Skocz do zawartości

[tarcze] Shimano Deore - która wersja

dervan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem przy wyborze - chcę kupić używany hamulec hydrauliczny - tyle, że mam na niego max 180 zł(z przesyłką). Z sensownych ofert znalazłem tylko 525 (135zł, ale bardziej zużyte niż 555) i 555 (170 zł, jednak dostaję jeszcze gratis tarczę 180 mm i adapter - teraz mam starą grimeca 160, i nie wiem czy w ogóle będzie działać ok). Obydwa dość porysowane, itp., ale w bdb stanie technicznym, z nowymi, lub ledwo używanymi klockami.

Proszę o w miarę szybką poradę, bo nie mogę jechać bez hamulca, i muszę się do jutra zdecydować...

Z góry dziękuję :)

No szukałem czegoś klasy Deore lub wyżej. Będzie widać różnicę w hamowaniu? Znalazłem je w sklepie z tarczą za 150 jeszcze...

P.S Będzie pasować z tą tarczą grimeca, czy muszę nową kupować?

Niestety nie mogę zrobić edita, więc piszę kolejnego:

Poczytałem sobie o tym M485, i ponoć jest strasznie kijowy, więc wolę używkę, tylko którą - jeśli mógłby ktoś doradzić...

Używałem dłuższy czas 555 i mogę polecić. Ma wady dość typowe dla Shimano, ale przy dobrze zalanym i odpowietrzonym układzie działa bardzo dobrze, klamka twarda i o stosunkowo małym skoku. Później przesiadłem się na stare Sainty z klamkami 555 i muszę przyznać, że zaciski 555 dawały nieznacznie mniejszą siłę hamowania (na tarczach tego samego rozmiaru rzecz jasna), jednak do typowej jazdy XC w pełni wystarczą (z 160 tarczą i moją nie małą wagą). Nie wiem jak teraz jest z klockami do tego.

Znalazłem jeszcze taki tekst o 525:

W zacisku poruszają się dwa tłoczki o powiększonej w stosunku do Deore 555 o 1mm średnicy.

Więc nowsze i silniejsze będą 525 niż 555?

No i po raz kolejny proszę o informację, czy każda tarcza o rozmiarze 160mm będzie pasować do tego hamulca - tzn, tarcza marki Grimeca...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...