brachol22 Napisano 26 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 a używa ktoś takiego czyścidełka? https://pl.aliexpress.com/item/32827410262.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.26ea22abDiTgAe&algo_pvid=538aa38d-a335-46bf-a7ce-3cfbed182cfb&algo_expid=538aa38d-a335-46bf-a7ce-3cfbed182cfb-23&btsid=0b0a0ad815957410918714532ed2e7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombiii Napisano 26 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Czyści łańcuch powierzchownie, chlapiąc niemiłosiernie wokół. Tylko szejk działa dogłębnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Na spróbę kupiłem coś podobnego za 10zł i coś tam myje - lepszy efekt osiągniesz szczotką\pędzlem. A co do tematu od kilku czyszczeń napędu i smarowania postanowiłem po całej zabawie przecierać nie tylko łańcuch, ale i kółka przerzutki z oleju - efekt zadziwiający - ilość czarnego grawna na kółkach zmalała do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 26 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Jeszcze kasetę i korbę i będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 27 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Taka maszynka do mycia to najgorzej wydane 60pln przeze mnie w ostatnich 10 latach. A kupiłem nie byle jaką: Barbieri. Cośtam myje to dobre określenie, na dodatek po 5 czy 10 myciach włosy są już tak wygniecione, że nic się nie myje, nie szoruje. Maszynka leży i wkrótce trafi do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 27 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Szybciej szmatą się ogarnie łańcuch niż tym wynalazkiem. Też mam i włosie jest lipne jak w tych czarnych szczotkach które można tez nabyć do kompletu. Jedyne co jest warte uwagi z tego linku to hak do czyszczenia kasety. Niestety tylko w zestawie ze szczotką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol22 Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 OK dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Ja sam kiedyś myślałem o takiej maszynce do czyszczenia łańcucha. Sam podczas czyszczenia na rece rękawiczki, do czyszczenia: szmatka, sznurówka, szczoteczka do zębów i w 100% wystarcza. Nie ma problemu z trzymaniem napędu w czystości. Sprawdzone, działa szkoda kasy na magazynki itp. wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Sznurówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Pewnie chodzi o czyszczenie między ogniwami poprzez jej przeciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 To szmatka i szczoteczka do zębów nie starczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 I tak lepiej jak by miał nicią dentystyczną śmigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Sznurówka (im szersza, tym lepsza) jest świetna do czyszczenia kasety. Metoda z przeplataniem ogniw łańcucha za bardzo mozolna dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 No to widzę że kolega pucuje kasetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Zwykła bawełniana szmata ( jedna ) wystarczy do wszystkiego. Łańcuch, korba, kaseta, kółka przerzutki. Byle to robić po każdej jeździe ( przed każdą jazdą ) to jest od 5 do 10 min roboty max. Nie trzeba żadnych specyfików tylko olej do łańcucha. Do tej metody latami dochodziłem i uważam za najlepszą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Używał ktoś z Was tego odtłuszczacza z Decathlon? https://www.decathlon.pl/p/preparat-odt-uszczaj-cy-ro-linny-do-a-cucha-rowerowego/_/R-p-324162 Szukam odpowiednika Shimano Degreaser, a mam akurat Voucher do Decathlonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Na angielskiej stronie preparat ten ma dobre opinie. Ale jak wiadomo często sie zdarza, ze produkty kierowane na polski rynek sa innej jakości niż np. niemiecki https://www.decathlon.co.uk/r/plant-based-bike-chain-degreaser/_/R-p-324162?mc=8579955 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Jeszcze to wygrzebałem w necie http://sklep.smary.elub.pl/produkt/bike-cleaner-elube-hybrid-czyscik-do-lancucha To juz ktoś ostro pojechał z ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Lepsze byly waleczki, wygladajace jak sznurowki lub porwana w 3mm szmatka od Finish Line. Z tego co pamietam kosztowalo to 30 zl i sluzylo do czyszczenia kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol22 Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Ja do odtłuszczania łańcucha używam zmywacza do hamulców np. taki: https://autochemia.pl/product-pol-6066-Boll-zmywacz-do-hamulcow-600ml.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Potwierdzam, to dobry sposób. Dawno dawno temu w Lidlu był "Chain Cleaner" za piątaka bodajże 300 ml ale już nie ma. Ja korzystam z CRC BRAKLEEN PRO z Intercarsu, ale Boll wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Ja tez, wlasciwie kazdy jaki jest w sklepie motoryzacyjnym. Zmywa smar praktycznie natychmiast, a uzywam go nie tylko do napedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 W dniu 11.11.2020 o 11:36, skom25 napisał: Używał ktoś z Was tego odtłuszczacza z Decathlon? https://www.decathlon.pl/p/preparat-odt-uszczaj-cy-ro-linny-do-a-cucha-rowerowego/_/R-p-324162 Szukam odpowiednika Shimano Degreaser, a mam akurat Voucher do Decathlonu. Zacytuję sam siebie i odpowiem na pytanie. Odtłuszczacz kupiłem i przetestowałem na kasecie i łańcuchu. Obydwa elementy wylądowały w pojemniku i zostały zalane, wypędzelkowane i zostawione na tydzień. Co do skuteczności działania, to chyba działa. Odtłuszczacz zrobił się całkowicie czarny, a kaseta po spłukanie rzeczywiście była czysta. Może nie była to 100% czystość, bo miejscami brud został, ale efekt jest bliźniaczy do podobnych produktów. Próbowałem też użyć go do czyszczenia smaru z gwintów i działa bardzo dobrze, benzyna nie ma do niego startu. To co mi się podoba, to że produkt nie ma zapachu, a właściwie ma zapach oleju spożywczego. Można zostawić moczone elementy w otwartym pudełku i nic nie śmierdzi. Tyle że tutaj pojawiają się wady. Całkiem dosłownie, produkt ten ma konsystencję, wygląd i zapach jak olej spożywczy. Jest tak samo tłusty, przez co po moczeniu trzeba go czymś zmyć, chociażby płynem do mycia naczyń i bieżącą wodą. Nie wiem co można robić z nim podczas bieżącego serwisu. Do czyszczenia napędu przed smarowaniem też bym go nie użył. Polecam jako środek do moczenia elementów, ale głównie dlatego że nie śmierdzi, co w moim przypadku jest dużym plusem. Wrzucić coś do sitka, zamoczyć, wypędzelkować i zmyć. Nadaje się do tego idealnie. Do całej reszty czynności serwisowych są znacznie lepsze produktu, przykładowo Shimano Degreaser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 (edytowane) 45 zł za 0,5 l? Ktoś chyba pojechał z ceną. Reklamują jako "produkt roślinny", znaczy pewnie eko? Tłusty preparat do zmywania smaru - kojarzy sie mi to z olejem napędowym. Ostatnia cena 4,36 zł za litr. Czyli ok. 20 razy taniej. A ropa naftowa tez jest pochodzenia roślinnego (przynajmniej częściowo). Dzięki za poświęcenia dla dobra nauki i przetestowanie wynalazku z Decathlonu I proponowałbym zamieszczenie opinii na stronie Decathlonu. Widzę tam juz kilka, ta o treści " Dzisiaj 2 łańcuchy zostały umyte tym odtłuszczaczem. Sprawdza się jak najbardziej, usuwa nadmiary smaru, dzięki czemu nowy Smar można nakładać z czystym sumieniem " sprawia wrażenie napisana przez kogoś związanego ze sklepem, dla mnie typowy bełkot osobników nie mających nic sensownego do napisania. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Nafta to bardziej pasuje do Shimano Degreaser. To tutaj to "Olej Kujawski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi