smeagul Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Raczej miało być to pytanie retoryczne, bo w procesie "szejkowania" to chyba tylko dla łańcucha nie jest szkodliwa. A tak z innej beczki: co robicie z benzyną, jak już się zużyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianste1 Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 A do shakowania łańcucha mógłby sie nadawać plyn do czyszczenia silnika???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tak, srodek do czyszczenia silnikow sie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 A tak z innej beczki: co robicie z benzyną, jak już się zużyje? Dobre pytanie. Ja osobiście nie szejkuje łańcucha. Nasączam szmatkę benzyną i czyszczę nią łańcuch kręcąc pedałami do tyłu. Potem przecieram suchą szmatką. A na koniec kilka kropli Rolhoffa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 A można użyć zwykłej benzyny 95??Czy lepiej ekstrakcyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Daję płynu do mycia naczyń i karcherem opłukuję co się da, potem wycieram i daje kilka serii z WD-40, czyli kręce łańcuchem pryskając WD-40, albo penetrusem(nie zamierzam wdychać toksycznej benzyny), czekam aż rozpuści, wycieram szmatką i jeszcze raz, aż szmatka będzie czysta po wytarciu. Czekam pi razy oko pół godziny i wpuszczam ciekłą parafinę. 3zł za 20g to kapitalna cena, alepsze od Pedros Ice wax, bo ten był głośny już po chyba 80 kilo, musiałem co drugi dzień czyścić i smarować łańcuch, paranoja! Parafina trzyma mi już bardzo długo i cicho, minimalnie bardziej od pedrosa się lepi, ale wystarczy dokładnie wytrzeć i nie stanowi to problemu, a jest prawie 10x tańsza. :) Lekki offtop o oliwieniu, no ale teraz jest to już od początku do końca opis mojego traktowania łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Butla po pepsi max, benzyna ekstrakcyjna i jadę z koksem Dwie kąpiele - najpierw z grubsza w brudnej benzynie a potem w drugiej butli już w czystej. Łańcuch lśni jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuka Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Wlewam benzynę do słoika biorę pędzel i czyszcze po kolei: łańcuch, korbę, kasete, przerzerzutke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinor88 Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 To PB 95 też nie zaszkodzi?? ja z rozpuszczalnikiem ostatnio walczę i też jakoś idzie, ale benzynka trochę tańsza. I kasetę i łańcuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Z nitro spróbowałem raz i nigdy więcej tego nie powtórzę. Owszem efekt dobry, ale wszystko jest później takie "tłuste". Benzyny nie próbowałem i nie mam zamiaru. Nie po to bowiem jeżdżę na rowerze, zwiększam objętość płuc i serca, aby potem podczas czyszczenia wdychać opary z nitro czy benzyny. Abstrahując już od wylewania zużytego specyfiku do kibla (no chyba że ktokolwiek z was, w jakikolwiek "dozwolony" sposób neutralizuje zużytą benzynę czy nitro). Ja nie mam takich możliwości, więc stronię od używania takich środków. Dla mnie używanie tak agresywnych produktów jakoś kłóci się z ideologią uprawiania sportu. Jak czyścić to tylko odtłuszczaczami biodegradowalnymi. Owszem, ktoś może powiedzieć: "To dlaczego używasz oleju FL (bo używam i z tyłu są takie fajne znaczki )?". Bo tak naprawdę nie mam innego wyboru, a jeśli mogę wybrać pomiędzy dwoma produktami o podobnej jakości czyszczenia - wybieram odtłuszczacz. Ot, co. Nie wiem skąd taka moda na benzynę - jest tyle innych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Powiem ci skąd moda na benzyne. Bo jest tania, skuteczna i łatwo dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TLx4ku Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 HAHHA i wylewasz do kibla ... człowieku ależ ty jesteś ekologiczny. Nigdy nie zrobiłbym czegoś takiego! Ja wszystkie zużyte oleje czy to z kosiarki, rowerowe itd. zawożę do mechanika i mam spokój a on to utylizuje (tz. jak na 2tyg przyjeżdża do niego firma która zbiera te oleje-wymogi EU) . I tylko nie mów że nie masz mechaników w okolicy...lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 hmm, ja myje łańcuch w nitro. puszcza wszystko co tłuste z brudem wymieszane. łańcuch jest czysty jak panieńska łza ale piachu i tak się całego nigdy nie wypłucze, zawsze troszkę chrzęści. Poza tym mam nadzieję że nitro nie szkodzi łańcuchowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 HAHHA i wylewasz do kibla ... człowieku ależ ty jesteś ekologiczny. Nigdy nie zrobiłbym czegoś takiego! Ja wszystkie zużyte oleje czy to z kosiarki, rowerowe itd. zawożę do mechanika i mam spokój a on to utylizuje (tz. jak na 2tyg przyjeżdża do niego firma która zbiera te oleje-wymogi EU) . I tylko nie mów że nie masz mechaników w okolicy...lol Osobiście nie używam ani nitro ani benzyny, używam specyfików które z czystym sumieniem mogę po prostu wylać. Jednak chwali Ci się, że postępujesz tak jak piszesz, oby wszyscy użytkownicy nitro tak robili. Pytanie czy każdy mechanik takie oleje tak po prostu weźmie czy może kręcić nosem? W końcu to chyba nie ich obowiązek? Jeśli tak to sprawa nitro i benzyny szybko by się rozwiązała. slaweksie nitro raczej nie szkodzi łańcuchowi, a nawet jeśli to w całym procesie jemu najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 PB95 i czyszczenie szczotka, jeszcze nie rozpinalem lancucha(leniwy jestem). No i jest bardzo dobrze. A benzyne mam w butelce, wiec troche wlewam do malej miseczki i dolewam i dolewam i dolewam, az doczyszcze. Nie marnuje sie, conajwyzej na czyszczenie, a nie musze wylewac, czy tam cedzic, bo w butelce jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ja tam na poczatek wkladam lancuch do nafty, czekam jeden dzien i robie szejka. nafta pieknie wszystko rozpuszcza. potem wkladam do benzyny ekstrakcyjnej i odtluszczam wyplukujac reszte brudow. nafte i benzyne zlewam i po opadnieciu brudow mozna wszystko uzyc jeszcze raz. sposob niezawodny. a co z utylizacja ... mam dzialke i jesienia uzywam do rozpalenia ogniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 A cos po tych chemicznych zabiegach z lancucha zostaje? No i kielbaska musi potem niezle smakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 lancuch po takiej kapieli ma sie bardzo dobrze, nafta lepiej rozpuszcza tlusty syf a benzyna ekstrakcyjna odtluszcza. a co do kielbasek to robie je na grilu, w ognisku pale liscie i galezie jesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamlo312 Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Polecam mieszankę benzyny+olej silnikowy Bo sama benzyna zbyt mocno wysusza łańcuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jeżeli bardzo wysusza, no to trzeba mieć trochę smaru Ja mam litr Vexola i na pewno mi nie braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdowiec Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 polecam ci finish line z teflonem. używam tego juz od 3 lat i łańcuch jest jak nowy.oczywiście wystąpią zabrudzenia bo to norma, ale bardzo ładnie sie czyści możesz pod kerszerem, ale tylko łancuch. po umyciu nanieś troszkę na łancuch i po godz. pokręc troszkę korbą, poprzerzucaj na kasecie. super sie rozprowadzi i w drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 pokręc troszkę korbą, poprzerzucaj na kasecie. super sie rozprowadzi i w drogę. smar ma się rozprowadzić po łańcuchu a nie po kasecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsas Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Obficie psikam na łańcuch WD40 czekam 1-2 minut po czym przedmuchuję go sprężonym powietrzem z kompresora 5 atmosfer. Dokładnie znaczy ze wszystkich stron go przedmuchuję. Czynność powtarzam jeszcze raz. Potem każde ogniwko dostaje kropelkę oleju Czyszczę jeszcze wszystkie koła zębate przy tej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Do WD40 bardzo szybko klei się syf. Nafta jest tłusta i kiepsko się nadaje. Najlepsza jest ekstrakcyjna + szejk. Syfiastą benzynę można zanieść do lokalnego mechanika albo zostawić otwarty słoiczek - samo wyparuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Benzynkę to ja zostawiam i czekam aż syf opadnie, a potem z góry zbieram czystą benzynę strzykawką I mam y na następny raz. Taki recykling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi