W związku z zakupem roweru(używanego) mam kilka pytań.
Rower ma służyć do jazdy na weekendowej, zjazdów i podjazdów w górach, jazdy po lesie, ścieżki rowerowe.
Jazda typowo amatorska.
Pewnie powiecie że kupiłem nie odpowiedni rower ale cena była bardzo atrakcyjna i taki mi się podobał.
W związku z tym że rower jest używany i niejezdzony w tym sezonie chciałem sobie go przygotować i tu moje pytanie co ma zrobić?
Np. przesmarować łańcuch - olej/smar marki.....
wyregulować ......
itd.
Jakie opony kupić bo tylnia jest do wymiany obecnie mam 26-2.35 może na moje potrzeby inny rozmiar (czyt.szerokość) w rozsądnej cenie max 60-70,- szt.
Czy amortyzator jakoś się serwisuje tzn. wymienia olej czy coś innego a może kupuje sie nowy bo w moim po ruszaniu regulacjami nie ma wiekszej różnicy w skoku i twardości (brak olej?) i jakoś tak średnio płynnie podczas jazdy chodzi.
Czy amortyzator XCR da się zablokować na "sztywno" tymi pokrętłami?
na razie chyba tyle pytań, licze na Waszą pomoc i rady.
Pytanie
Gość wichen
Witam
W związku z zakupem roweru(używanego) mam kilka pytań.
Rower ma służyć do jazdy na weekendowej, zjazdów i podjazdów w górach, jazdy po lesie, ścieżki rowerowe.
Jazda typowo amatorska.
Pewnie powiecie że kupiłem nie odpowiedni rower ale cena była bardzo atrakcyjna i taki mi się podobał.
W związku z tym że rower jest używany i niejezdzony w tym sezonie chciałem sobie go przygotować i tu moje pytanie co ma zrobić?
Np. przesmarować łańcuch - olej/smar marki.....
wyregulować ......
itd.
Jakie opony kupić bo tylnia jest do wymiany obecnie mam 26-2.35 może na moje potrzeby inny rozmiar (czyt.szerokość) w rozsądnej cenie max 60-70,- szt.
Czy amortyzator jakoś się serwisuje tzn. wymienia olej czy coś innego a może kupuje sie nowy bo w moim po ruszaniu regulacjami nie ma wiekszej różnicy w skoku i twardości (brak olej?) i jakoś tak średnio płynnie podczas jazdy chodzi.
Czy amortyzator XCR da się zablokować na "sztywno" tymi pokrętłami?
na razie chyba tyle pytań, licze na Waszą pomoc i rady.
Dane techniczne:
Bulls
Rama:7005 Aluminium
Waga:15,45kg
Amortyzator:Suntour, XCR, 100 mm
Przerzutka tylna:Shimano, Deore, 24-speed,
Przerzutka przednia:Shimano, sis c50,
Manetki:Shimano, Alivio,
Hamulce:Shimano, 160/160 mm,
Korba:Shimano, 42/32/22T,
Kaseta:Shimano, 11-32T,
Kierownica:Tioga wide: 640 mm, rise: 50 mm
Mostek:Tioga ext: 65 mm, 10° rise
Sztyca:Tioga
Siodełko:Bulls Di,
Piasty:Formula
Szprychy:Niro, stainless
Obręcze:Rigida, Disc Bull
Opony:Innova, IA-2024, 26x2.35
Pedały:Wellgo
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.