Skocz do zawartości

[Smarowanie kółeczek] shimano alivio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja juz nie bawie sie w smarowanie koleczek, a juz na pewno nie ich zebatek xD

Dlaczego? Hmm, to jest jedno z tych miejsc w rowerze gdzie znajduje sie najwiecej syfu. Co prawda mozesz przesmarowac, ale za 2-3dni ze smaru nic nie zostanie a jeszcze dodatkowo sie syf do niego bedzie kleil :/

Jak juz chcesz sie w to bawic, to naprawde minimalnie smaru stalego, ja nie mam to czasami FL zielonym pol kropelki na kazde koleczko :)

Poza tym nie odczulem jakiejs drastycznej zmiany pracy bez i po smarowaniu. Ba! Wrecz bez smarowania koleczko dluzej bylo czyste i mozna powiedziec ze tylko kurz sie osadzal :)

Napisano

Do wewnątrz tam gdzie są tulejki warto dać trochę smaru stałego. Kiedyś po dwóch sezonach coś mi zaczęło piszczeć z tylnej przerzutki podczas jazdy, okazało się, że to kółeczka. Po smarowaniu wszystko wróciło do normy.

Napisano

Uzylem Finish Line zwyklego do lancucha i dziala.

Przynajmniej tak wyczytalem w instrukcji ze przerzutki sie smaruje smarem do lancucha :D.

A te sprezyny to tez stalym mozna smarowac(w korpusie)?

Napisano

Lepiej dać smar stały. W błocie momentalnie wypłukuje smar do łańcucha. Ostatnio miałem z tym problem, bo posmarowałem właśnie takim smarem, zamiast stałego.

Napisano

Ja na tulejki w swoich kółeczkach dałem smaru do kołowrotków wędkarskich. Piski ustały, brudu nie łapią bo smaru tylko troszeczkę dałem. Więc raczej smar stały.

Napisano

W takim razie jutro rozkrece kółeczka i posmaruje smarem stalym takim za 3 zl chyba styknie :).

Bo mozliwe ze to koleczka mi tak halasuja(terkocza) przez brak smaru.

Napisano

W swoim alivio pamiętam miałem problem z dobraniem odpowiedniej ilości smaru, akurat ten najtańszy typ smaru jest po prostu "lepszy niż nic". Pamiętaj po zamknięciu łożysk wytrzeć kółeczka do sucha żeby syfu nie łapać.

Napisano
W swoim alivio pamiętam miałem problem z dobraniem odpowiedniej ilości smaru, akurat ten najtańszy typ smaru jest po prostu "lepszy niż nic". Pamiętaj po zamknięciu łożysk wytrzeć kółeczka do sucha żeby syfu nie łapać.

Jaki polecasz bo jak kupowalem smar w sklepie to powiedzieli ze taki starczy.

Napisano

Smarowałem zwykłym ŁT do łożysk, chociaż w tym sezonie zainwestowałem już w ponoć kultowy smar do łożysk Finish Line Premium Grease w tubce 100gram która starczy mi na kilka sezonów.

• 9 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...