kubek20 Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A to nie jest czasem to samo co benzyna ? Ja ostatnio leję po łańcuchu płynem do mycia naczyń, szczotkę z twardym włosiem zanurzam w wodzie i szoruję, fajnie schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Zawsze kiedy zdejmuje łańcuch zaznaczam jego powierzchnię skierowaną do koronek zębatek (pętelka z drutu). Czy Wy też tak robicie? - wg mnie ma to znaczenie; jeśli się powtarzam to ochrzańcie moje lenistwo, bo nie przeglądnąłem wszystkich wątków w tym temacie. A co do czyszczenia to benzyna ekstrakcyjna, a ostatnio aceton- świetny rozpuszczalnik, czyście na błysk i jest bardzo lotny- trzeba o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) Ja tak nie robię. A co ma dać takie zaznaczanie? Edytowane 7 Maja 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Nie ma to raczej znaczenia. Nigdy tak nie robiłem i nie zauważam negatywnych skutków, a nie wierzę, że prz stosowaniu tej metody łańcuch wytrzymałby więcej i przejechał u mnie więcej jak standardowe 10-12kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Chcialem sie zapytac, gdzie mozna dostac w Lodzi lub przez neta wieksza ilosc jakiegos dobrego ale tez niedrogiego smaru, tak zebym nie musial kupowac tych buteleczek po 50ml, tylko kupic np. 1l i miec spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Tu masz: http://www.centrumrowerowe.pl/08503073002/Rohloff-olej_Rohloff_1_L/Produkt.aspx Taka ilość wystarczy Ci chyba do końca życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Znalazlem akurat u osoby, ktorej bede kupowal inne dodatki smar Finish Line czerwony 120ml, wiec mysle ze na razie to kupie i jak nie bedzie sie sprawdzal to zainwestuje w cos innego(a czytalem, ze jeden z popularniejszych i lepszych). Przy smarowaniu tak co 300km i praktycznie calkowitej jezdzie po szosie na ile mniej wiecej wystarcza? Dzieki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Gdzieś na forum był temat gdzie ludzie kupowali Rohloff-a a potem rozsyłali miedzy sobą i wychodziło tanio, a ilości naprawdę przemysłowe. O ile dobrze pamiętam to ktoś kupował chyba 5L a potem rozsyłał do forumowiczów. Płacili za przesyłkę, ale i tak wychodziło taniej na tyle, że opłacało się to robić. Poszukaj trochę, a na pewno znajdziesz. Nie kupuj czerwonego Finish Line-a. Ja mam czerwonego i zielonego i po teście długodystansowym i porównaniu tylko tych dwóch olejów zielony sprawdza się o niebo lepiej. Starcza na długo i to w każdych warunkach pogodowych. Śnieg, deszcze, błoto czy suche warunki. Czerwony stosuję tylko do nasmarowania przerzutek i to wszystko. Bardzo szybko schodzi i po 30km już go praktycznie nie ma. Jechałem wtedy dłuższy dystans i napęd hałasował. Nasmarowałem zielonym i już gdzieś po przynajmniej 100km a pewnie i więcej. Nadal jest i smaruje. Napęd cichy. Podsumowując starcza na 300km po podzieleniu na 10. Jak mi się uda to znajde nawet taki filmik w którym producent Finish Line-a sam zauważa, że szybko odparowuje. Edytowane 9 Maja 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 10 Maja 2011 Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Tutaj jest ten filmik. W 1:53 jest napisane w ostatnim podpunkcie, że Finish Line Teflon (czerwony) jest dobry do smarowania przed jazdą, ale do jazdy jest za suchy. Edytowane 10 Maja 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongo2001 Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam. Czy zaraz po czyszczeniu łancucha pędzelkiem i środkiem typu nitro itp. mogę (po wytarciu szmatką do sucha) zabrca się za smarowanie???pozdR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Zostaw na kilka minut, wszystkiego szmatką nie wytrzesz. Benzyna dość szybko odparowuje a jej obecność podczas smarowania jest wysoce niepożądana, nawet 5 minut wystarczy Edytowane 17 Maja 2011 przez safian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongo2001 Napisano 17 Maja 2011 Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ok dzięki za info. Jeszcze nie wiem czego użyje do czyszczenia ale na pewno cos co szybko sie ulotni:D Mam nadzieję, że do pt przyjdzie olej, który kupiłem i na sobotni wyjazd zdążę "podszykowac" maszynę. Nie mam czasu w pt. po pracy a jadę z samego rana i bedę musiał sie sprężyc.PozdR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novszy Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja do czyszczenia łańcucha używam benzyny ekstrakcyjnej, szejkuję 1x, zostawiając na kilka minut łańcuch zamoczony w benzynie a w tym czasie zajmuję się czyszczeniem kasety za pomocą szczoteczki do zębów, następnie wymieniam benzyne i ponownie szejkuje. Napęd czysty jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FrisbeeHead Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Łańcuch macie spięty taką spinką http://allegro.pl/sram-powerlink-spinka-srebrna-do-lancucha-8-rz-cr-i1605818566.html czy za każdym razem go rozkuwacie i spinacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikerex Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Jak koledzy wyżej, aby założyćspinkę najpierw trzeba łańcuch rozkuć imadełkiem. A potem zakładasz spinkę i masz spokój z ciągłym spinaniem. Tak samo mam zamiar kupić taką spinkę, z tym że 9 rzędową. Czy może mi ktoś potwierdzić czy aby co miesięczne rozzpinanie spinki nie szkodzi łańcuchowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Nie szkodzi, robię to znacznie częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikerex Napisano 21 Maja 2011 Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 To za niedługo zakładam, bo z tym rozkuwaniem to zgupieję niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MUNIO Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dokładnie tak.....popieram w 100%...kiedyś tak czyścili buty.....kawałek szmatki i można tak "wypucować" kasetę,że będzię matowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Nawet nie wiedziałem o tylu patentach na czyszczenie łańcucha. Mój sposób to mycie małą szczotką szamponem samochodowym potem spłukanie wodą. Teraz kiedy wyschnie kawałkiem a raczej paskiem szmatki o dł.15cm i szer max 1,5cm przeciągam kilka razy między każdym ogniwem. Po tym zabiegu połyskuje jak u psa nie powiem co. Do smarowania używam po małej kropelce z oliwiarki oleju do smarowania prowadnic pił spalinowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novszy Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Łańcuch macie spięty taką spinką http://allegro.pl/sram-powerlink-spinka-srebrna-do-lancucha-8-rz-cr-i1605818566.html czy za każdym razem go rozkuwacie i spinacie? ja używam złotej do łańcucha 9-cio rzędowego, dokładnie takiej http://allegro.pl/sram-powerlink-spinka-zlota-do-lancucha-9-rz-cr-i1632581359.html myślę ze to nie najlepszy pomysł rozkuwania łańcucha za każdym razem by go wyczyścić, kwestja jeszcze jak często to ktoś robi ale lepszym rozwiazaniem do czyszczenia łańcucha bez spinki jest stosowanie maszynki do czyszczenia, sam tak kiedyś robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roku Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 moze ktoś się wypowiedziec na temat tej maszynki do czyszczenia łańcucha czy daję ona radę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Użyj wyszukiwarki, temat był już poruszany wiele razy :/ http://www.forumrowerowe.org/topic/89183-maszynka-do-czyszczenia-lancucha-weldtite-dirtwash/ http://www.forumrowerowe.org/topic/28781-maszynka-do-czyszczenia-lancucha-drozsza-czy-tansza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oli25 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Właśnie kupiłem wczoraj maszynkę z olejem i odtłuszczaczem za 115 zł i oczywiście wyczyściłem łańcuch. Dodam,że łańcuch był czyszczony ostatnio bardzo dawno temu.Maszynka rewelacyjna, łańcuch czyściuteńki . Jedyny mankament maszynki , to brak patentu na utrzymanie jej w czystości.Ale może to,że jest taka brudna zawdzięczam bardzo , ale to bardzo brudnemu łańcuchowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Wprawdzie to temat o łańcuchu, ale podzielę się odkrytym przeze mnie świetnym środkiem do czyszczenia kasety - płyn do spryskiwaczy Mi starczyło 20ml, ze strzykawki polałem nim ząbki trybów i potarłem szczotką do kaset - syf pięknie zszedł bez zbędnego wysiłku. Dużo lepiej niż wodą z ludwikiem czy naftą. Jeszcze słowo odnośnie skuwania łańcucha. Pare tygodni temu zgubiłem spinkę srama, więc łańcuch (xtr) skułem - niedawno go zerwałem, pewnie w tym miejscu puścił... teraz kupiłem spinkę KMC, zobaczymy ile wytrzyma Edytowane 16 Czerwca 2011 przez Brooce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Myłeś letnim czy zimowym? Wydaje mi się, że zimowy lepiej zmywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi