Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Problem z wyregulowaniem mechanka [foto],

Topi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę wyregulować moich hamulców tarczowych. Linka wydaje się sztywna, klocki jak sie patrzy są maksymalnie blisko do tarczy, wszystko jest podokręcane az mi się klucze i śruby pościerały i nadal nie hamują dobrze Klamka hamulcowa, ta na kierownicy jest cała plastikowa.

Na zacisku pisze DENGTAI (to chyba firma), a na klamce POWER (też chyba firma). Wszystko to bylo przy zakupie, nie wymieniałem częsci. Rower kupiłem w sklepie rowerowym Cross w Olsztynie. Dołączam fotki mojego sprzetu

Hamulec1.jpg

Hamulec2.jpg

Hamulec3.jpg

Kolego. Ten twój sprzęt to makrokesz, więc się nie dziwię, że hamulce nie działają. Te firmy, które wymieniłeś, to pierwszy raz o takich słyszę.

Nie wiem czy coś pomoże twojemu hamulcowi... Nie wiadomo nawet jakie tam masz klocki i czy istnieją do tego jakieś zamienniki. Najlepiej to zmienić hamulec na coś porządnego.

Kolego. Ten twój sprzęt to makrokesz, więc się nie dziwię, że hamulce nie działają. Te firmy, które wymieniłeś, to pierwszy raz o takich słyszę.

Nie wiem czy coś pomoże twojemu hamulcowi... Nie wiadomo nawet jakie tam masz klocki i czy istnieją do tego jakieś zamienniki. Najlepiej to zmienić hamulec na coś porządnego.

Tylko po co nowe klocki jak jeździłem wczesniej dwa lata tym rowerem i są całe, prawie nie zdarte?

Jestem w trakcie zmieniania klamek na metalowe. Mam już dwie tylko klucza potrzebuje. Do jutra będą zmienione :(

wiele z marketowych "tarczówek" zaczyna z czasem rozszerzać się podczas zaciskania, podobnie jak miękkie szczęki v-breków. Nic z tym nie zrobisz. Pomyśl o przesiadce na jakieś v-ki, accenty już za 20 zł wyrwiesz nowe.

Co to są te "v-ki" i "accenty"? Nie znam skrótów bo jestem zielony w tym temacie ;p

Za 5zł więcej masz Shimano - http://allegro.pl/item669329878_hamulec_al...jkszop_com.html

Bardzo fajny hamulec - tani, lekko chodzi, a przy tym dobrze odbija :)

A tak w ogóle to Twoje obręcze są przystosowane również do hamulców V-Brake? Pokaż ich zdjęcie najlepiej. Bo widzę, że ten "amortyzator" ma pivoty, więc lajt.

Do tego KONIECZNIE aluminiowe klamki polecam te Tektro - http://allegro.pl/item654276259_okazja_now...tro_mt_3_0.html

Nie polecam aluminiowych klamek no-name, bo bardzo szybko łapią luzy przez co stają się mało skuteczne.

Sam używałem dawno temu dokładnie takiego zestawu Tektro+Shimano i jak na swoją cenę hamował bardzo fajnie :)

Nie da się jeszcze czegoś zrobić z tym hamulcem? Wstawiłem klamki metalowe od firmowego roweru GIANT ale tez nie za bardzo pomogło ;/ Zamieszczam fotki jednego z klocków hamulcowych(tego bliżej szprych):

Obraz064.jpg

Obraz066.jpg

Obraz067.jpg

Obraz068.jpg

Obraz069.jpg

Wydaje mi się że klocki nie są zdarte, są płaskie i troszke ślizgie. Mają niewielekie dziurki na powierzchni tak jak widac na foto

Jeśli chcesz się z tym bawić to możesz odtłuścić tarczę (nie wiadomo co na niej jest), możesz wypalić klocki, zetrzeć je na papierze ściernym (lekko) i też potraktować odtłuszczaczem. Ale według mnie szkoda zachodu :)

Wypalić czyli zetrzeć papierem ściernym tak?

• Mod Team

Zwroccie uwage ze tarcza jest przykrecana na "krzyzaka" :P ja pierwsze takie cos widze ale nie wrozy to nic dobrego.

Najlepiej zrobisz jak załozysz nowe V'ki za jakies 20zł moge sie załozyc ze jak je wyregulujesz beda hamowac duzo lepiej niz ten wynalazek, chyba ze nie masz pivotów :thanks:

Chłopie, powiem Ci wprost - Twój hamulec to największy śmieć i nie da się go doprowadzić do stanu używalności.

KAŻDY firmowy V'brake(accent, shimano) będzie hamować stokroć lepiej od tego DengC.hu.ja Maxi-power.

Ta tarczówka jest tylko dla wyglądu, producent nie przewidział, że rower może być używany do jazdy.

A jeżeli chcesz koniecznie zostać przy tarczy, to szukaj Avida BB5 albo Accenta Freezera. Tylko nie wiem, czy jest sens zakładać mocny hamulec, bo przy hamowaniu może Ci się złamać amortyzator i będzie niewesoło.

Ta tarczówka jest tylko dla wyglądu, producent nie przewidział, że rower może być używany do jazdy.

;)

Rozkręciłem hamulec i włożyłem do pudełka. na razie będę używał tylniego. Jak będę kupywał nowy to odrazu dwie v-ki ale po oczyszczeniu i naprawieniu go bo ma wiele luzów w sobie jeszcze. Jak jeżdze to cały skrzypi i się rusza. Pozdro kolegom po dętce :D

PS. Jeszcze mam pytanko. Skąd wezme takie miedziane wałeczki którymi zaciska się końcówki linek drucianych od hamulców i przerzutek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...