Skocz do zawartości

[piasty] komplet 300-400zł

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mają być:

- czarne

- mocne (rower + jeździec dobrze ponad 100kg)

- do turystycznego xc.

- pod tarcze na 6 śrub

- bezobsługowe

Pytanie jest w zasadzie takie. Czy da sie kupić cos sensownego w tej cenie, czy lepiej nie eksperymentować i wziąć 370 za 5 stów.

Napisano

370

Jako uzytkownik Onyx (to samo co 370) niestety nie mogę ich polecić, w moim przypadku pękła obudowa łożysk bembenka, czytałem też o przypadkach pekania korpusów przy otworach szprych (jeden nawet na forum)

Napisano

Przebieg pod 2tyś km, moja waga ok 90kg - z 370'tkami nic się nie dzieje, kręcą się tak samo dobrze jak na początku. Choć przy tym kilometrażu to zapewne dopiero się dotarły :)

Możesz ewentualnie wziąć piasty Dartmoora, choć osobiście jakoś nie przekonują mnie te dalekowschodnie wyroby...

Napisano
Co to jest 2 tyś ... , uczciwie nie polecam i koniec ...

... a moje 16-17k km? :P (Onyx pod 6 śrub) Zero problemów z bębenkiem czy piastą jako taką (oczywiście w międzyczasie wymiana łożysk).

Jak nie masz urazu do kulek, to zostają jeszcze XT, całkiem dobre piasty. Od razu dodam, że XT pod 6 śrub to jest starszy model, bez problemów z bębenkiem, trapiącym modele 770/775.

Napisano

Nie mam urazu do zadnego łozyskowania, byleby dobre było :P. Z doświadczenia wiem, ze jak coś jest dobre to nawet kwadratowe łożyska może mieć, a będzie działać.

Główną cecha tych piast ma byc trwałość, w zasadzie nie zalezy mi na wadze. Shimano XT mnie własnie zraziły bo naczytałem się o rozlatujących się bębenkach.

Zastanawiaja mnie piasty Authora. Na zdjęciach wyglądają solidnie, cena tez ok. Tylko czy warto?

http://velo.com.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1187

http://velo.com.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1188

Napisano

a ja bym kupil novateca, ludzie narzekaja, ja niszcze juz 2 komplet najtanszego modelu i nie mam prawa narzekac, do 400zl moglbys wybrac albo lajtowane - ok 550g komplet, albo cos pod grubsze oski

Napisano

Lajtowane to mi ni cholery nie sa potrzebne.

Dlatego zaciekawiły mnie te piasty Authora. Wylajtowane nie są, mają łożyska pakietowe i w zasadzie mieszczą się w budżecie. Może ktoś zorientowany wie, kto je produkuje.

Napisano
370

Jako uzytkownik Onyx (to samo co 370) niestety nie mogę ich polecić, w moim przypadku pękła obudowa łożysk bembenka, czytałem też o przypadkach pekania korpusów przy otworach szprych (jeden nawet na forum)

To mój. W sumie ostanio odkręciłem tarczę od tej pękniętej piasty i wyglądało to nie za ciekawie (dopiero teraz było widać to pęknięcie;może wrzucę fotki).

Przesiadłem się na Fulcrumy RM5, póki co po jazdach po Jurze i 5 dniach w górach, wszystko jak najbardziej OK (zresztą te piasty wyglądają całkiem konkretnie i póki co przy moich 85 kg nie ma problemów). Piasty również na maszynach, banalne w utrzymaniu. Ciekawostką jest to, że Fulcrumy zazębiają się 36 razy na obrót - 2x częściej niż DT.

Napisano

Huhu - te piasty authora są novateco podobne. Co ciekawe przednia piasta authora z linka, ktory podales, ma wyciete te dziurki od strony tarczy, a jest cięższa niz moj novatec bez tych dziurek :)

W tym budżecie wzialbym chyba novateci ewentualnie jakies NS'y tudzież dartmoory ze wzgledu na wage. Kola skladasz raz na dluuugi czas wiec moze jednak warto zadbac o to zeby ich komponenty nie byly nadmiernie ciezkie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...