arroyo Napisano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Swego czasu próbowałem już przesiadki z gumy na pianki. Pianki są grubsze oraz miększe, przez co chwyt był niepewny. Na gumach chwyt jest twardszy ale i pewniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ja wiosną zmieniałem z gumowych, skręcanych z 1 strony chwytów, które dodatkowo lekko skróciłem, na piankowe chwyty Bontragera X-Lite. Dla mnie komfort znacznie wzrósł, chwyty lepiej tłumią lekkie drgania, w przypadku jazdy bez rękawiczek ręce nie ślizgają się po chwytach. Waga zdecydowanie mniejsza(ok 18g bez korków) i jak na razie trwałość o dziwo niezła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A jak XXX Lite spisują się w deszczu i da się je jako tako doczyścić z błota? Bo nie wiem, czy warto inwestować (jeżdże w rękawiczkach więc wygoda nie jest potrzebna, bardziej ważna jest pewność chwytu, ale ta waga ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ja wiosną zmieniałem z gumowych, skręcanych z 1 strony chwytów, które dodatkowo lekko skróciłem, na piankowe chwyty Bontragera X-Lite. Dla mnie komfort znacznie wzrósł, chwyty lepiej tłumią lekkie drgania, w przypadku jazdy bez rękawiczek ręce nie ślizgają się po chwytach. Waga zdecydowanie mniejsza(ok 18g bez korków) i jak na razie trwałość o dziwo niezła. O właśnie, zapomniałem dodać, że nie wiem jak to jest z trwałością pianek, ale gripy gumowe łatwo zetrzeć a i przy okazji udaje się zetrzeć rękawiczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Miałem te same obawy co trwałości pianki, ale to raczej po doświadczeniach z tanimi i badziewnymi chwytami. Te Bontragera są rewelacyjne, jeżeli chodzi trwałość, a jeżdżę w każdych warunkach i nie miałem z nimi problemu w deszczu, czy błocie. Dużo przyjemniej się je trzyma w ręku, niż gumowe. To miał być eksperyment, bo dorwałem je dość tanio, ale spodobały mi się. Jest to wersja Race X Lite, wersji XXX nie przerabiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Komfort jazdy na "dobrych" chwytach piankowych jest zdecydowanie lepszy niż na zwykłych gumach Tak jak w postach wyżej pianki lepiej tłumią drgania, jest pewniejszy chwyt kiery ale minus to jazda w deszczu. wtedy jest dyskomfort;/ Wsześniej śmigałem na lekkich żelowych chwytach Gianta (waga 65g). Teraz na piankach o przekroju sześciokąta bo tylko ta pianka jest wg. mnie wygodna (Velo super lite 26g z korkami) Zwykłe pianki są za grube i chwytanie kiery jest wtedy niewygodne a w rękawiczkach to już porażka ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Pianki sa super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Waga naprawdę robi wrażenie Możesz dać więcej info? Zastanawiam się czy nie ważą tyle tylko ze względu na małą ilość materiału. Nie wiem jak w piankach chwyt może być pewniejszy niż w gumowych gripach (byle dopasowanych), w WCSach (nie przekręcających się) to ja się boję zjeżdżać Ma ktoś porównanie WCSów i innych pianek, z którego wynika, że WCSy są dużo gorsze? Szukam teraz dobrych chwytów do gripshiftów i wziąłbym już te gumowe, ale po pierwsze nie mam właściwie rozeznania, po drugie nie uśmiecha mi się dociążanie sprzęta, a po trzecie może mało widziałem i są lepsze niż WCSy chwyty piankowe (zapewniające większe tarcie i mniej elastyczne). Mam dużą dłoń i zależy mi na kompatybilności z gripshiftami X.0. Moje gripy to WCSy zwykłe, nie jeżdżę bez rękawiczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 http://www.hitemp42.com/ht/HiTeMP42-FLYGRIPS-Grips-mit-nur-55g-Stueck-ultraleight-weight_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Pianki sa super O mamo... te pianki ważą 90 gram? Moje (WCS) tylko 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 7 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 One ważą 9 gram 9,0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Flash3M 90g to bym sie nie odwazyl wrzucic na forum Jak dojda to pstrykne ile to naprawde wazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 No nie, ja wysiadam, jak mogłeś wrzucić na forum... takie kiepskie... foto 9 gram, yyy... czapki z głów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Troche off T ale chcę zdemontowac klamki xtr i muszę ściągnac przy tym gripy botrager xxx. Jak to zrobic by ich nie zdewastowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Wciśnij "słomkę" WD40 jak najgłębiej pod chwyt i psiknij trochę płynu. Potem spróbuj jeszcze raz, tym razem głębiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 thx, uratowałeś moje chwyty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Proponowalbym uzyc strzykawki i wody, wd40 zatlusci ci gripy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Kurdeczka...walczyłem z nimi prawie 1 h i nic. ani drgną , strasznie ciasno siedzą,obawiam się że trzeba będzie rozerwac. sh*t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nie ma rzeczy nie do ruszenia, probowales ze strzykawka i woda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 woda z plynem do mycia naczyn, na pewno da sie zdjac, nie ma opcji zeby nie zeszly, nie rozcinaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Woda ze strzykawką była, był wude...nie adało się jak mówi mój synek:) jutro zapodam ludwika:) dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baniol Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam a wie ktos moze jak sprawuja sie te chwyty-->http://allegro.pl/crank-brothers-chwyty-cobalt-lockon-2011-cyklomani-i1434504232.html . Teraz smigam na gumowych 150gr. i sa dla mnie dosc wygodne. PS sory za odkopywanie tematu ale nie chcialem zakladac nowego:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Wciśnij "słomkę" WD40 jak najgłębiej pod chwyt i psiknij trochę płynu. Potem spróbuj jeszcze raz, tym razem głębiej. Dokładnie tak robię i zawsze się udaje(-:POLECAM Swoja droga używam piankowych chwytów Ritchey WCS i w swojej karierze nie miałem lepszych(-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 30 Stycznia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam a wie ktos moze jak sprawuja sie te chwyty-->http://allegro.pl/crank-brothers-chwyty-cobalt-lockon-2011-cyklomani-i1434504232.html . Teraz smigam na gumowych 150gr. i sa dla mnie dosc wygodne. PS sory za odkopywanie tematu ale nie chcialem zakladac nowego:). Co prawda nie wiem, nie widziałem ani nie słyszałem nic na temat chwytów CB, ale w MR'rze bardzo dobrze wypadły bardzo podobne ritcheye (tamte były w wersji Ergo, te są True, aczkolwiek wyglądają identycznie): http://www.bike-center.pl/index.php?p3051,ritchey-wcs-locking-true-grips-chwyty nawet są troszkę lżejsze i tańsze od CB :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baniol Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Te CB maja bardzo ciekawy desing a 10g mnie nie zbawi bo mam fulla ok 13-13,5kg . Ale pod koniec tego sezonu mam zamiar zejsc do 12kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.