Skocz do zawartości

[Posiłki] 300km w jeden dzień

Ombre

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

150km kontrolnie, bolała jedynie głowa od strasznego słońca i plecy od plecaka 15kg...

Bez większych problemów, czuję siłę na ponad 300km.

Czy chusta załatwi problem z bólem głowy od słońca?

150km to Twój największy dystans? Jeśli tak to radziłbym trochę bardziej stopniowo..

To, że przejedziesz 100km bez problemu nie znaczy, że 130 będzie równie łatwe. Zmęczenie z pewnością nie rośnie liniowo, chociaż dobre odżywianie i rozkład sił może troche poprawić sytuacje.

Chusta? Hmm.. a kask?

Potrzebujesz taki ciężki plecak? Ciekawe co tam wozisz :)

Mam kask, głowa mimo wszystko mnie boli, strasznie mnie boli.

Plecak 15kg ponieważ wracałem z wakacji ;D (Rodzice zawieźli mnie na miejsce autem, wracałem rowerem)

Dodam, że te 150km robiłem dosyć hardym tempem na oponach terenowych 2.1. (Stąd moje pozytywne nastawienie na 300km)

serio z tym "nic nie wyszło" :icon_wink: Jak to mówi trener "jedziesz szybko bolą cię nogi jedziesz wolna boli pupa." :P-oczywiście w łagodniejszej wersji na potrzeby forum.

A z tą głową to sprawdź czy nie masz za mocno zmniejszonego w obwodzie kasku.

Z ciekawości : jaką wodę pijecie w czasie trasy a jakie napoje energetyczne ? ;) Ja piję Nałęczowiankę sprint z racji lepszego ułożenia w koszyku na bidon i większej pojemności : 750ml . Z energetycznych isostar ale nie mam ochoty go pić już po ok. 50km jazdy bo wydaje mi się strasznie słodki :D .

Zamiast ryb leżących w puszcze czort wie ile czasu i zalanych sosem pomidorowym z koncentratu to proponuję z rana kupić świeżą makrelkę (najkorzystniejsze kwasy omega 3 działające na naszą mózgownicę wspaniale podczas dużego wysiłku) wędzoną (wyniuchać dzień dostawy, bo często sklepikarki wciskają kit, że ryba świeża jak to w sklepach by wszystko sprzedać co zalega i może się przeterminować i zrobić sałatkę ze zdrowym ryżem jakim się lubi oraz świeżymi warzywami, a zamiast majonezu tłustego dać jakiś jogurcik, który się lubi).

• 3 tygodnie później...

Na 300km w jeden dzień to ja się jeszcze nie piszę ale mogę coś napisać o mojej ostatniej wycieczce.

Na dystansie 210km wypiłem: 3 litry wody, 1 litr nektaru bananowego, 1 litr Kubusia (nie pamiętam jaki) i 250ml Red Bull gdzieś pod koniec. Zjadłem dwa banany i cztery wafelki Princessa XXL. Wystarczyło. Przed wyjazdem była bułka z serem.

Jak chodzi o przygotowanie kondycyjne to coś tam się na bieżąco ruszam a przez ostatnich parę tygodni trzy razy zaliczyłem wycieczki o dystansie 100, 117 i 120km i kilka krótszych pomiędzy nimi. Rower miał opony 2,1".

I jeszcze żeby nie tracić watów przy jeździe na stojąco blokowałem amortyzator.

a jaka wode polecacie? ja zawsze pije zywiec ( oczywiscie zdroj a nie piwko) ale po przeczytaniu całego tematu dochodze do wniasku ze nie jest to najlepsza . patrzac na etykiete "vittel" widze ze ma wysoka zawartosc mg tytlko nie wiem jak oceniac reszte...

Na 300km w jeden dzień to ja się jeszcze nie piszę ale mogę coś napisać o mojej ostatniej wycieczce.

Na dystansie 210km wypiłem: 3 litry wody, 1 litr nektaru bananowego, 1 litr Kubusia (nie pamiętam jaki) i 250ml Red Bull gdzieś pod koniec.

Oooo kurde, tyle to ja nie wypiłem podczas swoich ostatnich 506 km, a i tak często stawałem stawałem przy drodze w wiadomym celu :)

Oczywiście, że lepiej wypić trochę za dużo, niż trochę za mało... ale najlepiej pić dokładnie tyle, ile trzeba :)

Gdy jechaliśmy do Częstochowy to też było gorąco... ale jednak to była szosa, a niektórzy zdaje się myślą o mtb... Kurcze, chyba spróbuję powtórzyć ten dystans w terenie, ale najpierw musi trafić do mnie Reba, za którą już zapłaciłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...