Mandoleran Napisano 15 Września 2024 Napisano 15 Września 2024 W dniu 11.09.2024 o 13:04, marcusling napisał: Używałem ale usuwa również wszystko inne. Czarne nyple na obręczy od razu stały się srebrne, mało tego puściła mi potem jedna szprycha podczas jazdy bez żadnego uderzenia czy cokolwiek takiego bo poluzował się ten "oczyszczony nypel". Facet, któremu potem oddałem to koło do ponownego założenia szprychy zwrócił mi na to uwagę widząc ten srebrny nypel. Zresztą wymienił kilka innych srebrnych bo były tez inne umyte tym środkiem. Farba na czarnej przerzutce srama również trochę zeszła. Od tego momentu nie używam tych silnikowych środków. Bo tym preparatem nie powinno się psikać na lewo i prawo. Wystarczy go troszeczkę odlać do jakiegoś pojemniczka i czyścić tym ręcznie, ja od zawsze mam dwie szczoteczki do zębów sklejone taśmą i tym czyszczę łańcuch - a do kasety świetnie sprawdza się szczoteczka od Frenwicksa, wystarczy tylko zamoczyć owe szczoteczki w pojemniczku i wsio . Zresztą ja zawsze przy gruntownym myciu napędu ściągam tylne koło, bo łatwiej i szybciej jest mi wyczyścić wszystko. Na koniec wszystko dobrze spłukać wodą i najlepiej jakimś kompresorem wysuszyć. Nie psikam tym aplikatorem bo wiem że potrafi usunąć więcej czego byśmy nie chcieli, jak np. piasty . Cytuj
Andrzej92xp Napisano 24 Listopada 2024 Napisano 24 Listopada 2024 Ja ostatnio stosuję terpentynę, i efekt jest zadowalający. Cytuj
endryu Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 W jaki sposób czyścicie kasetę bez sciągania jej z roweru? Chodzi mi o dokładniejsze czyszczenie pomiędzy zębatkami Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Grudnia 2024 Mod Team Napisano 25 Grudnia 2024 Szczotką - może być dedykowana do roweru/motoru. Był też patent ze sznurówkami Cytuj
keltu Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 Jeśli o mnie chodzi to tak jak tutaj od 1:00 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Grudnia 2024 Mod Team Napisano 25 Grudnia 2024 Ogólnie ciekawe miewał pomysły - zdrapywanie brudu z zębatki korby śrubokrętem, to jeden z lepszych Tu z kolei jest ryzyko, jak się zapomni zmienić końcówki na wkrętarce Cytuj
mmoorroo Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Stosuje ktoś spray do odtłuszczania tarcz samochodowych? Cytuj
Sansei6 Napisano 27 Grudnia 2024 Napisano 27 Grudnia 2024 Tak. Ja takim odtlłuszczałem swoje tarcze i klocki hamulcowe, nie pamiętam czy kasetę też, możliwe, że z raz próbowałem Cytuj
pierotez Napisano 27 Grudnia 2024 Napisano 27 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 25.12.2024 o 21:54, endryu napisał: W jaki sposób czyścicie kasetę bez sciągania jej z roweru? Chodzi mi o dokładniejsze czyszczenie pomiędzy zębatkami Tak jak i łańcuch 😉 Kiedyś jak stosowałem olejki to pędzelek myłem naftą i do sucha izopropanolem. Dawało radę mimo że wszystko wokół uchlapałem i miałem dodatkowo więcej roboty. Później spróbowałem K2 Akra i to był strzał w dychę! Na silny brud spsikać x3, systematycznie co parę 5-10 treningów x2 wystarczało. Spłukiwane wodą z węża lub butelki 1,5l od kwiatków. Odkąd stosuje syntetyczny SMOOVE Chain Lube + do czyszczenia SMOOVE Prep życie stało się prostsze! Na szmatkę oleisty płyn i czyszczę, płyn przy okazji konserwuje przed korozją. Po tym mleczko-wosk na łańcuch. Kręcę do tyłu, zasycha, prawie nic nie chlapie, zasycha. Wszystko 5 minut. Raro spokojnie na trening 🙂 Każdy z 3 sposobów daje rezultaty tylko 1-szy zajmował mi półtorej godziny 😰, 2-gi pół godziny a syntetycznym woskiem 5 minut Wracając do meritum kasetę i zębatki wyczyściłem z ziemi i kółek szczotkami z Ali. Po prostu szorowałem dotąd między zębatkami aż wyczyściłem. Teraz szosa w komórce na haku i pora wypróbować mtb w zimowej scenerii. Test przejdzie smoove na wypłukiwanie i oblepianie błotkiem 🫢 Edytowane 27 Grudnia 2024 przez pierotez Cytuj
endryu Napisano 28 Grudnia 2024 Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) O, dzięki za porady. albo mi się wydaje albo ja mam jakieś skrzywienie - bo ogólnie to nie mam bardzo zabrudzonego napędu, na pewno nie na tyle by szczotka jeździć nie wiadomo ile, ale jak przejadę szmatka czy nawet ręka po łańcuchu to od razu jest czarne. I właśnie nie wiem czy to nie jest po części przez niedokładnie wyczyszczona kasetę Zdejmuje lancach, czyszczę wszystko, zakładam, smaruje i po kilku km widzę ze kolka zbierają brud, do tego deszcz zmyje smarowidło i można zaczynać od nowa. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez endryu Cytuj
kermu Napisano 28 Grudnia 2024 Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 25.12.2024 o 21:54, endryu napisał: W jaki sposób czyścicie kasetę bez sciągania jej z roweru? Chodzi mi o dokładniejsze czyszczenie pomiędzy zębatkami Nafta, potem benzyna ekstrakcyjna. Kaseta tak samo. Nafta wypłukuje idealnie brud. Po czyszczeniu, zlewasz do słoika, brud opada na dno, strzykawką odciągasz czyste do ponownego użycia. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez kermu 1 Cytuj
Stefcshg Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Wadą metody widocznej na zdjęciu może być wydychanie duszących oparów z naczynia o tak dużej powierzchni. Metoda z szejkowaniem łańcucha w butelce pet po mleku, czy soku, którą podałem w poprzednim moim wpisie do tego tematu, niestety nie sprawdza się w przypadku grubszego łańcucha jednorzędowego, ponieważ jest mniej giętki niż łańcuch wielorzędowy i ciężko go z takiej butelki wyjąć. Czyli nie bez powodu w filmkach na YouTube ludzie używają do tego np. starego bidonu. Tak że dostałem w tym temacie rangę 'odkrywca' chyba pochopnie. Cóż, jestem zdecydowanie bardzo początkujący, czyli powinno być co najwyżej nadal 'uczeń'. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Stefcshg Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi