Skocz do zawartości

[łańcuch] jak rozkuć w warunkach domowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę rozkuć w warunkach domowych łańcuch? Nie mam rozkuwacza. Łańcuch XT. Czy już po rozkuciu nadawałaby się spinka Sram?

Napisano

Tak, będzie się nadawać, pod warunkiem, że masz właściwą(9sp-złota).

Mieszkasz w Warszawie, podjedź do najbliższego serwisu i poproś o rozkucie łańcucha. Zajmie to 20s, a oszczędzisz kombinacji, ewentualnie zainwestuj te 15zł na skuwacz, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się może przydać.

Napisano

Dawno, dawno temu, gdy byłem jeszcze piękny i młody rozkuwałem za pomocą: młotka, gwoździa i dużej nakrętki :) Ale to były czasy, gdy skuwacza nie można było kupić za parenaście zł w każdym sklepie.

Napisano
Tak, będzie się nadawać, pod warunkiem, że masz właściwą(9sp-złota).

Mieszkasz w Warszawie, podjedź do najbliższego serwisu i poproś o rozkucie łańcucha. Zajmie to 20s, a oszczędzisz kombinacji, ewentualnie zainwestuj te 15zł na skuwacz, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się może przydać.

Złota Ci ona nie jest ale na 9spd :).

No chyba będę musiał zainwestować bo czasem chciałbym wyczyścić łańcuch a nie uśmiecha mi się wchodzić z nim do wanny bo duży jestem... nie mieścimy się. :)

Dawno, dawno temu, gdy byłem jeszcze piękny i młody rozkuwałem za pomocą: młotka, gwoździa i dużej nakrętki ;) Ale to były czasy, gdy skuwacza nie można było kupić za parenaście zł w każdym sklepie.

Łańcuchodestrukcyjny sposób czy w pełni bezpieczny?

Napisano

w pelni bezpieczny:) ja np rozkuwałem tak wiele razy do tej pory i nie zniszczylem ani nie naruszyłem żadnego łancucha. polecam wiertło widiowe do wybijania a potem ew. śruba m3 lub punktak o ile posiadasz:) i imadło też by pomogło:)

• Mod Team
Napisano

Najprosciej najtaniej to wziaść młotek, jakąś podstawke byle twarda, nakretke i punktak (gwoździe sa za miekkie) i troszke precyzji. Jezeli sie po tym zabiegu zakłada spinke to wszystko jest proste, gorzej jak sie chce skuć z powrotem bo ciezko jest ten sworzen wsadzic ale troszke cierpliwosci i wszystko sie da ;)

Napisano

Ale to jest metoda z czasów zatęchłej komuny, gdy skuwacz był rarytasem jeszcze większym niż banany i papier toaletowy :) Nie lepiej kupić skuwacz za parenaście zł?

• Mod Team
Napisano
Imadło - JEST.

Młotek - JEST.

Punktak - JEST!

Zatem do dzieła. :)

A Nakrętki brakło :) tylko uwaga na skuwanie :P jest duze pradwopodobieństwo ze na tym sworzniu pojawia sie luzy szybciej i wieksze niz w reszcie, dlatego lepiej kupic spinke.

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Rozkuwanie przysłowiową nakrętką jest w pełni bezpieczne, i jeśli ktoś wiecznie zapomina o skuwaczu, ma narzędzia pod ręką albo szkoda mu kasy na skuwacz to można z powodzeniem stosować. Co nie zmienia faktu że jak już łańcuch rozkujemy to lepiej mu wstawić spinkę zamiast skuwać go ponownie. Acz nie jest to niewykonalne. Co innego gdy łańcuch pęknie w trasie, ale to mi się na szczęście jeszcze nie zdarzyło..

Pozdrówka

Napisano

Kupiłem wczoraj skuwacz i spinkę dla świętego spokoju. Więc temat możemy uznać za zamknięty. ;-)

Zajęło Ci to prawie rok :) Jestem pod wrażeniem :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...