cichy66 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Zza naszej zachodniej granicy kolejny test laboratoryjny,tym razem Niemcy testują smary do łańcuchów: http://www.juhlshop.dk/getdoc.asp?id=113&md5hash=6B21E4012098A59184DDDA4A5654CA1E (taki brudny łańcuch na takiej ładnej szyi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Jest gdzieś ten test w języku polskim lub angielskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DANIEL111 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) A co myślicie o tym do czyszczenia łańcucha? Czy ktoś to używał czy wogóle warto? http://www.decathlon.com.pl/PL/-r-czyszcz-a-cuch-tornado-20721774/ Edytowane 6 Marca 2011 przez DANIEL111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Nabijanie ludzi w butelkę. po mojemu nie warto. Zwykła szczoteczka do zębów, butelka po nestea wystarczy. Szejk z byle odtłuszczaczem za 5zł da rade, a resztę wyczyścisz za pomocą szczoteczki. Tyle w tym temacie. Edytowane 7 Marca 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DANIEL111 Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Wybór padł na Szczotkę Finish Line GRUNGE BRUSH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FeMn Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 sry za małe OT ale czy moge stosować 2 łancuchy kazdy innej firmy ? np KMC Z-9000 (108L) i jakis shimano ? jak tak to jaki pod kasete SHIMANO CS-HG50-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sEs Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Tak, możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wszyscy nabijają posty to może i ja coś strzelę... Tak całkiem na poważnie: ile razy można pisać o benzynie ekstrakcyjnej, szejkowaniu, innych środkach, wd40 itd. ? Niech ktoś tylko zechce przeczytać te 198 postów... Tu naprawdę nie ma nic do dodania. Minęły 2 miesiące, kilkanaście postów tej samej treści ale ubranych w inne słowa. To temat jak rzeka na wiosnę, jak się wyleje to cały misterny plan w p...du. Fakt nie ma nic do dodania a jednak temat trwa i trwa. Ewenement socjologiczny (łączę się w bólu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Jakby ktoś to w pierwszym poście ładnie zebrał w całość i dodał jeszcze ranking szczoteczek to był by koniec na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacu Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Kupiłem koncentrat profesjonalnego odtłuszczacza do warsztatów samochodowych. Jest tip top do całego napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerelo97 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ludzie wg. starej szkoły łańcuch brudny należy wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Ludzie wg. starej szkoły łańcuch brudny należy wymienić "97" w nicku sugeruje wiek? Bo to chyba dość stara szkoła. Wymieniać łańcuch po prawie każdej jeździe? Kilkadziesiąt razy w sezonie? To można też brudny rower na nowy wymieniać :F Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez safian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerelo97 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 97 to nie wiek, jest to moja szczęśliwa liczba którą zawsze się posługuję nie powiem ile naprawde mam lat jeżeli chce Pan porozmawiać to podam swoj numer na PW ale najpierw pproszę o kontakt na PW wymiana łańcucha po zabrudzeniu polega na kupowaniu łańcuch max 50zł(np. deore) i jazde nim max 200km po czym wymiana na nowy łańcuch(mamy kilka w komplecie) a ten po prostu czyscimy w sposób nieszkodliwy, powolny, a następnie wymieniamy na kolejny łańcuch(mamy kilka w obiegu) i tak to się toczy. Polecam! Warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 11 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Zanim zjedzą Cię z patrochami to może się wtrącę - wydaje mi się że pomyliło Ci się z metodą dwóch/trzech łańcuchów? Bo wg tego co piszesz, to na przejechanie 2000 km potrzebowałbym kupić 10 łańcuchów, a to już wydatek najbidniej 500 zł. Kaseta skończy się powiedzmy po 6 - 7 tysiącach i co wtedy z tymi łańcuchami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) No, jeżeli o to faktycznie chodziło to ok, chociaż, z tego co liczyłem jazda na kilku łańcuchach jest opłacalna dopiero, kiedy mamy do czynienia ze sprzętem klasy XT i wzwyż, ale to trochę nie ten temat Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez safian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerelo97 Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Koledzy chodzi o to, że te łańcuchy mogą sobie jezdzić bvardzo długo, a kasety też inne każda do łańcucha(zapomniałem napisać) Potrzebne będą tylko 3łańcuchy 3kasety chyba że ktoś jezdzi bardzo dużo Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Gerelo97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Co? O czym Ty mówisz? Może 5 rowerów jeszcze do tego? Zamiast takiego kombinowania, to można wymienić cały napęd, po jego zużyciu. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez lyndowss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adis001 Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Co sądzicie o zmywaczu uniwersalnym, 1 raz zastosowałem i czyszczenie trwało 2min a nie ma grama brudu... Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez adis001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Miało byc chyba, że nie ma brudu. Środek dobry jak każdy inny. Zwykły ludwik też wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kartezjusz Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 wymiana łańcucha po zabrudzeniu polega na kupowaniu łańcuch max 50zł(np. deore) i jazde nim max 200km po czym wymiana na nowy łańcuch(mamy kilka w komplecie) a ten po prostu czyscimy w sposób nieszkodliwy, powolny, a następnie wymieniamy na kolejny łańcuch(mamy kilka w obiegu) i tak to się toczy.Polecam! Warto Hehe! Ale mnie kolega rozbawił. Metoda ok. Nie bagatelizuje efektywności. Ale z ekonomią nie ma nic wspólnego. Ja tam standardowo co jakieś 200-300km szczoteczka do zębów i benzynka ekstrakcyjna. Kiedyś korzystałem z płynów do naczyń ale nic nie działa na łańcuszek jak zdrowa dawka ekstrakcyjnej zupki. W zależności od ilości dostępnej - szejk jest lub go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Heja, Prawde mowiac nie wiem, jak mozna doprowadzic lancuch do takiego stanu, ze tylko benzyna go doczysci. Czyszcze rower praktycznie co tydzien i szczotka z plynem do mycia naczyn w zupelnosci wystarcza. Dwie minuty i lancuch blyszczy. Wytrzec dobrze szmatka, osuszyc i naoliwic na nowo i gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Heja, Prawde mowiac nie wiem, jak mozna doprowadzic lancuch do takiego stanu, ze tylko benzyna go doczysci. Czyszcze rower praktycznie co tydzien i szczotka z plynem do mycia naczyn w zupelnosci wystarcza. Dwie minuty i lancuch blyszczy. Wytrzec dobrze szmatka, osuszyc i naoliwic na nowo i gotowe! Wszystko zależy od tego w jakim terenie się jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Albo od tego czym sie lancuch smaruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacobb Napisano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Czyszczącym łańcuch benzyną ekstrakcyjną/płynem do mycia naczyń za pomocą różnej maści szczotek polecam mój sposób. Wykorzystuję szczoteczkę do butów (taka mała do nakładania pasty). Wzdłuż włosia, po środku wycinam we wgłębienie na łańcuch. Tak przygotowana szczoteczka czyści jednocześnie 3 strony łańcucha, tak jak robi to szczoteczka profesjonalna za 30-50 zł. Koszt - ok. 2 zł. Do czyszczenia wielotrybu polecam pędzel malarski z twardym włosiem - koszt kilka złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 7 Maja 2011 Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ja polecam zamiast benzyny ekstrakcyjnej " rozcienczalnik/rozpuszczalnik ekstrakcyjny " Wiadomo jest dość lotny więc trzeba go trzymać non stop pod zamknięciem , ale zdecydowanie lepiej penetruje i czyści łańcuch od benzyny ekstrakcyjnej , benzyny używam do czyszczenia pozostałych części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi