Skocz do zawartości

[rower] Merida Comfort-V 20 vs Kelly's Saphix

lukiwes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie:

zastanawiam się nad zakupem jednego z tych dwóch rowerów. Meridkę z rocznika 2009 mogę mieć za ok 1100 przy ratach 1% (znajomy w sklepie rowerowym), natomiast Saphixa w cenie sklepowej tj 1499 zł przy ratach 24% (12 mies). Moje pytanie jest następujące: czy warto dołożyć te 400 zł do Saphixa czy też pojeździć tą Meridką i mieć 400 zł w kieszeni?

Mam 180 cm wzrostu, więc rama 19" w zupełności powinna wystarczyć (kumpel w Kelly's Axis ma 21", siedziałem na niej i czułem jak jaja ocierają mi się o ramę :) ).

Proszę o jakieś porady ewentualnie inne modele rowerów, które byłyby w tych granicach cenowych (do 1400 MAX!!!).

Przeznaczenie: szosa, drogi publiczne ale czasami leśne drogi z (nie)małymi dziurami i różnymi przeszkodami...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Luki

Napisano

Nie warto dopłacać. 400zł to dużo pieniędzy a różnica w klasie tych rowerów prawie niedostrzegalna. Z resztą przy tej klasie osprzętu i przy takim zastosowaniu i tak różnicy się nie odczuje. A jak by Ci kiedyś coś bardzo w rowerze nie pasowało za 400zł możesz pobawić się w jakieś upgrade'y.

Z innych propozycji, Kross Crow Meadow ( http://www.nartyrowery.pl/produkt/zobacz/2..._wysyłka_GRATIS ). Bardzo fajny rower za dobre pieniądze. W tamtym sklepie masz jeszcze przesyłkę i licznik w cenie. Tyle, że nie wiem jak jest teraz z rozmiarami, trzeba by do nich pisać.

Napisano

No to teraz mam dylemat, bo ten rower jest w bardzo przystępnej cenie a do tego ma rzeczywiście niezłe wyposażenie ... Cena/jakość idą raczej w parze. Niestety nie ma blokowanego przedniego amorka ;) Moja Merida już stoji w sklepie rowerowym, ale wyszły małe problemy z kasą. A tutaj znowu taki odskok, bo z ceną spadamy do 900 zł!

Mefisto, gdybyś był na moim miejscu: co byś wziął???

Napisano

Z podanych wziąłbym Krossa, a zaoszczędzone pieniądze zainwestował w opony i przede wszystkim w amortyzator - jeśli ważysz do 75 kilogramów, to polecam taki: http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si444...il&tnid=118 - z blokadą hydrauliczną ;)

Co do rozmiaru - przy wzroście około 170 cm mam ramę w rozmiarze 19" i nie czuję, żeby była za duża, mój kolega ma crossówkę unibike, przy wzroście 183 cm ma ramę 21. Cross to nie mtb i tu trochę inaczej patrzy się na rozmiar ramy :) W mtb mam ramę 17,5"

Napisano

Na allegro znalazłem tego Krossa juz za 859 zł z przesyłką :) Myślę że się zdecyduję, teraz tylko pytanie jak sprawa wygląda z gwarancją i ew naprawą tego roweru :/ Rower jest w Grudziądzu a ja mieszkam w Kędzierzynie Koźlu (właściwie okolice...).

W amorka zainwestuje w późniejszym czasie, a jakie oponki byś mi polecił (jestem zielony ;) )

PS: rama 19" w zupełności mi wystarczy (testowane na Kellys Saphix i Merida crossway 20).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...