kobi13 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dużo szukałem, ale każdy temat dotyczy łańcuchów z dużym przebiegiem. Otóż jakiś tydzień temu rozkułem łańcuch, wykąpałem w benzynie i złączyłem z powrotem za pomocą spinki i zaczęły się problemy. Przed rozpięciem było wszystko ok, a teraz na 6, 7 i 8 zębatce łańcuch skacze przy mocniejszym depnięciu. Co może być przyczyną? czy jest opcja, że łańcuch założyłem jakoś odwrotnie od pierwotnego stanu i dlatego skacze? Cały napęd ma jakieś 1300km przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jak często czyścisz łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nysa Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 fajnie będzie jak zrobisz fotkę tego wszystkiego , możliwe ze po prostu się zużyło wszystko ale zrób foki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dużo szukałem, ale każdy temat dotyczy łańcuchów z dużym przebiegiem. Otóż jakiś tydzień temu rozkułem łańcuch, wykąpałem w benzynie i złączyłem z powrotem za pomocą spinki i zaczęły się problemy. Przed rozpięciem było wszystko ok, a teraz na 6, 7 i 8 zębatce łańcuch skacze przy mocniejszym depnięciu. Co może być przyczyną? czy jest opcja, że łańcuch założyłem jakoś odwrotnie od pierwotnego stanu i dlatego skacze? Cały napęd ma jakieś 1300km przebiegu. Wiem, że to oczywiste, ale czy po wyczyszczeniu nasmarowałeś łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jakiej używasz spinki? Jeżeli Wippermanna to pamiętaj, że trzeba ją odpowiednio założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 A czy na pewno dobrze przełożyłeś łańcuch na przerzutce? Często tak się dzieje, gdy nie przełoży się zaraz obok dolnego kółeczka przerzutki a za tym kółeczkiem(tam jest taka blaszka i łańcuch gdy jest za nią przeskakuje), wiesz o czym mówię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nieee - jak widzę kolejny temat o czyszczeniu łańcucha, to aż mnie mdli. Po co są aż dwa tematy o tej tematyce? Przenoszę we właściwe miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeeLo1911 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 HSW 100 Biały smar półstały - nadaje się do łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Nie, dobry samar do łańcucha i tylko to po mojemu. Podobno bardzo dobry i tani jest do pił łańcuchowych. I ekologiczny! Białym w spray'u smaruje za to przerzutkę tylną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rlk Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Z ciekawości spytam co w niej smarujesz? A wracając do tematu zna ktoś jakiś szybko czyszczący, nie śmierdzący produkt który można wylać do zlewu? Niestety w moim przypadku benzyna odpada i męczę się z ekologicznym płynem który wymaga kilku ( około 5 ) myć. A i tak nie domywa łańcucha w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 http://www.voigt.pl/produkt/linia_produktow/10,linia_detaliczna_tlusty_brud,73 Produkty VOIGT są bezpieczne. Ktoś kiedyś mówił, że robi sobie mieszankę z koncentratu do mycia odzieży roboczej ze smaru. Poszukaj sobie w internecie. Wszystko co się rusza, oraz sprężynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rlk Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Właśnie voigt'a używam ale chyba jakiś inny model. Spróbuję tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 ja tam w ropie czyszczę najpierw zawsze rower zalicza myjnie potem scierką z 2 brudu potem 2 razy szejks w ropie i scierka i zakładamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Właśnie voigt'a używam ale chyba jakiś inny model. Spróbuję tego. Ja nie używam to do czego podałem link. To tylko tak dla przykładu, że coś takiego jest. Produkty VOIGT są bezpieczne. Ktoś kiedyś mówił, że robi sobie mieszankę z koncentratu do mycia odzieży roboczej ze smaru. Co do tego co pisałem. Znalazłem o jaki środek mi chodziło. http://www.voigt.pl/produkt/linia_produktow/1,profiline_brudpur_vc_242,16 Mam zamiar niedługo się na niego przenieść. Niestety nie wiem czy mi się uda, bo obecny środek czyszczący jest dobry i pasuje mi to, że jest w postaci płynu do szyb. Można łatwo dozować na napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0ker Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Korzysta bądź korzystał ktoś z Was z urządzenia do czyszczenia łańcucha bez potrzeby jego zdejmowania? Chodzi mi o coś takiego - klik. Mam dylemat czy kupić rozkuwacz do łańcucha + spinkę i normalnie szejkować łańcuch w butelce, czy zdecydować się na ww. urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vszywiec Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Też miałem taki dylemat. Kupiłem spinke, rozkuwacza nie kupowałem, najtańszy w okolicy był po 35 zł, w rowerowym rozkuli łańcuch założyli spinke a wszystko za 5 zł plus koszt spinki.uważam ze łańcuch lepiej wyczyścić jak go ściągniesz z roweru. Wysłano z GT-I9001 z użyciem Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja na początku też myślałem o maszynce, ale poczytałem i sporo osób mówiło że albo prędzej czy później się wyrabia i jest do wymiany albo jakość czyszczenia jest średnio zadowalająca. Więc odpuściłem od razu, zdejmuje łańcuch, do słoika, jestem zadowolony i polecam. Sent by Taptalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitoupower Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Nie używaj takiej maszynki niedosc ze malo wydajna i tak syf zostaje niemowiac o samej maszynce ciezko ja domyć z tlustego brudu to powoduje naciąganie lancucha przy częstym używaniu. A tak ściągasz lancuch wkladasz do najlepiej pudelka plastikowego ( taki do przechowywania żywności Np w lodowkach ) zalewasz benzynka zamykasz i szejk. Wole to niz sloik bo sloik jest twardy a ścianki pojemnika miękkie wiec nie uszkodzę lancucha przy częstym szejkowaniu. Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 powoduje naciąganie lancucha przy częstym używaniu jak maszynką można naciągnąć łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitoupower Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Przepraszam rozciagnac Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Według mnie jest to również mało możliwe, w końcu łańcuchy nie są z jakiegoś strasznego szitu produkowane tylko ze stali, nawet biorąc pod uwagę dzisiejszą jakość Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez wojszat95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitoupower Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Lancuch przy eksploatacji i różnych zabiegach naciąga sie przez co z czasem traci swoje wlasciwosci. Nawet masz miarki do sprawdzania tego stanu. Teraz sie nie robi rzeczy pancernych a jak najlżejsze Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) To wiadomo, tylko jakim cudem ta maszynka do czyszczenia łańcucha wpływa na rozciąganie/wyciąganie/naciąganie...??? ...Wole to niz sloik bo sloik jest twardy a ścianki pojemnika miękkie... Możesz użyć także plastikowej butelki - po mleku na przykład... Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0ker Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Kupię w takim razie spinkę i rozkuwacz. Przejrzałem allegro i rozrzut cenowy jest jak zwykle spory. Przypuszczam, że te tańsze <25zł nie posłużą mi zbyt długo, choć może się mylę. Z drugiej strony kupowanie Park Tool'a czy Topeak'a to chyba przerost formy nad treścią w przypadku amatora, który ma jeden rower i używa 2-3 łańcuchów zamiennie. To wiadomo, tylko jakim cudem ta maszynka do czyszczenia łańcucha wpływa na rozciąganie/wyciąganie/naciąganie...??? Możesz użyć także plastikowej butelki - po mleku na przykład... Ja to zawsze korzystałem z butelki po Nestea albo Pepsi Big Łyk z uwagi na gubą szyjkę i bezproblemowe wyciąganie łańcucha po czyszczeniu. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez J0ker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja ogólnie szejkuje w butelce z benzyną. Ostatnio z powodu braku benzyny używam gorącej wody z proszkiem do prania.. efekt podobny, ale nie wiem jak to się ma do żywotności łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi