inforobert Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Jestem ciekaw jakie środki są najczęściej stosowane do czyszczenia łańcucha i jakich sposobów używacie. PS. Pytania wielokrotnego wyboru. 2zł + myjnia samochodowa, program : woda bez detergentów. Smarowanie IPONE SPRAY SAND CHAIN. W nie całe 10 minut rower gotowy do jazdy, i co najważniejsze, mam czyste dłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shuvv Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 O alternatywnych środkach czyszczących (nie tylko do łańcucha) w temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/167964-srodki-czyszczace-gdy-zabraknie-odtluszczaczasrodka-czyszczacego-uzyj/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 a można np nalać torchę benzyny ekstr. na szmatkę i takim sposobem czyśćić łańcuch - ja czyszczę po każej jeździe w trudnym terenie a tak to po kilku dłuższych jazdach gdy widzę że smar na łanuchu już jest lekko zabrudzony paiskiem itd. Nie mam maszynki ani klucza do ściagania łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszek60 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Dzisiaj swój "stary" łańcuch (około 800km) poddałem szejkowej obróbce . Najpierw 3 razy w gorącej wodzie z Ludwikiem . Po 10 minutach łańcuch był w miarę czysty . W miarę bo wokół sworzni i na blaszkach widziałem dalej olej (był tłusty) Wypłukałem pod bieżącą gorącą wodą i 3 razy zszejkowałem go w benzynie ekstrakcyjnej. Pierwszy raz to od razu benzyna dostała czarnego kolorku . 3 szejkowanie już w czystej benzynie ale....jak wyciągnąłem go z peta to jeszcze widzę na nim resztki oleju. Muszę poczekać aż mi benzyna się odstoi i machnę chyba jeszcze raz czy dwa czyszczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ja czyszczę po każdej "brunej" jeździe, a tak to jak widzę że gromadzi się tam brud jakoś ponad 100 km, beznyna działa pięknie - moczę szmatkę w benzynie i szoruję łańcuch nie zdejmując go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Co z piaskiem między ogniwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venec Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Co z piaskiem między ogniwami? Dzierżyj łańcuch i wyginaj ogniwa do i od siebie, w górę i w dół. Po pewnym czasie piasek wypadnie/zetrze się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Moim zdaniem to nie wiele pomaga, ale mogę się mylić, albo inaczej, bo nie potrafię tak trząchać łańcuchem. Z resztą nie lubię się brudzić łańcuchem i wyznaję konserwatywną zasadę słoika, a potem szejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venec Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 "Wyginaj" a nie "machaj". Jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GREEQ Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ciekawe jak wyczścisz tak 112 ogniwa? Moim zdaniem tylko szejkowanie rozwiązuje sprawe. W warunkach domowych nie wyobrażam sobie lepszej metody. Wszelkie szmatkowanie generuje tylko odpadki w postaci brudnych szmat , chemia użyta jest bezpowrotnie tracona a lańcuch dalej jest zasyfiony ale z zewnątrz dla oka jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venec Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Panowie. Robicie tak po szejkowaniu czy innym czyszczeniu, kiedy zostało jeszcze trochę piasku między ogniwami. Zresztą odniosłem wrażenie że o to było pytanie. Jak nie to pardon, kończę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jak dla mnie jeśli po szejku jest dalej brud to odsączyć benzynę z brudu i szejk jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobe24la Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ja potem tą benzynę zlewam do butelki w celu odstania. Na drugi dzień syf ładnie osiada a o góry mamy czyściutki rozpuszczalnik. Tym sposobem mogę jej użyć kilkanaście razy. A jeśli po szejkowaniu dalej są jeszcze jakieś delikatne zabrudzenia, to łańcuch na szmatę, szczoteczka do zębów i ogniwo po ogniwie szczotkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 To czasem masz chyba więcej czyszczenia niż jeżdżenia Tak mi sieprzypomniało, że nie pamiętam by np. jakies 25 lat temu ktoś normalnie uzytkujący rower wogóle smarował łańcuch... teraz też znam takich co rzadko czyszczą, że o zdejmowaniu nie wspomne i to jeżdżą codziennie w róznych warunkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Co z piaskiem między ogniwami? szYba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trak Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 ja używam nonoprotech - czyści i konserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć Mam do Was takie zapytanie, chodzi mi o to, że po dokładnym shaku łańcucha, wziąłem się za założenie spinki, niestety podczas shake wypadła mi rolka z ogniwa wewnętrznego, być może podczas rozkuwania łańcucha miało zbyt dużo luzu, a shakowanie spowodowało całkowicie wypadnięcie, więc zmuszony byłem rozkuć kolejne ogniwo, aby złapać je spinką i teraz, czy nie będzie miało to żadnego negatywnego wpływu ??? Dodam że zrobiłem jazdę próbną i wydaję mi się, że wszystko chodzi jak należy, ale dla spokoju ducha wolę zapytać bardziej doświadczonych. Mam jescze jedno pytanie, mam łańcuch HG-53 i dokupiłem spinkę Connex, i czy ważna jest strona w tym łańcuchu którą ponownie go założymy, czy spinkę Connex również zakładamy dowolnie ??? Edytowane 28 Grudnia 2014 przez kuku83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noculak Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 http://karbonowy.pl/a/Connex_link.jpg Na tym obrazku jest wyjaśnione jak założyć spinkę, a co do łańcucha to pewności nie mam, ale w Shimano chyba nie ma znaczenia którą stroną się go zakłada (niech ktoś doświadczony się wypowie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 i elegancko w łożyskach sterów, suportu, piast masz zamiast smaru mieszankę błota wody i resztek smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Dzisiaj przypadkowo natknąłem się na coś takiego http://allegro.pl/olej-shimano-hypospitt-i4973944344.html . Miał ktoś do czynienia z takim aplikatorem i może cokolwiek o nim powiedzieć? Czy można go ponownie napełnic i jak odbywa się dozowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Koledzy jeszcze mam jedno pytanie. Do łańcucha i amortyzatora stosować produkty Brunoxa jak zaleca producent czy to jednak przereklamowane produkty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Koledzy jeszcze mam jedno pytanie. Do łańcucha i amortyzatora stosować produkty Brunoxa jak zaleca producent czy to jednak przereklamowane produkty ?Do amorka stosuje i jest git. Do łańcucha też ale teraz będę zmianiał WFL Cross Country. Brunox jakiś taki średni. Szybko mi się wyciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Dzięki kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
put3k Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Cześć, Czy ktoś z Was może podpowiedzieć co zastosować do pozbycia sie nalotu z łańcuchów, który się na nich zbiera. Na co dzień czyszczę łańcuchy przez szejkowanie w benzynie ekstrakcyjnej, jednak po czasie na zewnątrz ogniw zbiera się brzydki nalot, którego chętnie bym się pozbył. Potrzebny mi środek o jakimś mocniejszym jednorazowym działaniu. Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) A jaki jest sens się tego pozbywać, skoro za niedługo ponownie się utleni? Efekt będzie taki, że będziesz musiał ten zabieg często powtarzać, a przy okazji truć się bardziej agresywną chemią... Ten nalot w niczym nie przeszkadza (a nawet pomaga - poczytaj o pasywacji), jeżeli natomiast chcesz mieć błyszczący łańcuch to kup sobie niklowany - trwalszy od zwykłych, nie rdzewieje, po szejkowaniu zawsze wygląda jak nowy Edytowane 20 Stycznia 2015 przez kamfan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi