Skocz do zawartości

[manetka] nie odbija

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre manetki mają taką przypadłość że na sucho ładnie odbijają ale po założeniu na kierę po naciśnięciu szarego przycisku manetka nie wraca do pozycji wyjściowej. Spowodowane jest to tym że po skręceniu obejma się przesuwa względem wajchy i blokuje ją. Trzeba zeszlifować obejmę jakieś 0,5-1mm. Nie radziłbym szlifować wajchy bo jest ona plastikowa i może zmniejszyć to jej wytrzymałość.

Mam ten sam problem (tyle ze w Torze 318), linka wymieniona, pancerz przeczyszczony, a dalej to samo...

Manetka nie wraca do swojego położenia po kliknieciu szarego przycisku. Trzeba zawsze recznie pokrecić troche przy goleniu tym niebieskim pokretlem, a raczej zazwyczaj ciagne linke wlasnie przy tym pokretle.

Witam.Timon92 dobrze gadasz.Wczoraj grzebałem przy manetce,przesunąłem ją bliżej mostka,zmieniłem linke i pancerz i nie odbijała.Blokowała sie wajcha z obejmą bo obejma jest w miejscu gdzie kiera przechodzi w "oversize".Lekko przesunąłem i gra.

• 3 tygodnie później...

Mam ten sam problem. Manetka nie odbija. Ciekawe że samoczynnie sie naprawia a później znowu przestaje działać.

Zauważyłem że problem pojawia się po myciu roweru, a z czasem sam powoli przechodzi.

Czy możliwe że woda zalewa jakiś kanał? A może to zbieg okoliczności?

W moje torze problem był identyczny.

należy rozebrać tłumik (mechanizm blokady) i sprawdzić, czy czasem końcówka sprężyny odpowiedzialnej za odbijanie manetki nie haczy o wewnętrzny sworzeń tłumika. U mnie tak było (na wewnętrznym sworzniu były wręcz ślady zahaczania się końcówki sprężyny), więc tak potraktowałem zarówno końcówkę sprężyny, jak i sworzeń, że teraz nic o nic nie haczy i blokada odbija lepiej niż po wyjechaniu rowerem ze sklepu. W razie bardziej szczegółowych pytań służę pomocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...