Skocz do zawartości

[korba] Firex-ex gxp - luz na prawym ramieniu i sklejenie wkładu z osią

ZyGmUnT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Krossa a6 z 2006 roku. Zrobił mi się luz na prawym ramieniu korby Firex-ex gxp ( dosyć wyraźny ), taki, że mogę ruszać prawym ramieniem korby wraz z koronkami w kierunku od i do ramy. Lewe ramie trzyma się bardzo sztywno i jest dobrze dokręcone imbusem. Jak zdjąłem korbę i poruszałem ją w rękach to miałem wrażenie, że to to zintegrowana oś nie trzyma się dokładnie ramienia. Niestety nie jestem w stanie tego dokładnie zdiagnozować, gdyż mam drugi problem z korbą taki, że wkład suportu gxp skleił się z osią przez co niemożliwe jest ściągnięcie tej czarnej tulejki z osi, a co za tym idzie prawej miski z osi suportu. Czy istnieje jakaś możliwość usztywnienia tego ramienia i czy jest jakiś magiczny sposób ściągnięcia tego wkładu z osi ? Dodam, że przy zdejmowaniu korby walenie młotkiem z lewej strony nie pomaga i ściągniecie korby jest możliwe tylko po odkręceniu prawej miski od ramy - a przecież korba z osią i wkład z miskami to wg instrukcji powinny być dwa niezależne elementy.

Walnij mlotkiem mocniej w oske po zdjeciu lewej korby. Ja mialem taki przypadek, ze rozeszlo sie polaczenie oski i prawej korby. Wymienilem korbe na nowa... byc moze mozna to zbic jakos mlotkiem ale nie probowalem :) kolega bedzie niedlugo probowal to robic jak mu ta korbe stara dam

• Mod Team

Jedyne co moza zrobic zeby to jakoś jeszcze działo to miedzy oś a ramie korby dać jakiś klej epoksydowy, moze być klej do silników, taki ktory zniesie spore obciazenia. i na jakis czas pomoze ale wymiana jest raczej nie unikniona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...