zelik76 Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Witam!! Wymieniam sobie napęd, z tyłu zmieniam kasetę Srama PG-950 na Deore XT 11-32, i przerzutkę Deore LX na Deore XT RD-M 771 SGS, manetki zamieniam z XT na XTR rapidfire plus + dźwignie hamulca XTR. No i mam problem z przednią przerzutką, bo nie wiem jaki system przerzutki mam zakupić. Ogólnie wyczytałem że więkrzość narzeka na Top Swing, więc interesuje mnie Down Swing, tylko nie wiem czy będzie pasować do mojego Krossa Level A6. Jak tak patrzę to wydaje mi się że tak, ale nie wiem jak to zmierzyć, mam korbę Truvativa Firex Team 44-32-22. Jak mam zmierzyć oś suportu? Wogóle co to jest i co mam mierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelik76 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 LUUUUDZIE POOOOMOOOCY!!!! , jutro jadę zamawiać przerzutki i nie wiem czy do Krossa Level A6 będzie down swing pasować, czy ktoś miał stycznosć z tym zestawem? Jest tu kto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Rapidfire to top swing, jesli zamontuje down swing to owszem bedzie dzialac ale na odwrot tzn na manetce 3 to bedzie 1 a 1 to 3 tylko 2 sie nie zmieni Jesli chodzi o obwod rury podsiodlowej to 31,8 i tyle... Jesli kaseta 11-32 11-34 to dlugi wozek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 No i załóż ten DownSwing , będzie działać. Jedyny problem jest taki, że obejma przerzutki może (ale nie musi) wypaść na, lub pomiędzy otworami mocowania bidonu. Korby jak rozumiem nie zmieniasz, to po co mierzyć oś suportu ? , nie pomyliło ci się czasami z linią łańcucha (tej i tak nie zmierzysz). A tylną przerzutkę to trzeba było na XT Shadow zamienić . nie wiem po co porządne manetki do dziadowskiej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszniok Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 U mnie w ramie 19" obejma znajduje się około 5mm poniżej dolnego otworu na bidon. Przerzutka to XT Down Swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelik76 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 I o to mi chodziło, Level A6 i A8 mają taką samą konstrukcję ramy. Co do tylnej przerzutki to rzeczywiście zdecyduję się na XT Shadowa SGS RD-M772, manetki i dźwignie zamienię jednak na XT. No i czy rzeczywiście Down Swing ma odwrotną sprężynę i manetka będzie działać odwrotnie? Dzięki za odzew!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 No to mamy odpowiedź, że w ramie 19" jest ok., teraz jaką ty masz ramę , w mniejszym rozmiarze otwory mogą być niżej ... Przerzutki przednie nie mają odwrotnych sprężyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 A tylną przerzutkę to trzeba było na XT Shadow zamienić . nie wiem po co porządne manetki do dziadowskiej przerzutki. Brak technologii Shadow = przerzutka do dupy? Świetna teoria Możesz kupić Shadow, ale z obu wersji byłbyś zadowolony...Aż dziw jak reklama i wspaniałe obrazki, pokazujące niebywale schowaną przerzutkę w ramie czynią cuda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszniok Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 No to widać że marketingowcy Shimano wiedzą jak uderzyć do psychiki klienta No to mamy odpowiedź, że w ramie 19" jest ok., teraz jaką ty masz ramę , w mniejszym rozmiarze otwory mogą być niżej ...Przerzutki przednie nie mają odwrotnych sprężyn W Krossie A8 z 2007 roku, tj taki jak mam ja, ta przerzutka down swing była montowana we wszystkich rozmiarach więc problemu nie powinno być. Przynajmniej teoretycznie, bo w Krossie to wszystko jest możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Rapidfire to top swing, jesli zamontuje down swing to owszem bedzie dzialac ale na odwrot tzn na manetce 3 to bedzie 1 a 1 to 3 tylko 2 sie nie zmieni Czegoś tu nie rozumiem, z tego co ja wiem rapid fire to techologia budowy manetki jej pracy i do przedniej przerzutki to raczej nie ma znaczenia czy top swing czy down swing bo obie przerzutki "ciągna" w ta sama strone w przeciwieństiw to tylnych z roznymi sprezynami i tam bedzia działać odwrotnie. Jak sie myle to mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelik76 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Nie znam się, ale też tak mi się wydaje, kolega ARTRO chyba myślał o tylnej, i systemie Low Normal bo zaleca mi długi wózek. A ramę mam też 19, także powinno pasować. Zastanawiam się jeszcze nad łańcuchem, bo nie wiem który wybrać i dżwigniami hamulca (na 1,5 lub 3 palce ). Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszniok Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Puklus - nie mylisz się - Top Swing, czy też Down Swing to tylko określenie położenia prowadnicy przedniej przerzutki względem jej obejmy. Nie ma tu żadnych odwrotnych sprężyn i tym podobnych wynalazków. Jedyna różnica o jakiej ja słyszałem to podobno trochę mniejsza siła potrzebna do wrzucenia większej tarczy w przypadku Top Swinga - ale to tylko zasłyszana opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelik76 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Zamówione, dźwignia na 1,5 palca, łańcuch Connex920, mam nadzieję że wybór okaże się słuszny i wszystko będzie chodzić jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.