stasimon Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Podczas jazdy na rowerze coś mi skrzypiało bez przerwy. Dźwięk wydobywał się z okolic suportu. Postanowiłem wyjąć korbę i przyjrzeć się suportowi (XT). Okazuje się, że łożysko lewe chodzi wyraźnie głośniej niż prawe (prawie nie wydaje żadnego dźwięku podczas obracania) gdy pokręcę nimi palcem. Tu pojawia się moje pytanie: Czy można wyjąć i wyczyścić łożyska w suporcie XT? Suport ma na koncie około 2000km. A może zbagatelizować głośniejszą pracę lewego łożyska bo porostu tak ma być? Proszę o jakąś radę i sugestię. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 to masz wkład z zewnetrznymi łożyskami? jak tak to da sie wymienić i będą mieli takie w pierwszej wiekszej lepszej hurtowni. Do shimano dostaniesz bez problemu, do truvativa niesamowicie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Suport ma na koncie około 2000km. A może zbagatelizować głośniejszą pracę lewego łożyska bo porostu tak ma być? łożysko wymienić da się na pewno są w sieci opisy jak to zrobić. osobiście tego nie robiłem. kupilem suport Accenta... superekstra rewelacja. ok 120 wyścigowych km. może drugie tyle treningowo. na wyścigu jednym ( z trzech dla tego suportu ) sporo wody, błota i na dzeń drugi niemiła niespodzianka. lewe łożysko przestalo się obracać wymień jakoś to łożysko a zamienniki Accenta omijaj z daleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasimon Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Zdjąłem plastikowe i gumowe zabezpieczenia z lewego łożyska i okazała się że jest brudne. Wymyłem je odtłuszczaczem FL Speed Clean'em wypłukałem i nasmarowałem. Problem w tym, skrzypienie nadal występuje Teraz zajmę się piastami i łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Rozumiem, że wymyłeś całe łożysko - tak pytam kontrolnie Może to skrzypienie występuje na styku ramię korby/ośka pedału. Gdybyś chciał wymieniać łozyska w miskach HTII to jest temat na forum i tam są podane rozmairy łozysk (żeby mozna było kupić tańsze "niefirmowe") http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=25816 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ja kupiłem na allegro za 4,50 podwójnie uszczelniane. Wyraźnie mniejszy opór toczenia, bezgłośna praca i na oko dużo lepsze uszczelnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasimon Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Będę próbował z tymi łożyskami bo nadal występuje skrzypienie. Na pewno źródłem dźwięków nie są pedały ani łańcuch, które sprawdziłem na rowerze kuzyna. Częściowo wyeliminowałem ramę jak źródło problemu ponieważ rower bez założonego łańcucha nie skrzypi. Czyli najprawdopodobniej usterka tkwi w napędzie. Problemu szukam dalej, mam nadzieje że znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 stasimon a sprawdzałeś co się dzieje gdy spróbujesz ugiąć ramę - rower bokiem, ramię korby w dół i naciskasz z boku na pedał... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasimon Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Sprawdzałem. Rama zachowuje się absolutnie normalnie, cicho i nic nie skrzypi. Niepożądane dźwięki pojawiają się tylko podczas mocnego pedałowania i tylko w tedy gdy łańcuch jest założony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.