wojtekkrakow Napisano 18 Czerwca 2009 Napisano 18 Czerwca 2009 Czołem. Zostało mi wolne siodło WTB z małym defektem i postanowiłem wzorem pewnego artykułu odchudzić je własnoręcznie. Lekki siodło to duża kasa, a tutaj koszta to kilkanaście złotych za klej, nici i kawałek skóry. W moim rowerze ciężko coś zbijać z wagi nie wydając na to małej fortuny stąd ten pomysł, bo moje siodło waży dość dużo, a takiej kanapy nie potrzebuje. Na dzień dzisiejszy mam tyle. Odkleiłem cała gąbkę i starą skórę. Wyciąłem z cieniutkiej karimaty górę i przykleiłem. Owinąłem to taśmą i trzymałem kilka dni aby dobrze przyległo. Teraz zostało mi najważniejsze czyli dobranie skóry/dermy, zarówno koloru jak i grubości oraz eleganckie i schludne nałożenie jej na siodło. Planuję też zrobić jakiś szef w innym kolorze dla lepszego estetycznego odbioru. Kolory skóry o jakich myślę to czerwona, biała lub czarna. Jak tylko skończę oczywiście pokażę efekt . Na razie nie wygląda to estetycznie, ale póki co to podkład więc to nie istotne. Co do wagi to nie ważyłem jeszcze ale mając w drugiej ręce klamki pod V-ki LX , nie czułem jakiejś różnicy a te ważą ok 100g.
GdyniaBiker Napisano 19 Czerwca 2009 Napisano 19 Czerwca 2009 Noo, jeśli to ma być temat o odchudzeniu, to przydałaby się dokładna waga przed i po Takie ręczne ważenie mało warte, zwł, jeśli uważasz, że to siodło waży teraz 100g.. Nie ma szans. Mógłbyś też podać model siodła.
wojtekkrakow Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Napisano 19 Czerwca 2009 siodło to WTB Rocket V http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=art...106&art=945 Mam dwa takie siodła. Jedno zamontowane w rowerze aktualnie i drugie które tu widzicie. Waga według tej strony to 323g Po oderwaniu gąbki w ręce jest sporo lżejsze, bez porównania bym powiedział. Stawiam na wynik końcowy max 150g, ale to się okażę. Zważę osobiście i to stare i to jak skończę, ale czuje już w ręku ogromną różnicę .
Slawek_l_83 Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Teraz tylko je wyrzucisz do kosza bo będzie nie wygodne
GdyniaBiker Napisano 5 Lipca 2009 Napisano 5 Lipca 2009 No życzę dobrego wyniku, ale 250g to bujanie w obłokach, takie siodełka wyglądają tak A poniżej 150 tak Do takiej wagi wszystko musi być zoptymalizowane, a typowe pręty ważą dużo, potem skorupa. Zobaczymy, jak z wygodą, może ponawiercać otworki w skorupie, co by mniej sztywna była? Ale też spodziewam się, że nie pojeździsz na nim.. "Nie wygodne" piszemy niewygodne
wojtekkrakow Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Napisano 18 Sierpnia 2009 Nawiercone siodełko i z lekką pianką, obszyte odbieram pod koniec tygodnia, sam jestem ciekawy wagi całości. Oryginał waży ponad 320g.
wojtekkrakow Napisano 1 Września 2009 Autor Napisano 1 Września 2009 Cierpliwości , za nie długo wrzucę zdjęcia i zważę co najważniejsze. Otwór w tym plastiku był, aczkolwiek nie wiem po co, bo wokół niego na całej powierzchni była pianka.
arroyo Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 Skoro już i tak nieźle zmasakrowałeś to siodło to może podpiłujesz trochę wykończenie i ponacinasz konstrukcję, np do takiego efektu: http://www.xlhead.com/blog/wp-content/uploads/spider_saddle.jpg
wojtekkrakow Napisano 1 Września 2009 Autor Napisano 1 Września 2009 No niezłe cudo, mój skromny projekcik chowa się przy tym, ale co tam, miałem wolne siodło to coś z nim podłubałem , szczegóły wkrótce.
Flash3M Napisano 2 Września 2009 Napisano 2 Września 2009 Moje siodełko powoli umiera być może jak kupię nowe to coś z nim pokombinuję... ma ktoś pomysł jak odchudzić pręty? Może cieniowanie?
wojtekkrakow Napisano 28 Października 2009 Autor Napisano 28 Października 2009 Ostatnio w biegu ciągle, ale dorwałem siodło, waga pokazała 206g , byłem zdziwiony bo trzymając w obu rękach te same siodła, z tymże jedno oryginalne różnica jest ogromna, a zysk w praktyce nieco ponad 100g. Odpuściłem sobie wodotryski, miało być w końcu po kosztach. Za kilka dni test w terenie, zobaczymy czy mi tyłek nie odpadnie. Samo siodełko nie ma specjalnie dobrego profilu pod moje 4 litery a teraz jak zdarłem całą gąbkę to może być tylko gorzej, ale nic, ciekawa zabawa była.
ProKreator Napisano 28 Października 2009 Napisano 28 Października 2009 nie wiem co powiedzieć. Ono nawet nie wygląda wygodnie
wojtekkrakow Napisano 28 Października 2009 Autor Napisano 28 Października 2009 Spoko, możecie się rozpasać, no szału nie robi , nie mniej na żywo wygląda zupełnie normalnie , szczególnie jak już siądę na nie i go zasłonie. Podejrzewam, ze i tak czeka mnie kupno nowego siodła w przyszłości jeśli będzie mi zależeć na niskiej wadze, jednak miałem jedno wolne to spróbowałem.
Artro Napisano 6 Stycznia 2010 Napisano 6 Stycznia 2010 W tym artykule to jednak wyszło "ciut" lepiej... Ale wielki plus za chęci No i zniechęciłeś mnie do majstrowania przy siodle BTW Masz może namiary na ten artykuł o modyfikacji siodełka?
wojtekkrakow Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Napisano 6 Stycznia 2010 Chciałem dobrze, a wyszło jak zawsze Amatorsko po całości, ale głównie kierowała mną ciekawość więc sobie podłubałem. Następne będzie lepsze. Namiarów do artykułu niestety nie mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.