Drozdzu5 Napisano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Zauważyłem dość dziwne zachowanie mojego hamulca tylnego - Avid Juicy 5. Przy wyhamowywaniu z większych prędkości po przewodzie hamulca idą dziwne wibracje, które odczuwam na klamce hamulce, ale też chyba po tylnim widelcu (mam karbonowy ten widelec) idą do sztycy i w konsekwencji do siodełka. Jednocześnie słyszalny jest charakterystyczny dźwięk, który sugeruje, że coś bardzo mocno musi drgać. Dodam jeszcze, że te wibracje częściej pojawiają się przy hamowaniu na asfalcie niż w terenie. Co zrobić z taką przypadłością? Czy nie jest to szkodliwe dla ogólnej wytrzymałości ramy? (ktoś kiedyś straszył, że piski v-brakeów osłabiają wytrzymałość ramy) Czy to kwestia odkręcenia śrubek adaptera i wyregulowania pozycji zacisku czy coś jest nie tak np. z samą tarczą? Boję się trochę agresywniejszego hamowania przez te wibracje, bo jest to bardzo nieprzyjemne wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=49738 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Spróbowałem rozwiązania z powyższego linku czyli: Przeniosłem podkładki adaptera ISIS (są one na samej górze, tuż przy główce śrubki) pod zacisk. W wyniku tego działania, zacisk znalazł się trochę wyżej i klocki nie nachodzą na ramiona tarczy. Ponadto wyregulowałem zacisk ponownie i po dzisiejszej próbie w terenie jestem zadowolony - wibracje się nie pojawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.