Skocz do zawartości

poznanskie gorki

kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy znajduje sie tu ktos kto miala do czynienia z wjazde na sniezke?

Chodzi mi o porownanie. Jak sie ma na przyklad asfaltowy wjazd na cytadele do tego ze sniezki. Chodzi mi oczywiscie o kat "natarcia":angry2:

Chce sie w tym roku tam wybrac i kompletnie nie wiem czego sie spodziewac jezeli chodzi o stopien podjazdu..

Napisano

no wlasnie polara mam juz pol roku, wjezdzalem tam setki razy i ani razu nie zrwucilem uwagi ile jest...bedzie sie trzeba kopsnąc na cyte

Napisano

Szybko licząc: około 1000 m przewyższenia na 14 km wjazdu na Śnieżkę daje średnie nachylenie rzędu 7,15%. Teraz wystarczy przełożyć to na nasze poznańskie warunki... Przykładowo wjazd asfaltem na Osową Górę od strony Mosiny przez Pożegowo to początkowo 1-2%, po przejechaniu przez tory kolejowe zaczyna wzrastać do około 10% w połowie. Kilkadziesiąt metrów jest ponoć nawet 12,5%. Jak widać więcej niż na uphillu. Jednak długość jest nieporównywalna...

Co do amfiteatru to wg mnie jest tam pewnie coś około 30-40%, ale to tylko moje odczucia...

PS Też planuję w tym roku zaliczyć uphill... O ile czas pozwoli...

Napisano

Zrobisz po 100 razy "Poznanskie pagorki" i mozesz leciec na Sniezke :)

Sniezka to wyscig, wjechac tam mozna lekkim dydkiem, problem to tempo...duze ;)

Osobiscie do treningu "pod Sniezke" polecam petelke na Osowej.

Napisano

nie ukrywam ze jadę tam tylko po to żeby na nią wjechać(chodź nie zamierzam być ostatni), wiem że to wyścig ale i jedyna możliwość wjechania tam rowerem. Może za parę lat wybiorę się tam aby rywalizować.. nie wiadomo:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...