Skocz do zawartości

[amortyzator] Czy Tora 318 U-Turn do dobry materiał do XC?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post tutaj, więc na wstępie pozdrawiam wszystkich!

Chcę kupić nowy amortyzator do XC (moja waga to 90kg).

Zastanaiwam się nad Rock Shox Tora 318 U-Turn:

- skok: 80-130

- Motion Control

Czy te 130 to nie za dużo na XC? Skok można zmniejszyć i powinno byc chyba wszystko ok, czy może powinienem jeszcze coś wiedzieć?

Drugie pytanie to czy warto dopłacić 50 Euro do Motion Control? Czy może wybrać jakąś Torę z TurnKey?

Za pomoc z góry dziękuję!

Napisano

Ja jezdze na torze i moja waga jest identyczna jak twoja. Nic sie nie dzieje, amor naprawde sztywny. Nie wybiera lisci, bardzo srednio radzi sobie z wybieraniem nierowniosci wklesluch typu dziur etc, ale na 100% bedziesz zadowolony :D

Skok 100mm w zupelnosci wystarczy, 80 moze byc za malo a wiecej niz 100 psuje geometrie roweru

Ja mam wersje z motion control :P

Napisano
Zastanaiwam się nad Rock Shox Tora 318 U-Turn:

- skok: 80-130

- Motion Control

Czy te 130 to nie za dużo na XC? Skok można zmniejszyć i powinno byc chyba wszystko ok, czy może powinienem jeszcze coś wiedzieć?

Drugie pytanie to czy warto dopłacić 50 Euro do Motion Control? Czy może wybrać jakąś Torę z TurnKey?

Przeciez amor jest sprężynowy i ma U-turn. Skok zmieniasz sobie pokrętłem na bieząco w trakcie jazdy. Na długi podjazd mozesz ustawić 80 mm, a na zjazd 130mm.

Co do Motion Control to wg powszechnej opinii dopłacic warto.

Co do manetki, to jesli amorek nie jest w nią wyposazony (a ma mozliwośc montażu), to aby ją zamontowac i aby działała wymagana jest interwencja w bebechy. W amorkach bez manetki pokrętło nie będzie odbijało samoistnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...