Skocz do zawartości

[prawko]od ilu lat?

rafalexxs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie, prawo jazdy na samochód osobowy (kategoria B ), można mieć od 18 lat.

Od 16 lat można mieć prawo jazdy kat. B1 (samochód osobowe o masie własnej nie przekraczającej 550kg).

Napisano

Smart jak i Maluch wymagają odchudzania, wywalanie wszelkich wyciszeń, tapicerki itd. Mija się to z celem.

Są również specjalne lżejsze samochody, ale nie ma to sensu bo kosztują niemało. Lepiej poczekać jeszcze ten rok. Wiem jak ciągnie do samochodu, ale to tylko rok. Chyba że masz za dużo kasy i nie robi Ci to różnicy to rób B1 i kupuj samochodzik.

Napisano

mowa jest o masie auta i nie może ona przekraczać 550kg

jest np. samochód który waży poniżej czyli stary Fiat 500

ale właśnie można odchudzić samochód do takiej masy, znam 17 latka który jeździ odchudzonym Smartem Roadsterem właśnie w kategorii B1

Napisano

Są takie samochody, które ważą poniżej 550kg, choć do tanich nie należą. Najmniejszym kosztem chyba jest odchudzenie 126p, ale według mnie, lepiej już poczekać ten rok. Ja przynajmniej tak robię :D

Napisano

Wiem, że B1 można mieć od 16 lat, ale autor wątku mówi o sytuacji w wieku lat 17 :D

Może i Fiat 500 drogi nie jest, ale już chyba wolałbym jeździć rowerem bądź skuterem (nie chinolem!) :P

Napisano
Najmniejszym kosztem chyba jest odchudzenie 126p

Aż mnie ściska gdy to czytam. Fiat 126p waży o. 650 kg. Więc aby można było go prowadzić z prawkiem B1 trzeba go odchudzić o 100 kg. Tylko z czego? Tylna kanapa, deska rozdzielcza, koło zapasowe. Zbiornik na płyn spryskiwaczy, zderzaki i listwy boczne. A co dalej? Może wyciąć podłogę, albo wyjąć szyby?

Napisano

Jeszcze aluminowe felgi, carbonowy dach, zmiana na silnik od kosiarki... :P

Boze na tak odchudzonym fiacie 126p w przypadku jakiegokolwiek uderzenie rowerzysta/fiat nie masz zadnych szans... Hahahahaha :D

Naprawde nie mozesz poczekac do tej osiemnastki? Kupisz starego fiata, po czym drugie tyle wydasz na jego naprawy plus paliwo... Bez sensu :/

Cierpliwosc oplaca, posluchaj rad starszych kolegow z forum :D

Pomijam juz kwestie, ze i tak bedziesz musial zrobic caly kurs na kat. B od nowa wiec licz jeszcze jeden kurs 1200zl... :)

Ale...

Powodzenia w wyrywaniu tych dup :D

Napisano

Co wam da odchudzanie? W dowodzie i tak będzie normalna masa auta wpisana - a to się liczy dla pana policjanta. Przecież on z wagą samochodową nie biega. Odchudzaćto można dla lepszych osiągów

Napisano

Weź i znajdź teraz 500. To samochód dla pasjonatów, gdzie trzeba trochę posiedzieć, podłubać, a nie dla nastolatka który potrzebuje coś na szybko do po prostu jeżdżenia.

Napisano
Co wam da odchudzanie? W dowodzie i tak będzie normalna masa auta wpisana - a to się liczy dla pana policjanta. Przecież on z wagą samochodową nie biega. Odchudzaćto można dla lepszych osiągów

no właśnie ważysz na nowo samochód i masz nową masę wpisaną

Napisano

Jest tak jak pisze DAMIAN24. Swoją drogą to bawi mnie, że niektórzy wypowiadają się choćby w tym temacie, nie mając o nim pojęcia. Ze 2 lata temu się tym trochę interesowałem, bo sam chciałem zrobić sobie B1, ale w końcu stwierdziłem, że lepiej poczekać do 18stki :) Czytałem o pewnej firmie, która zajmuje się przerabianiem Fiata 126p na kategorię B1. Czyli jak widać, można. Niestety nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy, ani strony internetowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...