Skocz do zawartości

[Rower] Szosa Author A3300 - Czy warto?

DJRadioActive

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich maniaków dwukołowców:):)

Zastanawiam się nad kupnem kolarzówki, do gustu przypadł mi Author A3300:

http://www.author.pl/www/rower/?id=300

Proszę o opinie o tym rowerze, najlepiej byłych lub obecnych użytkowników tego rowrku.

A może macie jakieś inne propozycje??

Cena max 2700, rower musze mieć właściwie na już.

Jeżdżę ile wlezie i jak najszybciej się da:)

Pozdrawiam

Cezary

Napisano

Zaczynam jeździć ale kolarzówką.

Jeździłem juz 3 lata robiąc kilka tys kilometrów Krossem Hexagonem, ale już mi sie rozleciał. A że w mojej okolicy nie ma zaciekawego terenu, wolę kupić kolazówkę.

Hexagonem robiłem średnio 40 km dziennie, codziennie, bez wyjątku.

Napisano

OK, przyjrzę sie jeszcze tym rowerkom, najbardziej z wyglądu podoba mi się Author.

PS A te wstawki z carbonu to mają jakiś specjalny wpływ na jazdę??

Dla mnie jednym z priotytetów jest ważne to gdzie kupie rower, ważne żeby było blisko i bez problemu bym sobie dojeżdżał w ew. naprawie, a w zbyt dużym mieście nie mieszkam. Authora mają na sklepie niedaleko mnie.

Napisano

Kolego, kup tego authora, a nie jakieś decathlony. W szosie 3 blatowa korba ? jest ok ? Jeżeli dla was tak jest to chyba w życia na rowerze szosowym nie jeździliście. Author jest dobry, i mam jedną propozycje Scott speedster s60 też dobra propozycja : a i nie pakuj się w żadne decathlony, kup coś markowego author, scott, giant, kelly's opcjonalnie wtedy rama długo Ci posłuży, choć napęd sory max 5 kkm i do wymiany.

Kolego, kup tego authora, a nie jakieś decathlony. W szosie 3 blatowa korba ? jest ok ? Jeżeli dla was tak jest to chyba w życia na rowerze szosowym nie jeździliście. Author jest dobry, i mam jedną propozycje Scott speedster s60 też dobra propozycja : http://scott.pl/product.php?id_cat=94&id_prod=476 a i nie pakuj się w żadne decathlony, kup coś markowego author, scott, giant, kelly's opcjonalnie wtedy rama długo Ci posłuży, choć napęd sory max 5 kkm i do wymiany.

Napisano

Ja też nie jestem przekonany czy te wstawki węglowe coś dają. 3 blaty nie zaszkodzą, a mogą pomóc. Byłem dziś przy okazji w Go Sport i były Kelly's 1.9 L za około 2100PLN. Może najlepiej jakiś zeszłoroczny model? Tylko nie wiem jak się to ma do bliskości serwisu.

Mathieo: Scott też ma 3 blaty

DJRadioActive: Nad przełożeniami się zastanów, bo są inne niż w góralu. 34:25 (zakładam obwód koła 2,133m ) przy kadencji 80 daje 13,8km/h i przy 90 15,7km/h. Mi by się przydały miększe przełożenia w górach. Na najwyższym biegu powinno starczyć 52,3km/h przy kadencji 90. Sam mam teraz szosówkę z kompaktem i na długich podjazdach wolałbym raczej 3 blaty, albo kasetę do 27.

Napisano

OK, z racji tego, że sklep mam niedaleko, to mogę skoczyć, usiąść i zobaczyć, przejechać.

Wiem, że sora nie najlepszy wybór, ale na moje potrzeby starzcy, a kasy na 105 nie mam.

Rower ma być nowy, najwyżej sobie za kilka tys km wymienie osprzęt.

PS Dzięki za rady

Napisano
Ja też nie jestem przekonany czy te wstawki węglowe coś dają

Dają, a zwłaszcza w rowerze bez amora :D to prawie tak samo, jak byś zrezygnował z węglowego widelca.

Napisano

MIałeś rower szosowy ? to nie Pitol, widelec karbonowy daje nawet dużo. Ale tylny widelec karbo, poza tym taniej marki może zaszkodzić.

Spootnick, Scott'a jest tez odmiana 2 tarczowa i ja bym tu Ci polecił. A trzy blat kolejny raz piszę, że to beznsens bo nigdy nie skorzystasz z nich, a wiem co mówie. Może na alpe de-huez gdzie Ci sił zabraknie całkowicie :)

3 blatowe korby są do dupy ze względu na :

- gorszy wygląd

-większa waga

-utrudnione czyszczenie

-nie skorzystasz z nich

-po czasie się zaczniesz wkurzać ze względu na utrzunioną regulacje i zablokujesz dwie zębatki :)

-mniejsza cena przy odsprzedaży roweru

Napisano

A może on nie jest taki profi jak ty, i będzie potrzebował miękkiego przełozenia, korbę po czasie i tak zmieni , i odpuść cobie z "tanimi markami" , bo jakoś sporo markowych" Authorów potrafiło pęknąć.

Napisano

Mathieo, jak dla mnie gdzie znajduje się podjazd nie ma znaczenia. Te alpejskie mają podobne nachylenie do polskich i dla mnie liczy się suma podjazdów, dystans, wytrenowanie i preferowana kadencja. Oczywiście w Polsce ciężej takie odcinki znaleźć, ale autor nie pisał gdzie planuje jeździć.

Zapomniałem o tych zaletach carbonu. Sam mam stalową ramę i widelec :P

Napisano

Nie kupuj roweru który ma korby z 3 blatami.Sam kupiłem 3 lata temu kolarkę i dziękuje Bogu ,że nie wziąłem z 3 blatami.Mieszkam 50 km od gór i 3 blat w ogóle nie potrzebny.Jeśli już to coś na kompakt ale nie kupuj 3 blatów.A co do roweru trochę bym się bał czy w tym Decathlona nic nie będzie się działo z tylnym trójkątem.Nie jeździłem nie widziałem tego roweru na żywo ale w tak niskiej cenie tylni trójkąt z karbonu budzi moje obawy.Osobiście poszukałbym coś innego.

Napisano
Kolego, kup tego authora, a nie jakieś decathlony.

IMO Author to żadna firma a na Decathlonach jeżdżą ludzie w Pro Tour`rze

Więc twój argument jak kulą w płot

Czeski aythor jest znany w Czechach i w Polsce reszta europy o nim prawie nie słyszała.

Jeżdże szosą sporo więc o tej ramie authora dobrze się nie wypowiem

Ważę dość sporo a moim zdaniem ta rama jest wiotka. jedynie klasyczna budowa authora moze sie podobać.

ja wole ramy slopingowe takie jak Decathlon .

W szosie 3 blatowa korba ? jest ok ? Jeżeli dla was tak jest to chyba w życia na rowerze szosowym nie jeździliście.

Imo 3 blaty to albo dla dzieci albo emerytów albo w bardzo bardzo ciężkie góry

dla młodego i niezbyt mocnymi nóżkami kompakt a dla NORMALNEGO FACETA dwa blaciki 53/39 są spoko

Author jest dobry, i mam jedną propozycje Scott speedster s60 też dobra propozycja : a i nie pakuj się w żadne decathlony, kup coś markowego author, scott, giant, kelly's opcjonalnie wtedy rama długo Ci posłuży, choć napęd sory max 5 kkm i do wymiany.

Imo author nie jest zły ale Decathlon lepszy. ( to wcale nie jest tania rama) Speedster jak Author z tym że pięć razy bardziej wolałbym Scotta

MIałeś rower szosowy ? to nie Pitol, widelec karbonowy daje nawet dużo. Ale tylny widelec karbo, poza tym taniej marki może zaszkodzić.

Co do widelce to 100% się zgadzam Powiem więcej lepiej sobie kupić ciężki CrMo niż aluminiowy bo tłumi drgania

To samo dotyczy tylnych widełek a rama Decathlona jest naprawdę niezła.

Napisano
Imo 3 blaty to albo dla dzieci albo emerytów albo w bardzo bardzo ciężkie góry

dla młodego i niezbyt mocnymi nóżkami kompakt a dla NORMALNEGO FACETA dwa blaciki 53/39 są spoko

Nie wiem co znaczy NORMALNY, ale 39:25 przy 90rpm daje około 44min pod Alpe d'Huez.

Napisano

Jak zauważyłeś. W wyścigach wieloetapowych kolarzowi rower jest przygotowywany na etap.

W zależności od profilu trasy dobierana jest korba i kaseta. a na czasówki rower o którym się mówi CZASOWY.

IMO na płaskie Mazowsze 53/39 jest ;) tak samo na mazurskie pagórki

W okolicach Krakowa też mi się dobrze jeździło jakoś nie brakowało mi przełożeń

Napisano

Jeżdżę po zachodniopomorskim, więc tutaj za dużych podjazdów nie mamy:)

Może czasami jakąś wycieczka w góry, z ciekawości, ale to rzadko.

PS Ale ten Decalthon taki z wyglądu biedniutki:PP

Napisano

A ja poważnie uważam, że powinien kupić ten który mu się podoba (nie podoba mu się bo "biedniutki" to nie), w końcu to on będzie nim jeździł , i nie będzie mógł narzekć :)

Napisano

Bierz Scott'a jakbyś chciał jakieś fotki tego modelu wal na gg :) służe z pomocą bo sam mam Scotta speedstera :) i sobie chwale.

GG: 4094598

Napisano

ja kupilem niedawno krossa venom atrox na 105 i z korba truvativ elita na H2. dalem 2000zl i jetsem zadowolony jest w miare lekki i za taka cene nic z takim osprzetem sie niekupi.

Napisano

Też miałem brać Krossa Atroxa, ale okazało się, że nigdzie w mojej okolicy nie maja go ani nie mogą sprowadzić, a kupowanie w ciemno przez neta sie nie opłaca.

Okaże się że nie będzie mi pasował i kaplica...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...