zibra Napisano 6 Maja 2011 Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Odkop chce sobie kupic fajne pianki i znalazlem taka oferte na allegro: http://allegro.pl/chwyty-kcnc-superlekkie-gripy-o-wadze-11g-gdansk-i1601125535.html http://allegro.pl/rewelacyjne-chwyty-bopligt-czarne-i1588597251.html no i znane: http://allegro.pl/chwyty-ritchey-wcs-ergo-true-grips-cyklomania-i1595184825.html niemniej jednak bardziej podchodza mi wizualnie te 2 pierwsze. no i lekkie. czy ich budowa to pianka czy juz inny twardszy material? mniej komfortowy? jak z taka kanciasta budowa? fajnie jakby wypowiedzial sie uzytkownik tych 2 pierwszych modeli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Najlepsze chwyty z jakimi się spotkałem nazywają się leggera a robi je firma bike ribbon. To jakaś tajemna receptura pianki i korka naturalnego - są dzięki temu dosyć twarde i sprężyste, tłumią drgania oraz nie nasiąkają wodą. Ich cena ok 35 zł. Moi koledzy na tym jeżdżą ( maratony ). Obecnie używam chwytów piankowych firmy Boplight - również komfortowa, sprężysta mieszanka. Dałem za nie 15 zł. Jeżdżę na nich od początku tego sezonu i gorąco polecam. Ważna uwaga: inni producenci robią wyglądające identycznie przez co łatwo się naciąć. Robią je chyba z gąbki bo uczucie jest takie jakby się trzymało sam patyk od kierownicy. A po nasiąknięciu wodą to już w ogóle tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Ja mam kcnc. Nie mam co prawda porównania do innych pianek, ale w porównaniu do gumek pasują mi bardziej. Są fajne w dotyku szczególnie bez rękawiczek. Kanciasta budowa jest tylko w części na palce, część na dłoń jest gładka. Ich największa wada to to, że się rozciągają. Przy pierwszym zakładaniu musiałem się zdrowo nasiłować. Jednak teraz po paru miesiącach ślizgają się jak głupie, dopiero od niedawna siedzą na swoim miejscu za sprawą lakieru do włosów. Może gdybym na początku założył je na lakier nie byłoby tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 jak przykleic piankowy chwyt do kierownicy? polowa jednego mi sie luzno obraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Mam takie jedne chwyty, obracające się. Właściwie miałem. Problem rozwiązałem przy pomocy taśmy dwustronnej (cienka przezroczysta, albo grubsza gąbczasta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenjisan Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 jak przykleic piankowy chwyt do kierownicy? polowa jednego mi sie luzno obraca. Nad twoim postem masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 slepy jestem. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Mam takie chwyty: Przesiadłam się z ergonomicznych i... nie żałuję. na razie mi się nie obracają, cały czas widzę na kierownicy napis "Boplight", wygląda to pięknie, a jeździ się jeszcze lepiej ;] Poprzednie gripy wnerwiały mnie właśnie tym, że trzeba było je wiecznie poprawiać bo się zsuwały, te są idealne. Miłe w dotyku, pewnie czuć "chwyt" No i bezkonkurencyjna waga... 140 gramów zrzuciłam na samych gripach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Faktycznie, urzekają błękitem, szkoda że do pierwszego większego błota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 20 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 No właśnie. Ciężko się je czyści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Widzę, że Grammar Nazi prężnie działa Brudne jeszcze nie są, może się wypowiem za jakiś czas... Wczoraj miały małe zabrudzenie, ale przejechałam to czystą ręką i natychmiast zeszło PS: Do Moderatora, który z jakiś powodów usunął mi mój podpis: Wymiary: 302x42px Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kafarek555 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Przesiadłam się z ergonomicznych i... nie żałuję. na razie mi się nie obracają, cały czas widzę na kierownicy napis "Boplight", wygląda to pięknie, a jeździ się jeszcze lepiej ;] Poprzednie gripy wnerwiały mnie właśnie tym, że trzeba było je wiecznie poprawiać bo się zsuwały, te są idealne. Miłe w dotyku, pewnie czuć "chwyt" No i bezkonkurencyjna waga... 140 gramów zrzuciłam na samych gripach ... A jak z wygodą tych chwytów na dłuższych trasach? Lepiej brać Boplighty czy Accent Lite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiej15 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Piankowe są bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Po przejechanych już 200km na tych chwytach, muszę powiedzieć, ze nie zawiodłam się wcale. Osobiście, jeździ mi się na nich lepiej, niż na ergonomicznych. ręce nie drętwieją nawet przy dłuższych wypadach i jest bardzo wygodnie. Niebieskie boplighty nie brudzą się prawie wcale, a jak przyklei się do nich błoto to wystarczy przejechać ręką i nie ma po nim śladu. Naprawdę je polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 29 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W takim razie muszę się poważnie zastanowić nad kupnem czerwonych lub czarnych chwytów Boplight. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W takim razie muszę się poważnie zastanowić nad kupnem czerwonych lub czarnych chwytów Boplight. Dzięki za info. Pixon tez mówił, ze to jak dzień do nocy. Wcześniej miał jakieś piankowe no name'y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 29 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Ostatnio dostałem gratis do zakupów nowe chwyty Ritchey WCS Ergo, więc wymienię na nie moje gumowe Velo. Jeśli pianki mi przypasują (a pewnie tak będzie), to kupię czerwone Boplighty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Jest jakiś sposób, żeby chwytom piankowym przywrócić ich pierwotny kształt? Zimna/gorąca woda, jakiś płyn do naczyń itd? Mam takie najzwyklejsze, za parę zł, i po miesiącu nie przypominają w ogóle okrągłych, strasznie się wygniotły... Kupować nowe co miesiąc średnio się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 wystarczy kupić lepsze i problem zniknie. Ja moje Bontragery Xlite mam drugi sezon i nic nie musiałem z nimi robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Mam 2 lata Ritchey WCS i nie narzekam. Lekkie i wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikemaster Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Muszę powiedzieć, że po oglądnięciu zdjęć tych niebieskich Boplightów po prostu wlazłem na allegro i je kupiłem. Wyglądają świetnie i na dodatek będą mi pasować świetnie kolorystycznie. Co do wygody i ergonomii chwytów piankowych to obecnie mam takowe tyle, że firmy PRO i muszę powiedzieć, iż po ponad roku używania nadają się do wywalenia. Ubiły się i są po prostu niewygodne. Przy mocniejszym ściśnięciu np. na podjeździe gdy dodatkowo tyłek jest w górze i większy nacisk idzie na ręce czuję jakbym ściskał samą kierownicę. Ostatnio aż "coś" sobie w lewej ręce odbiłem bo dłoń przez klika godzin bolała po mocniejszej jeździe. Ale co do wagi chociaż zastrzeżeń nie ma, bo ważą ok 20g. Zobaczymy te Boplighty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Miałem jakiś czas Ritchey WCS i zrezygnowałem. Nie miałem pewności w chwycie. Nie były tez specjalnie wygodne. Po przejściu na gumiaki Amoeby aż miło (z wagą niekoniecznie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chickenowa Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Mnie się bardzo podoba wygląd mojego kokpitu z tymi chwytami Wczoraj myłam swój rower po błotnej wyprawie, oczywiście zamoczyły się również chwyty, myślałam, że nasiąkną wodą ale nie, wystarczy przetrzeć szmatką i już są suche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hps Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja mam KCNC Red piankowe, na nic innego bym nie wymienił. Brudzą się w miarę łatwo, ale czyszczą jeszcze prościej + ładnie wyglądają na kierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolat Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja od ponad dwóch lat posiadam piankowe chwyty Ritchey WCS i jestem z nich bardzo zadowolony. Są bardzo wygodne, nie przesuwają się na kierownicy i w przeciwieństwie do gumowych nie zaczynają się kleić po dłuższym okresie użytkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.