Skocz do zawartości

[amortyzator tył] Manitou vs Fox [air vs coil]

3d0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuję na szybko kupić jakiś damper 200mm/56skoku nadający się do cięższych odmian kolarstwa górskiego, że tak powiem. Nie skaczę z garażów 4 metrowych na beton ale ma wytrzymać agresywną jazdę w terenie.

Myślę o nowym ale nie chcę wydać więcej niż 700zł ponieważ rama warta jest niewiele więcej:P na allegro można upolować coś nowego w tej cenie ale bez gwarancji...

Pytanie tylko czy lepiej dobrać sprężynę i szukać Swingera X4 Coil czy te powietrze (Air X4) się nada:P? Lepsza regulacja kosztem czułości:/

btw: czy da się porównać minimalne ciśnienie w tym Air X4 (chyba 50psi) do jakiejś sprężyny? Jeśli chodzi o sprężyny to bym testował takie: 350,400,450 i podejrzewam, że 400 była by najlepsza.

Podałem w tytule foxa jako alternatywę ale wątpię, że poniżej 700 znajdę coś z takim zakresem regulacji jak ma X4. Manitou chyba jest najlepszym kompromisem między ceną a jakością !?

Napisano

To głównie zależy od tego jak bardzo zależy Ci na wadze i jak agresywnie jeździsz. Ostrą jazdę w terenie bez żadnych wielkich skoków spokojnie wytrzyma damper powietrzny. Jak masz ambicje żeby próbować coraz to trudniejszych rzeczy i nie jesteś light bikerem to możesz zdecydować się na sprężynę. W sumie oba dampery są dobre także jaki nie wybierzesz nie będzie źle. Co do porównania minimalnego ciśnienia z jakąś sprężyną to myślę że to nie ma sensu, jak będziesz miał minimalne ciśnienie to poprostu wykorzystasz cały skok jak siądziesz tylko na rower. Zakres regulacji twardości powietrznych damperów jest ogromny. Twardość sprężyny najlepiej policzyć sobie jakimś kalkulatorem na internecie ( http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx lub http://service.foxracingshox.com/consumers...ecalculator.htm ), zawsze będziesz miał jakiś punkt wyjścia przy dokonywaniu wyboru.

Napisano

Nie zależy mi na wadze w ogóle:P bardziej na pracy i wytrzymałości... zaczynałem 10 lat temu od dirtu i ds, więc nie jestem raczej light bikerem i chociaż teraz wolę jakiś szybki FR/DH to zdarza się mi się jeszcze katowanie roweru na dircie, mega dropach i hopach:P

czyli reasumując mam szukać swingera X4 :)? w sumie z regulacji to mi zależy na dobrym dopasowaniu twardości co w przypadku sprężyny nie jest takie łatwe i ustawieniu systemu SPV, PP itp. Akurat ja wolę jak zawieszenie buja ale jest za to czułe na bardzo małe nierówności i działa szybko i płynnie. Na metelu bez regulacji SPV czuje się jak na sztywnym:P dopiero przy mocnym uderzeniu się ugina...

Napisano

Widzę że chyba nie wiesz co to jest SPV skoro myślisz że damper z tym systemem będzie lepiej łapał dziury, SPV właśnie pogarsza czułość na małe nierówności w porównaniu do normalnych damperów, w zamian za co otrzymujemy brak bujania. Chociaż przy ustawionym spv na minimum nie ma wielkiej tragedii z poziomem czułości ale nawet tani damper DNMa był dużo bardziej aktywny od mojego obecnego Swingera X3.

A co do samej "sprężyny" to do Twojego stylu jazdy na pewno będzie lepsza niż powietrze.

Napisano

Wiem co to jest SPV i pisząc, że chcę mieć możliwość jego ustawienia miałem właśnie na myśli możliwość jego wyłączenia lub ustawienia do minimum:P

A niestety teraz wszystkie dampery mają ten system, więc interesuje mnie ten w którym ona działa najgorzej:) a DNM'a nie kupię bo w zjazdówce parę lat temu ten damper wytrzymał mi ze 4 weekendy katowania i rozleciał się w drobny mak:P

Napisano

DNMa to broń boże nie polecam bo to bardzo słaby sprzęt, mój też się rozleciał ale chciałem uzmysłowić tym porównaniem że czułość dampera z SPV jest relatywnie niska.

Napisano

No ale niestety kupić coś dobrego bez SPV/PP ciężko...

Finalnie padło na olejowego Swingera X4. Odbieram jutro więc napiszę jak to śmiga. Mam do niego 4 sprężyny od 400-600 lbs, więc mam nadzieję, że uda mi się dobrać odpowiednią twardość. Skorzystałem z kalkulatorów i z sagiem 30% do DH polecają mi 500 lbs a mam niestety tylko 450 i 550:P

Napiszę po weekendzie jak to działa z poisonem jeśli ktoś jest ciekawy.

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...