Skocz do zawartości

[rower] MTB+Cross do 3300zł. - Giant czy Author?

czadzior

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Zwracam się z dość powszechną prośbą o pomoc w zakupie dwóch rowerów w sumie do 3300 zł. W tym przypadku:

1. Dla mojej żony - waga 55-60 kg wzrost 163 cm. Chciałaby jeździć nie tylko w mieście, a le także po trasach turystycznych, których pełno w naszej górskiej okolicy. Będąc w sklepie preferowała pozycję bardziej wyprostowaną, którą oferowały rowery trrekingowe.

2. Dla mnie - waga prawie 98 kg 187 cm. Myślę o rowerze klasy MTB przeznaczonym do turystyczno-sportowej jazdy w terenie. Zdaję sobie sprawę z tego, że 3000 zł może nie wystarczyć na mój rower, jednak liczę na zakup roweru stanowiącego bazę - w którym w przyszłości można będzie wymieniać osprzęt na lepszy.

Czytając na forach liczne posty dotyczące zakupu rowerów z tej półki cenowej pod uwagę bierze się sprzęt takich producentów jak KROSS, KELLY, MBIKE itp. Mało natomiast pisze się o rowerach GIANT oraz AUTHOR. W mojej miejscowości są dwa liczące się sklepy rowerowe oferujące sprzęt tych dwóch ostatnich producentów ponadto oferują serwis na miejscu, który cieszy się bardzo dobrą opinią. Stąd moje pytania:

- czy warto inwestować w GIANTA lub AUTHORA, a jeśli tak to w który?

- czy kupić gotowy model z katalogu czy złożyć jakąś inną konfigurację sprzętu ww. producentów, bo istnieje taka możliwość?

W sklepach zaproponowano mi:

AUTHOR:

1. http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=357

2. http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=329

GIANT:

1. http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/women/3211/34706/

2. http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...ain/3237/34577/

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano
  czadzior napisał:
1. Dla mojej żony - waga 55-60 kg wzrost 163 cm. Chciałaby jeździć nie tylko w mieście, a le także po trasach turystycznych, których pełno w naszej górskiej okolicy. Będąc w sklepie preferowała pozycję bardziej wyprostowaną, którą oferowały rowery trrekingowe.

2. Dla mnie - waga prawie 98 kg 187 cm. Myślę o rowerze klasy MTB przeznaczonym do turystyczno-sportowej jazdy w terenie. Zdaję sobie sprawę z tego, że 3000 zł może nie wystarczyć na mój rower, jednak liczę na zakup roweru stanowiącego bazę - w którym w przyszłości można będzie wymieniać osprzęt na lepszy.

Ad 1. Przymiaerzała sie do damskich górali?. Bo w górskim terenie cross moze nieszczególnie dobrze podjeżdżać. Nie mówiąc o oponach, które nieszczególnie lubia błoto i kamienie.

Ad 2. Nie polecam tej drogi działania. Kup rower i jak stwierdzisz, że chcesz dużo jeździć to zbieraj na nastepny. Super osprzęt doczepiony do przeciętnej ramy wcale nie sprawia , ze rower jest duzo lepszy. Przy tych gabarytach zastanowiłbym się nad 29" jako docelowym sprzęcie.

Napisano
  Huhu napisał:
Ad 1. Przymiaerzała sie do damskich górali?. Bo w górskim terenie cross moze nieszczególnie dobrze podjeżdżać. Nie mówiąc o oponach, które nieszczególnie lubia błoto i kamienie.

Ad 2. Nie polecam tej drogi działania. Kup rower i jak stwierdzisz, że chcesz dużo jeździć to zbieraj na nastepny. Super osprzęt doczepiony do przeciętnej ramy wcale nie sprawia , ze rower jest duzo lepszy. Przy tych gabarytach zastanowiłbym się nad 29" jako docelowym sprzęcie.

Ad 1. Niestety jeszcze się nie przymierzała, ale jest jeszcze na tyle nie zdecydowana, że damski góral też przypadł by jej do gustu jeśli byłby on bardziej odpowiedni do górskich wycieczek.

Ad 2. Bardzo sensowne jest to co piszesz i myślę, że w ten sposób podejdę do tematu. Proszę jeszcze o podpowiedź czy na mój pierwszy porządny rower wybrać miejscowego Authora lub Gianta, czy może kupować przez internet rowery innych producentów tj. Unibike (proponowany wyżej).

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Napisano

Akurat Unibike w kazdym większym mieście do dostania jest raczej, Polska wielka nie jest. Mają bardzo dobrą relację ceny do jakości. Warto je obejrzeć.

Nie radziłbym kupowania pierwszego porządnego roweru przez internet. Rowery muszą wam "pasować". Szczególnie dotyczy to kobiet.

Tydzień temu kupowalismy rower dla mojej żony, jej pierwszy porządny. Jedynym kryterium (poza cenowym) było to, by się na nim dobrze czuła i się jej podobał (Padło na Yukon Disc W). Zdecydowanie gorsze od tego, że rower ma moze ciut słabszy osprzęt od innych by było to, ze rower stoi nieużywany, lub, że ma się męczyć jeżdżąc na nim. Jak sie wkręci to można będzie myślec co dalej.

Jeszcze jedna uwaga w zasadzie do samego siebie. Pisząc o zbieraniu na nastepny chodziło mi głównie o to, ze nie ma sensu kupowanie pierwszego roweru jako tego docelowego. On moze się stac docelowy jesli będzie nam wybitnie odpowiadał, wtedy mozna go obwiesic osprzetem, jednak w zdecydowanej większości przypadków tak nie jest. Upodobania zmieniają się z czasem.

Napisano

Chłopie. Trochę powagi, bo kolega pytał o rower na turystyczne górskie trasy. Gdzie ty mieszczucha podajesz :/?.

Napisano

Rower miejski nie do końca sprawdzi się w tetenie - głównie przez pozycję - większe obciążenie kregosłupa, moim zdaniem jednak cross jest lepszym wyborem.

Unibike Flite - nadaje się do dalszej rozbudowy, ciekawa rama - nowy wzór na 2009 rok., porządna geometria, powinien ci przypasować.

Tak jak pisał Huhu - powinieneś udać się do sklepu i przymierzyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.