Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) Co do olejów spozywczych to czytałem w necie, ze niektórzy w sytuacjach awaryjnych smarowali łańcuch oliwa z oliwek. Najlepsza podobno z 1 tłoczenia Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Przecież ten cały wątek jest potwierdzeniem tego producentów chemii rowerowej pogięło z cenami. Tak samo jak koledzy powyżej używam samochodowego oczyszczacza do hamulców. Zestaw z 6x750ml z intercars kosztuję 70coś złoty. Nie wiele więcej od tego eLube 1x400 ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sz.jablonowski Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 stosowałem wiele metod czyszczenia łańcuchów i w moim przypadku najlepiej się sprawdza 4-5 etapowe w zależności od zabrudzenia, pierwszy i drugi to szejk w benzynie, trzeci szejk w tanim odtłuszczaczu marketu budowlanego, 4 płukanie w wodzie/wodzie destylowanej i piąty szejk w izopropanolu, łańcuch po tych zabiegach lśni. Odkąd używam smaru woskowego to szejkuje tylko w izopropanolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 W dniu 30.07.2020 o 01:36, SoloTM napisał: Zwykła bawełniana szmata ( jedna ) wystarczy do wszystkiego. Łańcuch, korba, kaseta, kółka przerzutki. Byle to robić po każdej jeździe ( przed każdą jazdą ) to jest od 5 do 10 min roboty max. Nie trzeba żadnych specyfików tylko olej do łańcucha. Do tej metody latami dochodziłem i uważam za najlepszą A już się łudziłem, że to ja jestem wynalazcą tej metody. Trudno, najważniejsze że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elmapeto Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Je szmatę stosuje jak najbardziej ,ale nie czyszcze napędu co jazdę, gdyż codzienne jeżdżę i do pracy i rekreacyjnie. Jak mam łańcuch mocno zasyfiony to już wyroslem z szejkowania i jadę na myjnie ze złotówka w ręku i robię to na bóstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Ja zwyczajnie stosuje metodę szejkowania jak do tej pory zwyczajnie się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombiii Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Podpisuję się pod postem kolegi pitera. Szejk rulez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Szejk ma ważną zaletę - poprawia samopoczucie. W sumie małym kosztem bo tylko niewiele zwiększa zużycie łańcucha który przez pewien czas po szejku pracuje na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombiii Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Teraz, wkg napisał: przez pewien czas po szejku pracuje na sucho. Dlatego warto łańcuch po wyszejkowaniu w benzynie, nasmarować dedykowanym olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ja dokładnie robię tak że szejkuje Mam przygotowane dwa zestawy jeden szejk z pierwszego syfu, drugi szejk już na tak bardziej czysto Wycieram szmatką do Sucha zostawiam do odparowania, następnie smaruje olejem woskiem zależy który rower i w jakich obecnie warunkach jeździmy lub mamy za oknem Ale tak naprawdę każdy o tym wie i robi jak uważa Czytałem gdzieś że super sprawa to myjka ultradźwiękowa ale też do niej trzeba płyn i trzeba w sumie ja też wyczyścić Więc mniej roboty z szejkeim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ja mam pytanie z innej beki, mieszkam w bloku i nie mam komórki lokatorskiej, tylko balkon. Szejkował ktoś z was łańcuch w takich warunkach? Jak sobie poradziliście i co robiliście ze zuzytą benzyną? Obecnie to chodze do garażu do znajomego ale nie zawsze ma czas. A tak poza tym nie chce mu ciągle gitary zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Benzyna się nie zużywa. Zlewasz do PET-a po wodzie mineralnej, osad opada i masz kryształ. Potem łańcuchy do nowego PET-a, nalewasz czystą, osad ze starym PET-em wyrzucasz. Lejek za 3 złote i masz czysty balkon i łańcuch odrobinę mniej trwały.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, Rumcajs. napisał: Jak sobie poradziliście i co robiliście ze zuzytą benzyną? Zostaw odkręcony pojemnik, sama wyparuje. Czasami żeby przyspieszyć proces wylewałem na jakąś betonową płytę czy podmurówkę, ale na balkonie może być o to ciężko. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) @wkgZ petami dobry patent. Thx Oczywiście, "zużytą benzynę" to miałem na myśli brudną. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Rumcajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Tylko nie zrób na odwrót i nie wrzuć peta do butelki. Na balkonie w bloku byłoby to dość...interesujące... Edytowane 7 Stycznia 2021 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, Rumcajs. napisał: Oczywiście, "zużytą benzynę" to miałem na myśli brudną. Tak, domyśliłem się, Szybko się czyści. I odpada problem utylizacji co chwila. @TheJW sobie żartował z tym wylewaniem Tylko nie kupuj 98, 95 wystarczy. i w żadnym wypadku nie ropą Edytowane 7 Stycznia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Wiadomo, że nie ropą, ropą to sie za dzieciaka smarowało łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ja benzynę po czyszczeniu filtruję przez... filtr do kawy. Można kupić bibułę filtracyjną ale skoro mam filtry do ekspresu w domu to z nich korzystam . Przy całej operacji przydaje się lejek. Filtr wkładamy do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Lancuch po benzynie lub pododbnym srodku warto wyplukac w czyms, co go dokladnie odtlusci. Ja do tego uzywam alkohol izopropylowy. Niektore oliwki moga byc wrazliwe na pozostalosci po szejku benzynowym. Rowniez woskujac lancuch wazne jest jego dokladne odtluszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 A właśnie, bo tutaj nie dałem znać w końcu, ostatnio po raz pierwszy zastosowałem 3-częściową metodę z YouTube-a: 1. Benzyna 2. Odtłuszczacz 3. Denaturat I w sumie jestem zadowolony, aczkolwiek tak samo byłem zadowolony po samym słoiku z odtłuszczaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Przyznam Wam się do czegoś... Nie sądziłem, że przez, na tą chwilę, 76 stron można opowiadać o myciu i smarowaniu łańcucha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Chcesz pogadac o woskowaniu (lancucha)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Chyba jednak nie. "Czujem" żebym odpadł na etapie suszenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Najpierw jest etap zakupu garnka . Sam osobiście szejka robię może 2 razy do roku. Po prostu mi się nie chce. Ja tylko czyszczę pianką Fenwicks, wycieram szmatą i na to PTFE. Właśnie zamówiłem nowy łańcuch ale stary traktowany w ten sposób wytrzymał mi 7000km. Wolę jeździć niż się bawić. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Mareq_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) 35 minut temu, 1415chris napisał: Lancuch po benzynie lub pododbnym srodku warto wyplukac w czyms, co go dokladnie odtlusci. Ja do tego uzywam alkohol izopropylowy. Serio ? Benzyna przecież nie jest tłusta, wystarczy spojrzeć na dłonie jak się niechcący poleje - odparowuje błyskawicznie, z łańcucha również. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi