.
dejf86 Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 A może poprostu Kafarek kupiłeś rower z za dużą ramą? Ile masz wzrostu i jaki rozmiar ramy?
Kafarek555 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Napisano 1 Lipca 2009 A może poprostu Kafarek kupiłeś rower z za dużą ramą? Ile masz wzrostu i jaki rozmiar ramy? 186 cm wzrostu, rama 21
Bizon Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Jak byś zmieniał mostek najlepiej udać się do sklepu i wypróbować kilka mostków i wybrać ten który najbardziej pasuje.Jeśli w sklepie nie będzie nikt sapał.Takie doradzanie na odległość jaki mostek mija się z celem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.