lukaszs Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 mam RS Rebę 2008 z manetka poplock po odblokowaniu amora manetka nie wraca do pozycji wyjściowej.......? why????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 mam RS Rebę 2008 z manetka poplock po odblokowaniu amora manetka nie wraca do pozycji wyjściowej.......? why????? Kupowałeś razem z manetka czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3na Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 może sprężyna w tłumiku wypadła ze swojego miejsca, rozkręć tłumik i zobacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Niektóre manetki mają taką przypadłość że na sucho ładnie odbijają ale po założeniu na kierę po naciśnięciu szarego przycisku manetka nie wraca do pozycji wyjściowej. Spowodowane jest to tym że po skręceniu obejma się przesuwa względem wajchy i blokuje ją. Trzeba zeszlifować obejmę jakieś 0,5-1mm. Nie radziłbym szlifować wajchy bo jest ona plastikowa i może zmniejszyć to jej wytrzymałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorieL Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Grzebales cos przy amorze/manetce czy tak sama z siebie przestala odbijac?. Moze byc pancerz zasyfiony, lub sprezyna w tlumiku wyskoczyla/zlamala sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 w zasadzie to sama z siebie. próbowałem trochę wyczyścić i naoliwić ale nie daje to efektu. timon mówisz o końcówce pancerza? tej przy wejściu do manetki? huhu wszystko było w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Próbowałeś kręcić bezpośrednio niebieskim pokrętłem? Jeżeli odbija to można wykluczyć awarię tłumika i zająć się linką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 tego nie próbowałem...... sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie, chodzi mi o to miejsce koło śruby mocującej manetkę do kierownicy. Tam wajcha ma za mało luzu i klinuje się. Na czerwono zaznaczyłem miejsca w których części mają zbyt mało luzu. http://img241.imageshack.us/img241/6589/75012.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Tobie cały czas nie wraca do pozycji wyjściowej? U mnie czasem się zdarza, że nie odbije, ale wtedy wystarczy lekko ugiąć amora i się odblokowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaJeTaN Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Mam ten sam problem (tyle ze w Torze 318), linka wymieniona, pancerz przeczyszczony, a dalej to samo... Manetka nie wraca do swojego położenia po kliknieciu szarego przycisku. Trzeba zawsze recznie pokrecić troche przy goleniu tym niebieskim pokretlem, a raczej zazwyczaj ciagne linke wlasnie przy tym pokretle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Stefanx mial taki problem, rozebral blokade i naprawil. Jego opis -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...p;mode=threaded Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Polecam też owinąć końcówkę pancerza (tą przy amorze) taśmą, tak żeby ciasno siedziała. Inaczej pancerz nie leży równo w gnieździe i linka się blokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Też tak mam.. u mnie jednak działa to na zasadzie "nie odbija dopóki na coś nie najadę/widelec się nie ugnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav77 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam.Timon92 dobrze gadasz.Wczoraj grzebałem przy manetce,przesunąłem ją bliżej mostka,zmieniłem linke i pancerz i nie odbijała.Blokowała sie wajcha z obejmą bo obejma jest w miejscu gdzie kiera przechodzi w "oversize".Lekko przesunąłem i gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 po ugięciu zawsze wraca ale chodzi o to że powinna sama elegancko odbić do pozycji wyjscowej. Timon92 moze skorzystam z Twojego patentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vikingsurf Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Mam ten sam problem. Manetka nie odbija. Ciekawe że samoczynnie sie naprawia a później znowu przestaje działać. Zauważyłem że problem pojawia się po myciu roweru, a z czasem sam powoli przechodzi. Czy możliwe że woda zalewa jakiś kanał? A może to zbieg okoliczności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 próbowałem już kilku patentów ale nic nie pomaga....chyba poczekam do następnego serwisowania i powiem żeby to sprawdzili....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 ten typ tak ma, swoja droga w czym wam to przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 w zasadzie nie przeszkadza .ale powinno działać dobrze , prawda? RS to nie byle co i wymaga się. jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 W moje torze problem był identyczny. należy rozebrać tłumik (mechanizm blokady) i sprawdzić, czy czasem końcówka sprężyny odpowiedzialnej za odbijanie manetki nie haczy o wewnętrzny sworzeń tłumika. U mnie tak było (na wewnętrznym sworzniu były wręcz ślady zahaczania się końcówki sprężyny), więc tak potraktowałem zarówno końcówkę sprężyny, jak i sworzeń, że teraz nic o nic nie haczy i blokada odbija lepiej niż po wyjechaniu rowerem ze sklepu. W razie bardziej szczegółowych pytań służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.