Publius Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Porąbało mu się z motocyklami, motocyklowego łańcucha się podobno nie czyści benzyną ekstrakcyjną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 mi tam kiedyś serwisant chciał wmówić ze wd-40 jest na bazie wody i że cx-80 jest najlepszy do wszystkiego w rowerze co do czyszczenia łańcucha: ja tam szejkuje w Finish line eco tech-2 zmieszanym z wodą i płynem do mycia naczyń tak z 3-4 szejki i jest czysty a jak łańcuch jest tak bardzo usyfiony lub przyrdzewiały to biore go do zlewu posypuje proszkiem do szorowania i szczotką szoruje aż wszystko zejdzie no i później 3 szejki po tym to tylko zakładam i oliwie oliwką wazelinową(która też ma działanie czyszczące) lub zielonym FL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Zapytam o dość nietypowy sposób czyszczenia łańcucha. Mianowicie chodzi o wanienkę ultradźwiękową. Stosują to w różnych fabrykach i serwisach do czyszczenia głównie elektroniki i detali z metalu w celu usunięcia najdrobniejszych zabrudzeń z zakamarków. Próbował ktoś tego z łańcuchem? Moja wanienka jakiś czas temu wyzionęła ducha i dzisiaj po znalezieniu jej "zwłok" wpadł mi taki pomysł do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Widziałem filmik czegoś takiego w internecie i ładnie czyściło, ale nie wiem, czy łańcuch jest czysty w środku. Z zewnątrz wyglądało imponująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiki163 Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Ja używam specjalnego środka do czyszczenia zapędu rowerowego firmy nigrin (do kupienia w każdym realu) z zestawu bike line. Środek działa super po nałożeniu czekasz 5 min a potem spryskujesz wszystko wodą pod ciścnieniem i schodzi i to jak wszystko błoto,stary smar,rdza.A pote pryskasz środkiem konserwującym też firmy nigrin i smarujesz smarem także z firmy nigrin oczywiście wszystko z zestawu bike line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 W takim układzie trzeba zacząć się rozglądać za wanienką. W środku powinno czyścić tak jak na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Można łańcuch zostawić w benzynie ekstrakcyjnej na noc? Właśnie teraz go włożyłem i jest już ciemno, a nie chcę mi się już nic z nim robić... Pytam tak aby się upewnić czy będzie cały i zdrowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Można, będzie bardzo, bardzo czysty! Tylko nie wiem czemu chcesz go zostawić. Ja bym wyciągnął nasmarował, a jutro już mozna byłoby jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 problem jest taki, że wyjąłem, wypłukałem z mydłem i jeszcze raz. Operacje z mydłem powtórzyłem, a dalej jest czarny smar na nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Szejk, albo szczotka, lub oba na raz. Wtedy będzie czysty. Jak go tylko kapiesz to smar sam nie zejdzie. On już się pewnie słabo trzyma, ale trzeba mu pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ja tam karcherem myje a później CX-80 i wycieram szmatką i jest czyściutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Kärcher i CX-80, który ma podobne właściwości co WD-40. Długo ten rower nie pożyje! Odradzam takie metody! To się do roweru w ogóle nie nadaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glaserpl Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 A mogę zrobić tak, że odkręce kasete, włożę do jakiegoś pojemnika, zaleje benzyną ekstrakcyjna i potrząse tym pojemnikiem ? Nie zaszkodzi to kasecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 możesz, nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) glaserpl Fakt, nie zaszkodzi. Jeżeli to będzie jednorazowa akcja, bo jak masz zamiar tak robić przy każdym czyszczeniu to kasecie to nie zaszkodzi, ale gwintom owszem. Poza tym czy na pewno masz kasetę? Może to wolnobieg jest i jeśli tak zrobisz to go zniszczysz. Edytowane 20 Września 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że najlepszą opcją dla mojej reby jest sylikon w spray. Najpierw po jeździe delikatnie szmatką z brunoxem. Potem psik sylikonem przy uszczelkach i wyżej, szmatka i jest supcio Nie uginam po brunoxie bo wysusza ale uginam parę razy po psiknięciu sylikonem i wychodzi syf. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Z tego co wiem to najlepsze na uszczelki są oleje, albo coś takiego. Poza tym słyszałem, że z sylikonu robi się tak jakby masełko. Jakaś gęstsza konsystencja co nie wydaje mi się dobre do amortyzatora. I w ogóle co maja uszczelki od amortyzatora do czyszczenia łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 o kurcze pomyliłem tematy... Sorki ale dodam, że na łańcuch sylikon mi pasuję. PS. Co do amorka na pewno będzie lepszy niż brunox do konserwacji, bo nie wysuszy oleju i gąbek, a poza tym olej jeżeli polejesz po goleniach będzie zbierał syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Sylikon do łańcucha? Czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem. W dodatku sylikon jest elektrostatyczny, więc też przyciąga syf. Po mojemu nadaje się do mało ruchomych elementów, ale nie do amortyzatora gdzie praca jest cały czas. Edytowane 20 Września 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 lepiej mi pracuje owy sylikon niż olej do łańcucha, który strasznie mi zbierał syf. Nie wiem już sam czego ''taniego'' używać do łańcucha. Co do amorka: zapraszam do tematu smarowanie. Są tam zwolennicy sylikonu. Mi odpowiada do amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikemaster Napisano 8 Października 2011 Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Zawsze polecaną przeze mnie metodą czyszczenia jest zdejmowanie łańcucha i czyszczenie w benzynie ekstrakcyjnej. Potem suszenie przez godzinkę, zakładanie, spinanie spinką i oliwienie olejem. Zawsze czysto i sprawnie. Brudną benzynę odstawiam "do ustania się" na dobę, potem zlewam czystą z wierzchu a brudy zostają na dnie naczynia. Ekonomiczne rozwiązanie, prawie nic się nei marnuje i można potem ponownie wykąpać łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Co sądzicie o tych maszynkach do czyszczenia łańcucha ? Warto zainwestować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Nie warto kupować tych maszynek. Są drogie. Jest potem problem z myciem tych szczotek, metoda mało skuteczna, dużo chlapie, w dodatku metoda mało skuteczna. W dodatku często pękają, lub od nowości są nieszczelne. Ściąganie łańcucha i kąpiel w odtłuszczaczu i szczoteczka, a będzie lśnić jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czyzby Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Co sądzicie o tych maszynkach do czyszczenia łańcucha ? Warto zainwestować ? Szkoda fatygi, strata czasu i pieniędzy. Długo używałem maszynki ale odkąd przesiadłem się na spinkę do łańcucha i robię "shake" w benzynie, konserwacja / czyszczenie jest zaiste łatwa, prosta i przyjemna. I tutaj taka myśl po pierwszym czyszczeniu łańcucha nie przy użyciu maszynki do czyszczenia: cholera, dlaczego nie wpadłem na to wcześniej ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Mnie teraz czeka mycie lancucha, ktory po przejechaniu 50km ma na sobie niezly syf, staralem sie smarowac naprawdę malo, male kropla na kazde ogniwo(Rohloff) jednak naped był czysty, a łańcuch po shake'u nie, przez co byly zgrzyty itp. Teraz zdejmuje lancuch,korbe,kasete i wszystko dokladnie umyje, postaram sie jeszcze zmniejszyc dawke smaru. Rohloff jest fajny, bo wystarczal mi srednio na 200-300km, co prawda lancuch zdejmowalem juz brudny, ale nie byl az tak glosny, bym powiedzial ze nawet ciszej pracowal niz przed czyszczeniem:D. Dlatego tym razem wszystko dokladnie shake'uje i przesmaruje bardzo delikatnie lancuch rohloffem i zobaczymy czy bedzie lepiej. Co do konserwacji, to ja wycialem sobie wanienke z baniaka 5l, pedzelek, szczotka druciana, słoik, ścierka i benzyna ekstrakcyjna. Taki zestawik mi starcza na wyczyszczenie, chociaz wprawy jeszcze potrzeba:P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi