zws Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 A gdzie ten ufajdany łańcuch pod bieżącą wodą szczotkujesz ? Bo ja sobie nie wyobrażam tej czynności w kuchni/łazience a w piwnicy/garażu/warsztacie/przeddomem nie mam bieżącej (i pewnie ciepłej) wody. Kto by się ze szczoteczkami bawił Szejk albo wibracje w benzynie się sprawdzają najlepiej. I jeszcze jedno - wygląd jak nowy nie świadczy, że jest dokładnie wymyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Otoz w kotlowni gdzie mam kran z ciepla woda. Mozna to zrobic w misce. Jasne masz racje... dla pewnosci warto rozkuc kazdy pin i zajrzec do srodka czy aby na pewno nie zostalo jakies ziarenko piasku. Nie dajmy sie zwariowac... . Sent from my using Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Tak to racja Łańcuch i tak się będzie szybko zużywał, nic na to nie poradzimy. Wszystko co jest robione przesadnie szkodzi zamiast pomagać. Ja myje lancuch pod woda biezaca za pomoca starej szczoteczki plus plyn do naczyn Ja sobie nie wyobrażam, aby przed czyszczeniem łańcucha w benzynie/nitro/nafcie, czymkolwiek, nie umyć go wcześniej we wodzie, z największego syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 nie umyć go wcześniej we wodzie Zbędne mecyje, woda tłustego nie ruszy więc po co, następny etap wcale nie jest od tego czystszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Jest.. to dużo daje, a jeszcze jak byś czytał ze zrozumieniem to byś widział że odnoszę się do wypowiedzi w której jest napisane że ciepła woda z mydłem i szczoteczką do pierwszego kontaktu z łańcuchem jest najlepsza i pomaga szybciej i dokładniej go umyć w benzynie Edytowane 30 Maja 2013 przez Marcint96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jaka w ogóle jest średnia żywotność łańcucha? Mam SHIMANO HG53, przejechane z 1600km, nie przykładam się do pedantycznego czyszczenia łańcucha, robie mu kąpiele tak jak wcześniej pisałem. Chyba z 4x był czyszczony. Uważam, że dbam o niego ale bez przesady... ile na nim jeszcze pociągnę, 3~4K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jaka w ogóle jest średnia żywotność łańcucha? To zalezy jak i gdzie jezdzisz, jesli bardziej silowo albo 90% teren i powiedzmy ostro to te 1600km to dlatego lancucha moze byc juz zgon . Najlepiej kup sobie przymiar i kontroluj zuzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 To zalezy jak i gdzie jezdzisz, jesli bardziej silowo albo 90% teren i powiedzmy ostro to te 1600km to dlatego lancucha moze byc juz zgon . Najlepiej kup sobie przymiar i kontroluj zuzycie Poproszę o link do tego przymiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Wystarczy wpisac w google "przymiar lancucha" ale skoro masz az takiego lenia to, your welcome http://endurorider.pl/2009/11/przymiar-do-mierzenia-wyciagniecia-lancucha/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ładna cena za ten Rohloff Caliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Kup najprostszy jak juz za 20pln i do amatorskiego uzytku tez obleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Najlepiej kupić suwmiarkę. Przynajmniej do czegoś się jeszcze przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aciek Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Dzisiaj zachciało mi się wyczyścić łańcuch przez szejkowanie. NIe miałem benzyny ekstrakcyjnej, ale naczytałem się, że płyn do mycia naczyń też jest ok. Otóż wcale nie jest. Na początku trochę brudu poleciało, ale potem już totalnie bez zmian. Stwierdziłem, że nie ma na co czekać i poszedłem kupić benzynę ekstrakcyjną. Już po kilku potrząśnięciach butelki łańcuch lśnił niemal jak nowy. Sam się przekonałem, że benzyna ekstrakcyjna to jedyna sensowna opcja czyszczenia łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) nie umyć go wcześniej we wodzie Zbędne mecyje, woda tłustego nie ruszy więc po co, następny etap wcale nie jest od tego czystszy. A kto napisał że sama woda? Woda z płynem do naczyn który odtluszcza. Tarcze hamulcowe też można myć woda z płynem. spróbuj nim coś skrytykujesz... >_> @aciek, bo trzeba jeszcze odrobiny rozumu do tego szejka. :] To jakbyś chciał zaschniety syf ze sztuccow zmyc "szejkujac" je w zlewie efekt na pewno byłby marny. Wysłane z mojego za pomocą Edytowane 1 Czerwca 2013 przez ukaniex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Kto pierwszy wrzuci łańcuch i kasetę do zmywarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Ja bym z chęcią spróbował Tylko boję się co mi może Matka zrobić... Chyba że jak jej w domu nie będzie Bo wszyscy wiemy że zmywarce się nic nie stanie... No ale, wiadomo BO BRUDNE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Zmywarke trzeba czyscic z resztek które się nie rozpuscily wiesz co by tam zostało po łańcuchu czy kasecie? Matka by Ciebie wsadzila razem ze szpejem. Wysłane z mojego za pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Sito jest, przynajmniej w mojej zmywarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 W mojej też Czyli wyciągam sito czyszczę je i będzie gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Rozpuszczony smar osadza sie w rurach. Z reszta. Pomysl idiotyczny nie ma co spamowac. Sent from my using Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiksa Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Ostatnio czyściłem łańcuch alkoholem izopropylowym (miałem troszke). Ładnie się wyczyścił. Ale z tego co pamiętam to dosyć drogie to (ponad 10 za litr). Mam w domu jeszcze nafte świetlną i benzyne ekstrakcyjną. Co lepsze? Ponoć nafta jest "zdrowsza" dla łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Przewiń sobie temat do góry... I zobaczysz co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 2 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Rozpuszczony smar osadza sie w rurach. Z reszta. Pomysl idiotyczny nie ma co spamowac. A smalec z patelni gdzie się osadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 moja metoda jest prosta a więc szejkuje łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej następnie po wyschnięciu oliwą do pił łańcuchowych smaruję po kopelce za pomocą strzykawki każde ogniwo, odczekuję z pół godziny i wycieram, zakladam łancuch i kilkanaście razy kręcę korbą i jeszcze raz po kropelce na ogniwo nastepnie wycieram jeszcze raz nadmiar oliwy, gotowe i zero trzeszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 zdecydowanie myjka ultradźwiękowa, czyści łańcuch prawie do czysta w zwykłym płynie do naczyć. koniec z zapachami rozpuszczalników czy benzyny w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi