weberwrc Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam! Musze kupić chwyty na kierownice... Na początku chciałem chwyty piankowe...są lekkie i niedrogie ale później usłyszałem że do maratonów są nie wygodne ;/ czy to prawda ? Jeśli tak to proszę mi doradzić czy do maratonów lepsze są jakieś inne chwyty Z góry dziekuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Czemu niewygodne? Może maratonowe wycinaki używają tych najbardziej wylajtowanych - z piankowymi chwytami jest tak samo, jak z innymi cieniowanymi częściami: mniej użytego materiału skutkuje mniejszym komfortem pod dłonią. Ja sama jeżdżę od 2006 r na piankowych (ściślej: neoprenowych - bo takie zwykłe, najtańsze pianki są w zasadzie jednorazowe i nie ma sensu zawracać sobie takim czymś głowy) gripach Titeca (z serii Pluto) - to jedne z najlżejszych tego typu gripów, przez co pod dłońmi jest dość twardo. Mnie to nie przeszkadza i nie zamierzam ich zmieniać, przynajmniej dopóki się nie rozwalą . Z kolei Książę Małżonek używa WCSów - i tu już zgoła co innego: pełen komforcik, doskonała jakość (w ogóle się nie deformują, mimo, że Książę ma ciężką łapę i np. Authory potrafił wręcz zmiażdżyć ). Może i te parę gram więcej ważą, niż moje Titeki - ale jeśli zależy ci na wygodzie i jakimś tam nawet tłumieniu drgań - godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pankowe? Chyba punkowe - PUNK'S NOT DEAD Wybaczcie OT, ale przez tą literówkę w temacie prawie oplułem monitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Piankowe jak najbardziej wygodne i wytrzymale ale nawet jak cos sie z nimi dzieje niedobrego to ze wzgledu na ich cene nie ma bolu przy zakupie nowych. Jezdze od pol roku na bontrager xxxlite 14g dystanse xc i jakis maraton tez sie przytrafi. Nigdy nie pomyslalem ze moga byc niewygodne. Deformuja sie w takim samym tepie i stopniu jak moje poprzednie gripy spec sidewinder, komfort taki sam a waga bez porownania mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Mam Accent Chess i można by było jeździć bez rękawiczek, ale ja się przyzwyczaiłem i jakoś nie mogę bez. Do ostrej jazdy są trochę za śliskie, wszystko tkwi w tej szachownicy, która wykonana jest z niezbyt przyczepnego materiału. Po pół roku nie zauważyłem zużycia. Przy odpowiednim zakładaniu nie obracają się na kierownicy, ale za pierwszym założeniem ślizgały się strasznie, dopiero potem znalazłem na nie sposób Na początku myślałem, że będą się brudzić, ale nic z tych rzeczy. No chyba że najpierw zakładać brudny łańcuch rękawiczką, a potem wcierać to w chwyty, wtedy się zabrudzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pankowe? Chyba punkowe - PUNK'S NOT DEAD Wybaczcie OT, ale przez tą literówkę w temacie prawie oplułem monitor Staary aż Exploited sobie puściłem. Ku uciesze żony :P a piankowe są OK ja używam piankowych authora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 W trosce o przejrzystość ekranów monitorów (nadmiar wilgoci im, zdaje się, szkodzi) poprawiłam nazwę tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weberwrc Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pankowe? upss....mała gafa nie zauważyłem ;p hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Też przyznam że piankowe WCS są wygodne. Sam używam w jednym biku boplighta pianek, bo są tanie i dobrze trzymają się kiery. Mimo wszystko piankowe, jakie by niebyły to nie są najwygodniejsze. Od siebie polecę wytwory firmy Setlaz, a szczególnie mięciutkie i grube chwyty criss-cross. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie wiem może to kwestia przyzwyczajenie ale mnie chwyty gumowe jakoś drażnią.Odkąd kupiłem neoprenowe wcs a było to 3 lata temu innych nie używam dla mnie są super wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Kwestia indywidualna. Drogie raczej nie sa, wiec najlepsza metoda to sprubowac. Mi piankowe nie przypadly do gustu. Co prawda mialem dosyc lekkie, accent lite - 20g para, moze to stad. Nie byly wygodne, przesuwaly sie i przekrecaly - probowalem temu radzic, ale jedyna metoda bylo przyklejenie tasma dwustronna. Potem zmienilem na sylikonowe ESI racers edge http://store.extremesteering.com/merchant2...tegory_Code=MTB Kupilem okazyjnie na Allegro, przy tej cenie $ to jednak slaba opcja. Aczkolwiek sylikon niezle sie sprawdza jako material do gripow, tak wiec jakbys gdzies widzial sylikonowe gripy to polecam. Duzo wygodniejsze, pewny i prosty montaz oraz pewny i przyjemny chwyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 jak jeżdze w rekawiczkach to dla mnie nie ma znaczenia ale jak bez to wolę piankowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Jezdzilem na neoprenowych WCSach, teraz Bontragerach i do gumowych chwytow juz bym nie wrocil. A na przekrecanie sie chwytow jest prosty patent. Przy zakladaniu posmarowac je od wewnatrz delikatnie plynem do mycia naczyn Dzieki temu pieknie wchodza na kierownice, a jak plyn zaschnie nie ma mowy zeby sie przekrecaly. Niestety na zaschniecie i pelen efekt trzeba ze dwa dni poczekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 A w czasie deszczu na powrót się sślizgają a wracając do punkowych to powinny być skórzane i nabijane ćwiekami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie slizgaja, tylko troche pienia A tak powaznie, to deszcz im juz potem nie straszny i trzymaja sie bez problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ja zmienilem moje stockowe 100g gumowe z Krossa a6 na zwykle piankowe tesco za 6zl i tez jestem zadowolony. I jeszcze okulary dostalem GRATIS! Nie slizgaja sie na kierownicy, zreszta powiem szczerze, ze ja 70% jazdy trzymam rece na rogach Jedyna wada to nasiakanie w czasie deszczu ale wkoncu to zwykla gabka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Jedyna wada to nasiakanie w czasie deszczu ale wkoncu to zwykla gabka... No, właśnie nie - neoprenowe nie nasiąkają. A zwykła pianka... no, cóż - pisałam wyżej, nie bardzo to się na dłuższą metę nadaje do użytku, m. in. ze względu na ten efekt nasiąkania wodą (a także potem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Moze faktycznie lepiej byloby doplacic do neoprenowych, ale te gratisowe okulary... Cudo! Wygladaja swietnie, watpie czy chronia przed promieniami slonecznymi, ale za to swietnie przed blotem, nie paruja, nie spadaja z nosa... Czego chciec wiecej od okularow za 6zl? Poza tym ja jezdze w rekawiczkach z zelowymi wkladkami, to gripy moge sobie darowac jakies extra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie slizgaja, tylko troche pienia A z pod chwytów wylatują bańki mydlane Propo nasiąkanie jest tak jak mówi Ecia neoprenowe nie nasiąkają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A w czasie deszczu na powrót się sślizgają a wracając do punkowych to powinny być skórzane i nabijane ćwiekami Lub 9-cio calowymi gwoździami niczym pieszczocha Kerryego Kinga ze Slayera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Dla mnie piankowe są najlepsze mam WCSa i są super Kup sobie Boplighta to będziesz mial do kompletu jak kokpit też robisz na Boplighcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Najlepiej wypada połączenie pianki i obszycia : Setlaz Kevlar Średnia życia? Nie wiem kupiłem 3 lata temu 2 pary i nadal są Chwyt - tak w deszczu jak i na sucho super i na dodatek miękko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Dokładnie obszywane są wygodne i komfortowe, pod pewnym warunkiem ... że obszycie jest gładkie jak np. w Setlaz Kevlar, Gladiator,... bo w Criss-Crossach (pisze to były użytkownik) jest gorzej, pod względem utrzymania czystości - błoto, kurz, ... włazi jak głupie w te otworki w obszyciu i potem ciężko je "wyplenić". A swoją droga ktoś zna wytrzymałe neoprenowe gripy z obszyciem rozmiar ~100mm (fabrycznie bez cięcia) - jak tak to proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Co do pianek, założyłem pianki boplighta (metoda na płyn do mycia naczyń), pojeździłem, męczyłem się z faktem jak bardzo się one przekręcają. Dałem drugą, trzecią, czwartą szansę i dziś przesiadłem się na gripy Pro skręcane z jednej strony imbusem... jest mi o niebo wygodniej. Boplighty poszły do szafy, na szczęście nie liczę każdego grama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 I dla takich znajdzie się coś z pianką http://www.allegro.pl/item672661346_chwyty...sign_super.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.