Skocz do zawartości

[opony]Jak dobrać rozmiar?

Ghan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie może dość dziwne, ale nie potrafię sobie na nie odpowiedzieć. Chcę kupić do mojego mtb semi-slicki i nie wiem, jak wąskie mogą być. Im węższe, tym lepsze. Obręcz mam 599x19, obecną oponę 2.10.

• Mod Team
Napisano

musisz powiedziec jedzcze gdzie jeździsz ;) bo na szose to im wezsze tym lepsze ale w terenie to juz nie koniecznie. rodzaj podłoza determinuje rodzaj opony.

Do takiej obreczy chyba min. zaleca sie 1.5

Napisano

Może uniwersalne opony 1.75" albo 1.8" ? Nie mają za dużych oporów, a wszędzie pojadą - tak jak znane slicki authora 1.5" ;)

Napisano

Czyli z 1,75 nie będzie problemu? A z 1,5? Jest może gdzieś jakaś tabelka, jakie są odpowiednie opony w zależności od posiadanej obręczy? Ja mam komplet opon w teren, chodzi o to że jadę przez wakacje na dłuższy wyjazd rowerowy, gdzie będzie 100% dróg utwardzonych. A że dysponuję tylko rowerem mtb stąd moje zapytanie jaka najwęższa opona będzie pasować.

• Mod Team
Napisano
Ja na DM24 (sz. zew 32mm, wew. 24mm, ERTRO 559X24mm) jeździłem z oponą 1,5' i wszystko się bardzo dobrze sprawowało.

No tak teoretycznie opone 1" mozna "naciągnąc" na taką obrecz zeby opony na serokośćstarczyło ale właściwości jezdne to juz inna bajka w tym momęcie ;) dlatego producenci opon i obreczy pisza min i max wymiary co nie znaczy ze nie da sie ich przekroczyc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...