remover Napisano 3 Grudnia 2020 Napisano 3 Grudnia 2020 Przecież ten cały wątek jest potwierdzeniem tego producentów chemii rowerowej pogięło z cenami. Tak samo jak koledzy powyżej używam samochodowego oczyszczacza do hamulców. Zestaw z 6x750ml z intercars kosztuję 70coś złoty. Nie wiele więcej od tego eLube 1x400 ml. Cytuj
sz.jablonowski Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 stosowałem wiele metod czyszczenia łańcuchów i w moim przypadku najlepiej się sprawdza 4-5 etapowe w zależności od zabrudzenia, pierwszy i drugi to szejk w benzynie, trzeci szejk w tanim odtłuszczaczu marketu budowlanego, 4 płukanie w wodzie/wodzie destylowanej i piąty szejk w izopropanolu, łańcuch po tych zabiegach lśni. Odkąd używam smaru woskowego to szejkuje tylko w izopropanolu. Cytuj
abra Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 W dniu 30.07.2020 o 01:36, SoloTM napisał: Zwykła bawełniana szmata ( jedna ) wystarczy do wszystkiego. Łańcuch, korba, kaseta, kółka przerzutki. Byle to robić po każdej jeździe ( przed każdą jazdą ) to jest od 5 do 10 min roboty max. Nie trzeba żadnych specyfików tylko olej do łańcucha. Do tej metody latami dochodziłem i uważam za najlepszą A już się łudziłem, że to ja jestem wynalazcą tej metody. Trudno, najważniejsze że działa Cytuj
Elmapeto Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 Je szmatę stosuje jak najbardziej ,ale nie czyszcze napędu co jazdę, gdyż codzienne jeżdżę i do pracy i rekreacyjnie. Jak mam łańcuch mocno zasyfiony to już wyroslem z szejkowania i jadę na myjnie ze złotówka w ręku i robię to na bóstwo. 1 Cytuj
piter614 Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 Ja zwyczajnie stosuje metodę szejkowania jak do tej pory zwyczajnie się sprawdza Cytuj
kombiii Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Podpisuję się pod postem kolegi pitera. Szejk rulez. Cytuj
wkg Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Szejk ma ważną zaletę - poprawia samopoczucie. W sumie małym kosztem bo tylko niewiele zwiększa zużycie łańcucha który przez pewien czas po szejku pracuje na sucho. Cytuj
kombiii Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Teraz, wkg napisał: przez pewien czas po szejku pracuje na sucho. Dlatego warto łańcuch po wyszejkowaniu w benzynie, nasmarować dedykowanym olejem. Cytuj
piter614 Napisano 4 Stycznia 2021 Napisano 4 Stycznia 2021 Ja dokładnie robię tak że szejkuje Mam przygotowane dwa zestawy jeden szejk z pierwszego syfu, drugi szejk już na tak bardziej czysto Wycieram szmatką do Sucha zostawiam do odparowania, następnie smaruje olejem woskiem zależy który rower i w jakich obecnie warunkach jeździmy lub mamy za oknem Ale tak naprawdę każdy o tym wie i robi jak uważa Czytałem gdzieś że super sprawa to myjka ultradźwiękowa ale też do niej trzeba płyn i trzeba w sumie ja też wyczyścić Więc mniej roboty z szejkeim Cytuj
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Ja mam pytanie z innej beki, mieszkam w bloku i nie mam komórki lokatorskiej, tylko balkon. Szejkował ktoś z was łańcuch w takich warunkach? Jak sobie poradziliście i co robiliście ze zuzytą benzyną? Obecnie to chodze do garażu do znajomego ale nie zawsze ma czas. A tak poza tym nie chce mu ciągle gitary zawracać. Cytuj
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Benzyna się nie zużywa. Zlewasz do PET-a po wodzie mineralnej, osad opada i masz kryształ. Potem łańcuchy do nowego PET-a, nalewasz czystą, osad ze starym PET-em wyrzucasz. Lejek za 3 złote i masz czysty balkon i łańcuch odrobinę mniej trwały.. 1 Cytuj
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, Rumcajs. napisał: Jak sobie poradziliście i co robiliście ze zuzytą benzyną? Zostaw odkręcony pojemnik, sama wyparuje. Czasami żeby przyspieszyć proces wylewałem na jakąś betonową płytę czy podmurówkę, ale na balkonie może być o to ciężko. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez TheJW 1 Cytuj
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) @wkgZ petami dobry patent. Thx Oczywiście, "zużytą benzynę" to miałem na myśli brudną. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Rumcajs. Cytuj
TheJW Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Tylko nie zrób na odwrót i nie wrzuć peta do butelki. Na balkonie w bloku byłoby to dość...interesujące... Edytowane 7 Stycznia 2021 przez TheJW 1 Cytuj
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, Rumcajs. napisał: Oczywiście, "zużytą benzynę" to miałem na myśli brudną. Tak, domyśliłem się, Szybko się czyści. I odpada problem utylizacji co chwila. @TheJW sobie żartował z tym wylewaniem Tylko nie kupuj 98, 95 wystarczy. i w żadnym wypadku nie ropą Edytowane 7 Stycznia 2021 przez wkg Cytuj
Rumcajs. Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Wiadomo, że nie ropą, ropą to sie za dzieciaka smarowało łańcuch. Cytuj
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Ja benzynę po czyszczeniu filtruję przez... filtr do kawy. Można kupić bibułę filtracyjną ale skoro mam filtry do ekspresu w domu to z nich korzystam . Przy całej operacji przydaje się lejek. Filtr wkładamy do niego. Cytuj
1415chris Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Lancuch po benzynie lub pododbnym srodku warto wyplukac w czyms, co go dokladnie odtlusci. Ja do tego uzywam alkohol izopropylowy. Niektore oliwki moga byc wrazliwe na pozostalosci po szejku benzynowym. Rowniez woskujac lancuch wazne jest jego dokladne odtluszczenie. Cytuj
Gość Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 A właśnie, bo tutaj nie dałem znać w końcu, ostatnio po raz pierwszy zastosowałem 3-częściową metodę z YouTube-a: 1. Benzyna 2. Odtłuszczacz 3. Denaturat I w sumie jestem zadowolony, aczkolwiek tak samo byłem zadowolony po samym słoiku z odtłuszczaczem. Cytuj
chudzinki Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Przyznam Wam się do czegoś... Nie sądziłem, że przez, na tą chwilę, 76 stron można opowiadać o myciu i smarowaniu łańcucha . Cytuj
1415chris Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Chcesz pogadac o woskowaniu (lancucha)? 1 Cytuj
chudzinki Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Chyba jednak nie. "Czujem" żebym odpadł na etapie suszenia . Cytuj
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Najpierw jest etap zakupu garnka . Sam osobiście szejka robię może 2 razy do roku. Po prostu mi się nie chce. Ja tylko czyszczę pianką Fenwicks, wycieram szmatą i na to PTFE. Właśnie zamówiłem nowy łańcuch ale stary traktowany w ten sposób wytrzymał mi 7000km. Wolę jeździć niż się bawić. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Mareq_BB Cytuj
wkg Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) 35 minut temu, 1415chris napisał: Lancuch po benzynie lub pododbnym srodku warto wyplukac w czyms, co go dokladnie odtlusci. Ja do tego uzywam alkohol izopropylowy. Serio ? Benzyna przecież nie jest tłusta, wystarczy spojrzeć na dłonie jak się niechcący poleje - odparowuje błyskawicznie, z łańcucha również. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez wkg Cytuj
Mareq_BB Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 ^ Takie tam "urban legend" . Ja też to wiem ale jak kiedyś wspomniałem to się ludzie oburzyli. Ja używam benzyny nawet do odtłuszczania przed lakierowaniem ale ciiiii....... . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi