Skocz do zawartości

[hydrauliczne] juicy5 - dziwne wibracje przy hamowaniu

Drozdzu5

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem dość dziwne zachowanie mojego hamulca tylnego - Avid Juicy 5. Przy wyhamowywaniu z większych prędkości po przewodzie hamulca idą dziwne wibracje, które odczuwam na klamce hamulce, ale też chyba po tylnim widelcu (mam karbonowy ten widelec) idą do sztycy i w konsekwencji do siodełka. Jednocześnie słyszalny jest charakterystyczny dźwięk, który sugeruje, że coś bardzo mocno musi drgać. Dodam jeszcze, że te wibracje częściej pojawiają się przy hamowaniu na asfalcie niż w terenie.

Co zrobić z taką przypadłością? Czy nie jest to szkodliwe dla ogólnej wytrzymałości ramy? (ktoś kiedyś straszył, że piski v-brakeów osłabiają wytrzymałość ramy) Czy to kwestia odkręcenia śrubek adaptera i wyregulowania pozycji zacisku czy coś jest nie tak np. z samą tarczą? Boję się trochę agresywniejszego hamowania przez te wibracje, bo jest to bardzo nieprzyjemne wrażenie.

Spróbowałem rozwiązania z powyższego linku czyli:

Przeniosłem podkładki adaptera ISIS (są one na samej górze, tuż przy główce śrubki) pod zacisk. W wyniku tego działania, zacisk znalazł się trochę wyżej i klocki nie nachodzą na ramiona tarczy. Ponadto wyregulowałem zacisk ponownie i po dzisiejszej próbie w terenie jestem zadowolony - wibracje się nie pojawiły. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...