jurasek Napisano 22 Czerwca 2009 Napisano 22 Czerwca 2009 nie , wówczas zobaczysz znak zakazu ruchu rowerów
TdF Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 a jak jeżdzę w nocy po ścieżce rowerowej to musze mieć oświetlenie, czy tylko jak wyjeżdzam na drogę????
wikrap1 Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 TdF: To już chyba zdrowy rozsadek nakazuje mieć, żeby dzwonu nie było
Qamal Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 tyle ze nikt tych świateł nie ma nawet policja na to nie patrzy czyli może nie wiedza o tym albo poprostu nie chce im sie zatrzymywać rowerzystów
zekker Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 a jak jeżdzę w nocy po ścieżce rowerowej to musze mieć oświetlenie, czy tylko jak wyjeżdzam na drogę???? A czym się różni droga rowerowa od innej, oprócz dopuszczeniem pojazdów do ruchu? Przepisy mówią jasno, rowerzysta jest zobowiązany używać światła po zmierzchu. Nie ma wyszczególnienia gdzie. tyle ze nikt tych świateł nie ma nawet policja na to nie patrzy czyli może nie wiedza o tym albo poprostu nie chce im sie zatrzymywać rowerzystów Mają ludzie. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Gdańsku coraz więcej osób używa (nie znaczy, że mają dobrze ustawione ).
rzymo Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 tyle ze nikt tych świateł nie ma nawet policja na to nie patrzy czyli może nie wiedza o tym albo poprostu nie chce im sie zatrzymywać rowerzystów Za dnia nie musisz mieć świateł, natomiast wymóg posiadania działającego oświetlenia po zmroku obejmuje wszystkie (no prawie) pojazdy. Świateł mieć nie musisz tam gdzie nie działa PoRD, czyli np. środek puszczy
Konik Napisano 24 Lipca 2009 Napisano 24 Lipca 2009 Policjanci na pewno wiedzą raczej im się nie chce, chociaż mnie ostatnio 2 zatrzymało i miałem z nimi pogawędkę (swoją drogą bardzo miłą, chyba z 15 minut sobie rozmawialiśmy o starych Polakach). Zresztą kodeks sobie, zdrowy rozsądek sobie. Ja światła mam i się bez nich nie ruszam... Ostatnio często mi się zdarza późno wracać z tras (22 ostatnio, 22:20 dzisiaj... ale to już przesada) i mocne światło z przodu jest bardziej niż konieczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.