Skocz do zawartości

[tarczowe mechaniczne] dobór hamulców do 200 zł

casion

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje hamulców na tył, chciałbym mechaniczne nie żadne hydrauliki bo wydają mi się bardziej awaryjne . Mam tarcze ale nie mam pojecia jaki wymiar, do tego pootrzebowałbym linek na przód i na tył, prosiłbym o polecenie jakiś hamulców i właśnie linek :) z góry dziękuje za pomoc :D

• 1 miesiąc temu...

Witam :)

Zdecydowałem się wymienić przednią Vkę na tarczę. Jako, że mam klamkomanetki shimanowskie, tak też zdecydowałem się na mechaniczne tarcze a nie hydrauliczne - te drugie pociągają za sobą wymianę klamkomanetek na manetki, zakup klamki do tylnej Vki... no koszty rosną o wiele bardziej.

Zastanawiam się więc nad tym jakiego mechanika kupić. Z tego co widzę, to najpopularniejszy jest Avid BB5 - w granicach 150pln da rady go kupić. W sumie zamontować mogę go sam bez większych problemów, więc koszty istotnie niskie.

Jak to wygląda w porównaniu do Vki? Chodzi mi głównie o siłę z jaką muszę nacisnąć na klamkę żeby to działało... generalnie najwięcej na forum jest (niestety) na temat hydraulików - tak jakby mechaniki były jednak na wymarciu (a z tego co widzę w terenie to jednak tak nie jest).

Docelowo na przyszły sezon planuję hydrauliki, ale w tym sezonie jeszcze kilka wyścigów będzie, a nie mam już nerwów do dwóch Vek i braku hamowania w niektórych błotnych sytuacjach... nie mówiąc o zbliżającej się zimie :P

Zerknij na Avida BB7 :)

Ma większą moc niż BB5 i mieści się w granicach 200 zł!

A jeśli chodzi ci o siłę jaką musisz nacisnąć na klamkę, to w mechanicznych hamulcach więcej zależy od samej klamki, niż zacisku.

Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...