Skocz do zawartości

[sprzęt] Oryginalne elementy do concept bike

szymonwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Składam właśnie dla przyjemności nowy rower. Ale tym razem bardziej ma to być dzieło sztuki niż myśli technicznej.

Zaczynałem oczywiście od ramy:

Stary GT agresor który dostałem naście lat temu i rozpękłem "na dirtach". Zawsze była to jakaś pamiątka więc niedawno go pospawałem i pomalowałem proszkowo na lśniący biały kolor. Wyglądał tak ładnie, że poszedłem krok dalej.

Amor Fox RCL 80 - oczywiście również biały jak kartka papieru. Wszystkie naklejki precz!

Korba Race Face jest w drodze (Deus, również biała oczywiście).

No i na razie to wszystko co mam. Szukam jakiś ładnych białych obręczy ale to nie jest problem. Problem jest taki, że jak patrze na te "zawsze" czarne mostki i kierownice to aż mnie mdli. Ja szukam osprzętu który będzie miał jakiś jaskrawy kolor, najlepiej purpura i będzie kompletny w jednym odcieniu! Jeżeli ktoś widział to cała seria dartmoora dokładnie pokazuje o co mi chodzi (link/ bo nie każdy w temacie jak sądzę). Wszystko w jednym żywym, "wrzeszczącym" kolorze. Od sztycy po kapsle gripów.

Dartmoor odpada oczywiście, bo pomimo, że na tym rowerze bym jeździł raz do roku to 20kg-mowy frankenstein nigdy nie będzie dziełem sztuki...

No i po tak bogatym naświetleniu problemu :) ... pytanie:

Jaka firma robi kompletny osprzęt do XC w niebanalny sposób?

Tak dawno nie jeździłem na XC, że teraz mogę powiedzieć tylko które części "nie są do DH" :) Jeżeli nikt nie zna takowej, bądż taka nie istnieje to czy:

Ma ktoś doświadczenie z barwieniem elektrolitycznym (~anodowaniem) Al?

Wiem, na razie, że nie można w ten sposób barwić odlewów, a różne stopy mogą przybierać różne odcienie. Na szczęście większość elementów jest wycinane (tylko przerzutki i hamulce odpadają, ale już znalazłem na necie białą formula'e). Jeżeli ktoś kiedyś miał z tym do czynienia, albo może mnie we właściwym kierunku popchnąć to będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Napisano

Zalezy co chcesz w tym odcieniu purpury. Firmy produkujace szpeja w roznych odcieniach koncentruja sie ba kolorach czerwonym,niebieskim, zlotym, zielonym, itp. ale nie w tych oldschoolowych jak purpura, seledyn itd. Mozesz kompletowac czesci z allegro, ebay ale to potrwa i nie ma pewnosci ze wszystko znajdziesz jakie chcesz i bedzie idealnie pasowalo. Szybciej kolorowac samemu.

Pozdrawiam i powodzenia.

Napisano

Podoba mi się pomysł na stworzenie niebanalnego roweru.

Co do anodowania nie mam własnych doświadczeń ale mogę podać link do przydatnej strony (ktoś już na forum pisał o tej stronie) >LINK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...