foly Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Slyszalem ze jest jakas miseczka ochronna ktora sie naklada na lancuch i kreci... bez sciagania lancucha. Podobno bardzo ladnie czysci (nie mam sciagacza a nie chce sam eksperymentowac) Jak czyscic kasete i reszte bez sciagania... Benzynka kapiąc z kasety na koło moze cos zrobic ? Chodzi mi o felgi, gume itp ... Jak to robic w spartanskich warunkach w piwnicy bez warsztatow, garazy itp... Co ile nalezy czyscic te elementy tzn lancuch, kaseta, przerzutki... nie mowie o ubloconych, zalegajacych piachem wyprawach jeszcze w deszczu, ale o normalna eksploatacja. interesuje mnie co ile km, tak srenio ? Slyszalem ze jest jakas miseczka ochronna ktora sie naklada na lancuch i kreci... bez sciagania lancucha. Podobno bardzo ladnie czysci (nie mam sciagacza a nie chce sam eksperymentowac) Jak czyscic kasete i reszte bez sciagania... Benzynka kapiąc z kasety na koło moze cos zrobic ? Chodzi mi o felgi, gume itp ... Jak to robic w spartanskich warunkach w piwnicy bez warsztatow, garazy itp... Co ile nalezy czyscic te elementy tzn lancuch, kaseta, przerzutki... nie mowie o ubloconych, zalegajacych piachem wyprawach jeszcze w deszczu, ale o normalna eksploatacja. interesuje mnie co ile km, tak srednio ? Czy ktos kto sie zna moze polecic cos smarujacego z decathlonu ? http://www.decathlon.com.pl/PL/konserwacja-roweru-20711499/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Są maszynki do czyszczenia łańcuchów. ale one dokładnie łańcucha nie wyczyszczą. Lepiej idź do rowerowego i niech Ci założą spinkę. Nie będziesz miał problemu z czyszczeniem kasety i korby, a łańcuch będzie lśnił jak nowy. W Twoich warunkach czyszczenie kasety będzie nieco trudniejsze. Użyj do tego szmatki i benzyny. Włóż pomiędzy każde tryby i szoruj A napęd to ja czyszczę średnio co 200-300 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam dosyć istotną wiadomość dla osób, które czyszczą łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej. A mianowicie zostawiłem dzisiaj łańcuch w benzynie na ~30 min i po wyciągnięciu go z butelki zobaczyłem na nim jakiś nalot, coś w rodzaju rdzy. Całe wnętrze nie pachniało/śmierdziało benzyną tylko czymś innym. Nie wiem dokładnie co to jest, ale mam nadzieję, ze po kilkudziesięciu km zejdzie z łańcucha. Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez pawel1315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ciekawe, ciekawe.... Mój łańcuch SRAM PC-850 nie łapie takich nalotów, ale ja nie trzymam go pół godziny, tylko szejkuje i po porządnym wyszejkowaniu wyciągam i wycieram do sucha.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutra Napisano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 IMO po prostu stary brud się odmoczył i rdza wylazła. Jak chcesz się bawić to najpierw w fosol na 5 minut a potem znowu do benzyny. Mnie by się nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja stosuję naftę, potem szejk i ścierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie miałem za bardzo czasu na czyszczenie łańcucha, a od benzyny nie powinno się nic stać (w tedy tak myślałem). Teraz już nigdy nie zostawię łańcucha nawet na 5 min w benzynie, tylko od razu szejki, wycieranie i smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutra Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ostatnio moczyłem łańcuch w benzynie przez tydzień i nic mu się nie stało - nie sądze żeby w Twoim przypadku benzyna miała związek z pojawieniem się rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Discover Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Też mi sie wydaje ze po prostu rdza teraz wyszła spod spodu - moze raz np padało i go zostwiłeś ,przejechałeś kawałeki sie zakurzyło i nie było widać. Do zrobienia sie rdzy jest potrzebny tlen i woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Łańcuch jechał tylko 2 razy w deszczu/błocie. Od ostatniej jazdy w takich warunkach minęło 300 km. Przed wrzuceniem łańcucha, był on czysty i bez żadnej rdzy. Nie wiem czemu tak się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exist Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Czy benzyna ekstrakcyjna to to samo co rozpuszczalnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Każda benzyna ekstrakcyjna jest rozpuszczalnikiem. Nie każdy rozpuszczalnik jest benzyna ekstrakcyjną. Generalnie rozpuszczalników jest mnóstwo i do róznego przeznaczenia. Nie każdy nadaje sie do czyszczenia łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Benzyna ekstrakcyjna = rozpuszczalnik ekstrakcyjny A reszta to tak jak powiedział RadekSki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silvan Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 ja czyszcze najpopularniejszym rozpuszczalnikiem w zielonej butelce (nie pamietam jaki to jest, ale jest mocny)xD a jak czyscicie kasete , bo tyle co sięgam to rozpuszczalnikiem, ale między zębatkami nie sięgne raczej niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Siegniesz swobodnie kawałkiem szmatki ( odpowiednio wąsko przycietym ). Jeden koniec w jedną rękę, drugi w druga i szorujesz aobracając kasete co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konraad Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja mam pytanie. Jak czyścicie łańcuch, to w czym szczelnie, go zamykacie, z ta benzyną ?? Czym i jak czyście z przodu zębatki ?? czy uzywacie jakiś szczotek do czyszczenia kasety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekSki Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Łańcuch szczelnie zamkniesz w butelce typu PET. Wszelkie zębatki to pędzel, stara szczoteczka ( jak ktoś lubi smak aromat smaru to może być i nowa ), kawałki szmatki. Nie zmienia to jednak faktu, że gdybys przeglądnął ten temat wszystkie byś się dowiedział nie czekająć na odp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja mieszam łańcuch w dużym, szklanym słoiku, nalewam benzyny na samo dno i płuczę, tak z 4-5razy zawsze trzeba. "Korbę" jak i kasetę starą, twardą szczotką, przy okazji polewając cały czas bieżącą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Łańcuch szejkuje, a resztę napędu (korba, kaseta, kółka tylnej przerzutki) czyszczę suchą szmatką, bądź jeżeli trudniej, no to na szmatkę trochę benzynki i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutra Napisano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 A propos czyszczenia kasety i zębatek w ogóle szczoteczką do zębów i benzyną, to trzeba uważnie dobierać szczoteczkę. Mnie sie kilka dni temu rozpuściła jedna w benzynie :/ Z resztą i tak twardym pędzlem jest wygodniej bo głębiej sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 benzyna ekstrakcyjna czyli zwykły rozpuszczalnik który moge kupić w każdym sklepie z materiałami budowlanymi tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Ja stosuję zwykły rozpuszczalnik jaki możesz kupić w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Benzyna ekstrakcyjna = rozpuszczalnik ekstrakcyjny Wystarczy przeczytać parę postów wyżej ... Łańcuch można czyścić każdym rozpuszczalnikiem, chodzi o to, aby stare smary się rozpuściły i łańcuch był czysty. Raz nie było benzynki to kupiłem rozpuszczalnik uniwersalny. Brud ładnie zszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 ja też ostatnio zamiast benzyny kupiłem rozpuszczalnik ekstrakcyjny,skuteczność taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Time Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ostatnio skończyła mi się Benzynka a łańcuch syfiasty więc spróbowałem pastą BHP , łańcuch jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi