jaktro Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Witam! Chciałbym przedstawić swój nowy projekt roweru do XC. Nie jest jeszcze w 100% ukończony, planuję kilka niemałych zmian, tak by waga spadła poniżej magicznych 10kg, ale jako że jeszcze minie trochę czasu zanim ich dokonam, wstawiam rozpiskę i zdjęcia już teraz. Bar Ends: (Rogi) Ritchey WCS SL w/h alu bolts - 59g Bar Plugs: (Korki do kierownicy) Soul Kozak - 5g Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Giant aluminium w/h alu bolts x2 - 66g Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Juicy 5 w/h alu bolts - 285g Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Juicy 5 w/h alu bolts - 298g Brake Adapter (Front): (Adapter hamulca przedniego) - Brake Adapter (Rear): (Adapter hamulca tylnego) IS to PM 160mm w/h alu bolts - 29g Brake Rotor (Front): (Tarcza hamulcowa przednia) Avid G2 Clean Sweap 160mm - 105g Brake Rotor (Rear): (Tarcza hamulcowa tylna) Avid G2 Clean Sweap 160mm - 98g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) incl. Cables: (Pancerze i linki) Shimano - 75g Cassette: (Kaseta) Shimano CS-HG80 SLX 11-28 - 217g Cassette nut: (Nakrętka kasety) - Soul Kozak 11T - 3g Chain: (łanńuch) Wippermann Conex 904 105 links + Sram 9s. connect link - 283g Crankset: (Korby) -Crank Arms + Rings: (Ramiona + koronki) Shimano FC-M770 22/32/44 175mm XT - 768g -Bottom Bracket: (Suport) Shimano FC-M770 w/h 1 spacer - 90g -Crank Bolts: (Śruby korby) alu bolts - 7g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano FD-M761 Down-Swing XT w/h alu bolts - 168g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano RD-M772 Shadow GS XT w/h alu bolts - 223g Fork: (Widelec) Manitou Relic Super 80mm w/h starnut - 1875g Rear Shock: (Damper) - Frame: (Rama) Merida Matts HFS FLX 18" w/h derlr hook - 1460g Grips: (Gripy) Ritchey WCS Ergo - 25g Handlebar: (Kierownica) Ritchey WCS 580mm 31,6mm - 147g Handlebar Tape: (Owijka) - Headset: (Stery) Ritchey WCS semi-integrated w/hout top cap - 80g Pedals: (Pedały) Crank Brothers SL w/h alu plugs - 264g Seat: (Siodło) Sella Italia Flite Evolution Titanium Carbon - 148g Seatpost: (Sztyca) Thomson Elite Setback 410mm 31,6mm - 253g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Soul Kozak 34,9mm - 10g Shifters: (Manetki) Shimano SL-M760 Rapidfire Plus XT w/h alu bolts - 259g Skewer Front: (Zacisk koła przedni) Soul Kozak Edge 110mm -30g Skewer Rear: (Zacisk koła tylny) Soul Kozak Edge 135mm - 34g Spacers: (Podkładki pod mostek) Soul Kozak 10mm x2 - 6g Starnut: (Gwiazdka) incl. Stem: (Mostek) Ritchey WCS 4Axis 100mm 31,8mm - 116g Tire (Front): (Opona przednia) Ritchey WCS Z-Max Millenium 1.9 - 517g Tire (Rear): (Opona tylna) Ritchey WCS Z-Max Millenium 1.9 - 499g Top Cap: (Top cap) Soul Kozak w/h alu bolt - 5g Tube Front: (Dętka przednia) Cheng Shin Tube 1.9/2.125 - 128g Tube Rear: (Dętka tylna) Cheng Shin Tube 1.9/2.125 - 128g Wheel Front: (Koło przednie) - 1011g -Hub: (Piasta) Shimano HB-M756 XT -Rim: (Obręcz) Alexrims TD17 Disc -Spokes: (Szprychy) ? -Nipples: (Nyple) ? -Rim tape: (Opaska) no name - 13g Wheel Rear: (Koło tylne) - 1199g -Hub: (Piasta) Shimano FH-M756 XT -Rim: (Obręcz) Alexrims TD17 Disc -Spokes: (Szprychy) ? -Nipples: (Nyple) ? -Rim tape: (Opaska) no name - 13g Misc: (Inne) - Total - 10999g. I kilka fotek (jakość pozostawia wiele do życzenia, ale na dzień dzisiejszy tylko takimi dysponuję): http://picasaweb.google.com/jaktro/MeridaMattsFLX900D# Zapraszam do komentowania! Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Lookas 46 dodane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Śliczny rowerek. Czy ten lakier zdziera się równie łatwo jak w HFS 2000 na której jeździ np. miskov17 (znasz go i mnie też tylko pod innym nickiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaktro Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 O lakierze nie mogę złego słowa powiedzieć - póki co nie zauważyłem żadnych ubytków czy odprysków. Rama jest z 2007 roku - może to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 adapter IS to PM na śrubach alu ? ja bym nie chciał zostać kaleką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaktro Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Mogę sobie na to pozwolić, tak samo jak i na kilka innych kontrowersyjnych części w tym rowerze, o których wg mnie można by było prędzej powiedzieć, iż grożą kalectwem, niż o aluminiowych śrubach w adapterze tylnego hamulca... Mimo to jest bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 A gdzie można taką ramkę kupić, bo jakoś te nowe modele do mnie nie przemawiają.] Pozdrawiam Ubotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 kilka innych kontrowersyjnych części w tym rowerze, o których wg mnie można by było prędzej powiedzieć, iż grożą kalectwem np? ja nic takiego nie moge w tym rowerze znalezc ale fakt faktem alu w tym miejscu na pewno bym nie uzyl, ti ciezej ale duzo pewniej jak niemale zmiany tzn wieksze rzeczy: na pierwszy ogien kola ta waga powala, nie wyslilajac sie zbytnio 0.5kg do zrzucenia, z nieco wiekszym wysilkiem 0.6-0.7kg a jak bys jeszcze pomyslal o tubless to juz bedzie bardzo blisko 10kg sztyca jest ok ale mozna ja skrocic i to znacznie przy 18'' to te 410mm musi siegac suportu wspomnialem o amorze jak Ci wpadly w rece alu plugs do crankow i jaki kolor nie wiem czy to tylko u mnie ale linki do zdjec nie dzialaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaktro Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 @Ubotek Nie mam pojęcia, mi udało się znaleźć w jednym ze sklepów w Polsce uchowany cały rower na tej ramce a i to przypadkiem. Kupiłem po dużym rabacie i powymieniałem większość części. @1415chris Miałem na myśli zacisk Kozaka, ten do sztycy i te do kół. Pewnie dobrze wiesz, że było nie tak mało przypadków gdy ten od sztycy strzelił. Szpilki do kół - przynajmniej jeden przypadek pękniętych był opisany na light-bike.com, wprawdzie tytanowych, no ale... Tymczasem o pękniętych aluminiowych śrubach w zaciskach i adapterach nie słyszałem, co oczywiście nie znaczy że takowych nie było. Zawsze jednak jakby co jest drugi hamulec. Aluminiowe korki do cranków założył przy okazji serwis w 7Anna. Co do kół i amora - jak najbardziej te dwie rzeczy idą do wymiany w następnej kolejności i te zmiany miałem właśnie na myśli. A że to większy wydatek, muszę troszkę zaczekać. Zdjęcia działały - nie wiem czemu się posypały. Napisałem do admina PM z prośbą o wyedytowanie posta i poprawienie linków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
privaterobo Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Też jestem ciekaw jak wygląda rower, bo taka sama ramkę kiedyś oglądałem i prezentowała się super. Sam chętnie wymieniłbym swoja na taka:) Masz może porównanie do innej meridy(całej aluminiowej) jak sprawuje się tylny trójkąt i ogólnie cała rama? Co do zdjęć, ja np w swoim projekcie miałem podobne objawy. Przyczyna były limity transferu danych z serwera (wp.pl) i w efekcie po kilku wyświetleniach zdjęcia już się nie pokazywały i trzeba było odczekać jakiś czas. Wrzuciłem na imageschack. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Śliczna... Tylko po co sztyca z takim przesunięciem? Aha i jedna uwaga: czarne koszyki lepiej by się komponowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 ta sztyca ma o blisko 1cm mniejsza cofke niz popularne ritcheye... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Czyli ma podobną geometrię do zwykłych setbacków tylko jest to zrobione w innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 tak, mozna troche nagiac liczby i powiedziec, ze jest to cos pomiedzy sztyca z prostym jarzemkiem a cofka typu ritchey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaktro Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 @privaterobo Myślę, że nawet gdybym miał możliwość porównania mojej ramy pod względem pracy tylnych widełek do zwykłej HFSki to odczuwalne różnice byłyby niewielkie... A jakbym już poczuł różnicę to nie miałbym pewności czy leży ona w samej ramie czy może w kole, oponach, siodle, sztycy itp. @Timon92 Dokładnie. Setback w Thomson'ach robi wrażenie, ale w rzeczywistości jest nie większy niż na przykład właśnie w Ritchey'ach. Mylne wrażenie sprawia na fotkach dość nietypowe siodło, które jest odsunięte niemal maksymalnie w tył, a wydaje się że jest na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Rama jest śliczna szkody by było jakby lakier odpadał jak w hfs 2000 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Piękna ramka, dobrze złożony rower. Ale koniecznie trzeba coś z tą wagą zrobić. Ja jako pierwsze na odstrzał postawił bym koła. Można sporo zejść, nawet pół kilo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzim Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 kolorek powala na kolana, co do wagi... heh nowy jestem więc nie śmię komentować, uczę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaktro Napisano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2010 (edytowane) Do sprzedania tak jak stoi w specyfikacji. Jedynie w całości, nie sprzedaje na części. Przebieg ma pomijalny (w tym roku siedziałem na niej raptem 4 razy). Edytowane 15 Września 2010 przez jaktro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 16 Września 2010 Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Podaj cene chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi