Arni220 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Jakiś film instruktażowy ? To już onanizm łańcuchowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 2 Września 2017 Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Specjalny pojemnik do szejkowania z sitkiem Dobrze że to nie pojemnik z Tupperware, AMC lub BergHOFF, bo inaczej bocian pożyczki wita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Zepter powinien to wprowadzić do oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Ja robiłem coś podobnego ( podczas posezonowego gruntownego serwisu), tyle że w dużo prostszej wersji. Dwa pojemniki wsadzone w siebie, ten wewnętrzny ma dziury. Wrzucamy łożyska/ śruby/ drobne części, zalewamy benzyną, mieszamy pędzelkiem i wyjmujemy wewnętrzne naczynie. Wszystko czyste a brudna benzyna zostaje w drugim pojemniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Do mycia pędzelkiem drobiazgów oraz kaset itp używam takiego czegoś Miska i sitko --- ikea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Extraks Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 I u mnie przyszła pora na konserwację łańcucha i całego mechanizmu napędowego. Ważne! To używanie rękawiczek, aby później nie mieć uwalonych rąk w smarze który cholernie trudno się doczyszcza. U mnie wygląda to mniej więcej tak, że demontuję łańcuch i wkładam go do jakiegoś pojemnika z benzyną pb95. Są niby preparaty różnego rodzaju, ale benzyna jest sprawdzona i świetnie radzi z pozbyciem się nawet tego najgorszego syfu. Inne metody są tutaj opisane: https://www.dadelo.pl/blog/czyszczenie-lancucha-rowerowego/ Najbardziej wymyślny to chyba czyszczenie łańcucha przy pomocy takiej maszynerii: Może i jest to spoko, ale benzyna mimo wszystko wydaje mi się lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Ważne! To używanie rękawiczek, aby później nie mieć uwalonych rąk w smarze który cholernie trudno się doczyszcza. Ja wyznaję zasadę, że dobry mechanik zawsze ma śmierdzące benzyną, olejami i lepkie od smarów ręce. Zaraz będzie lincz, że "to pszeciesz niezdrowe, szkodzi na skure i bendziesz miał przez to horom curke!". Jak żyję nigdy nie używałem do takich celów rękawiczek, dłonie moczone w benzynie i innych specyfikach jeszcze nie odpadły, skóra ma się dobrze. Smar natomiast łatwo zmyć pocierając dłonie mydłem zmieszanym z drobnym piaskiem, a następnie spłukując ciepłą wodą. A najlepiej po prostu użyć specjalnej pasty do rąk (Dreumex na przykład). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Zwykła pasta BHP lub mydło z piaskiem. Przed pracą wystarczy ręce pokremować kremem z gliceryną, łatwiej potem domyć ręce. W fabryce opla jak pracowałem w toaletach był taki gęsty krem do rąk, brud tak nie przywierał do rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Wiecie, że benzyna jest klasyfikowana jako rakotwórcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Wiecie, że benzyna jest klasyfikowana jako rakotwórcza.Przy tym, z czym mam do czynienia na codzień, to sok z marchwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Października 2017 Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Ogólnie, to można nawet z dużą pewnością stwierdzić, że życie zwiększa ryzyko zachorowania. Gdybym zwracał uwagę na to, co wolno, a czego nie można, miałbym straaasznie nudne życie. Uważam, że zdecydowanie niebezpieczniejsze od zamoczenia dłoni w benzynie, jest przejście przez pasy...ale to tylko moje zdanie. Edytowane 12 Października 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Benzyna wszystko umyje, nawet uszy i szyjęBenzyna, benzyna pachnąca jak kwiatki na łące. Ironia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Wiecie, że benzyna jest klasyfikowana jako rakotwórcza. dlatego najbezpieczniej używać ekstakcyjnej (jest oczyszczona) oraz robić to w pomieszczeniu wentylowanym. Najgorszy smród daje.. zwykła samochodowa. Ps. rakotwórcze są też dodatki spożywcze, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Zgodnie z klasyfikacją CLP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Widzę niektórzy tu mają super logikę- wszystko w okół truje, to mogę się jeszcze bardziej truć A od długiej jazdy na rowerze bolą nogi (i nie tylko), to co za różnica dodatkowo p******ąć baranka o ścianę, przecież i tak wszystko boli... lol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 (edytowane) W karcie charakterystyki benzyny ekstrakcyjnej, zagrożenia dla człowieka - Na podstawie noty H i P substancja NIE JEST KLASYFIKOWANA JAKO RAKTWÓRCZA. Edytowane 16 Października 2017 przez szymony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 (edytowane) Kiedyś spróbowałem wyszejkować go w płynie RM-81.Bardzo elegancko się wypłukał.Tylko trzeba pamiętać żeby potem porządnie go wypłukać wodą i wysuszyć. Edytowane 16 Października 2017 przez Gawel76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajonc Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Nie wiem czy było to poruszane w wątku ale zapytanie: czy ktoś stosował taką metode konserwacji/czyszczenia? ja chyba spróbuję i zobacze co z tego wyjdzie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 @zajonc było, i to całkiem niedawno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Czym lepiej czyścić łańcuch: naftą świetlną czy benzyną ekstrakcyjną? Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez dragster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Benzyna. Ewentualnie ropa, taka z stacji, podobno tak mocno nie wysusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Najprościej : Szmata nasączoną benzyną . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragster Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Fajnie jest obkleić taśmą dwie szczoteczki do zębów, włosiem zwrócone do siebie i tym szorować łańcuch. Pluskamy takie ustrojstwo w np. benzynie i jeździmy po łańcuchu. Sztywne włosie takich szczoteczek fajnie czyści, wchodzi nawet w wewnętrzną stronę ogniw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 A ile przy tym człowiek nachlapie... Nie wspomnę, iż spod rolki niczego te szczoteczki i tak nie wydrapią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 To mozna zdjąć łańcuch i shake w zamykanym pojemniku, to się tak nie nachlapie Ale wcześniej ja jadę po łańcuchu taką szczotką do czyszczenia, przynajmniej sporo piachu itp. da się już tak oczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi