Arteek1305 Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Witam..!! Mam pytanie.. mam zamiar kupic rame bopilight maraton team i zastanawiam sie czy tak lekka rama wytrzyma moja wage.. waże 80kg ale mam dopiero 16lat wiec moja waga jeszcze może szybko wzrosnąc.. ta rama jest wykonana co prawda z bardzo dobrego aluminium ale nie wiem czy jest sens kupowac ta rame bo bede jej uzywał na szosie jak i w cięzkim terenie.. prosze o pomoc..) i jesli możecie to zaproponujcie cos ciekawego tak do 1500zł rozmiar od 19 cala..
Rulez Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Nie ma sensu, po pierwsze faktycznie jesteś za ciężki, po drugie powalona geometria. Zastanów się nad ramą Centurion : http://www.twomark.pl/index.php?s=produkty...p;producent=906
Arteek1305 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Napisano 20 Czerwca 2009 Nawet ciekawy te centurion.. a np boplight maraton sport to jest ten niższy model 300g ciezszy.. mi szczególnie na geometri nie zalezy ważne żeby mi sie wygodnie i lekko jechało w sumie dosc wysoki jestem 180cm a ta rama jak sprawdzałem jest wygodna dla mnie.. kolega mial ta sama wazy 75kg i jezździł nią na zawody xc i nic mu sie nie stało.. boje sie że mi peknie i wtedy ponad 1000zł pójdzie w błoto
Rulez Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Nie wiem jak ci pasuje, bo dla mnie przy 19" i wzroście 182 cm. to porażka, a już szczególnie w terenie , co najwyżej na wycieczki .
Arteek1305 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Napisano 20 Czerwca 2009 tzn ciezki teren.. lubie czasami pojexdzić bo błocie, różnego rodzaju podjazdy zdjazy w lesie i takie tam.. szczególnie mi na wadze zalezy..
Rulez Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Podjazdy i zjazdy (identycznie Boplight sport) , nie możesz kupić bardzo lekkiej ramy przy 80 kg. , więcej korzyści daje niższa rama kół niż ramy, a ty piórkiem nie jesteś .
gdy Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 ''mi szczególnie na geometri nie zalezy ważne żeby mi sie wygodnie i lekko jechało'' chyba jedno wyklucza drugie
lajtspid Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 po drugie powalona geometria. Co konkretnie, z nią nie tak? więcej korzyści daje niższa rama kół niż ramy Domyślam się że miała być: waga kół niż ramy
pr0 Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 Mam ramkę 20" przy 184 i wcale nie uznaje tego za porażki, co prawda jest to Luzifer, ale jednak zawsze 20". O dziwo w terenie śmiga że aż miło, a na zwrotność w ogóle nie narzekam. Miałem ramkę 18,5 (?)" Unibike i w trakcie pedałowania niewiele brakowało żeby kolana stykały się z brodą, nawet jak wysunąłem siodło na max. Nie widzę sensu pchać się w niską rozmarówkę przy takim wzroście - 19" będzie idealne. Nie ma co napalać się na mniejsze rozmiary bo będziesz na tym rowerze wyglądać zabawnie (wielki gość a rower jak BMX ) poza tym, będzie to mało wygodne. Fakt - zaoszczędzisz parę sekund w terenie ale na szosie i wycieczkach ze znajomymi odbije Ci się to czkawką. Sam miałem identyczny dylemat: Jak połączyć MTB z szosą i jazdą na dalsze wycieczki? Przepis? Kup ramę pod swój wzrost (19") lub ciut większa np: (19,5 lub 20"). Na pewno będziesz zadowolony z komfortu jazdy na większej ramie szczególnie na szosie nie wspominając już o wycieczkach rowerowych. PAMIETAJ: Jeszcze będziesz rósł a jeśli chcesz przeznaczyć na ramę tyle pieniędzy zawsze trzeba brać na to poprawkę! Sam ważę ok. 75kg i ujeżdżam light weight'ową ramkę w różnym terenie z Rebą na czele, w większości szutry, górki, zdarzą się jednak niezauważone doły, cała masa korzeni i jakieś wariactwa z błotem na czele (wada wzroku hehe). Rama zachowuje się jak dla mnie genialnie, absorbuje całkiem sporą energię i pod moją masę jest według mnie sztywna! Fakt, można ją wyginać trzymając za tynie widełki w 2-3 osoby, ale w czasie jazdy tego nie uświadczymy. Niestety, nie wiem jak to jest z boplight'em ale przestraszyła mnie jego trwałość, a raczej jej brak. Możesz zaszaleć i wziąć Lucka, chociaż przy takiej wadze ta rama może zachować się nieprzewidywanie! (na forum jest nawet temat o nim). Plusy to niewątpliwie 5 lat gwarancji, braku limitu wagowego i ta masa... Wady? że trzeba upomnieć się o naklejkę na ramkę bo nie dają Pamiętaj, jest to tylko moja opinia i nie chcę potem z tego tytułu ponosić konsekwencji. Wybór należy do Ciebie.
Arteek1305 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Napisano 21 Czerwca 2009 Dzieki za porady.. jeśli ją kupie to nikogo nie bede osądzał że mi żle doradził czy cos takiego... stosunkowo ta rama jest wykonana z bardzo dobrego stopu aluminium... bardziej mi zalezy na jeździe po szosie.. ale jak zbliżaja sie jakies zawody xc to chetnie bym sie na nie wybrał.. bo juz od 4 lat intensywnie ćwicze.. ale niestety mój sprzet nie daje mi tyle szans co jakies lepsze rowerki.. dlatego postanowiłem zaoszczędzic troche kasy i złożyc cos ciekawego>)
duzyninja Napisano 21 Czerwca 2009 Napisano 21 Czerwca 2009 a ja bym polecił stronkę www.wrench-science.com tylko, że trzeba się zarejestrować. Wpisuje się dane i obliczają większość z wymiarów ramy... Ja pomykam na ramie 54cm (21,5") przy wzroście 189...Przy doborze ramy ważna jest nie tyle jej wysokośc(rozmiar w calach) co długość górnej rury - tym dłuższa im dłuzszy masz tułów. A wysokośc zawsze da się dostosować sztycą.
Arteek1305 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Napisano 21 Czerwca 2009 mógłbys podac jeszcze raz ta stronke bo coś nie chce sie włączyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.