Gość Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) Nie denerwuje, bo to nie jest prawda. SP-41 kosztuje 5-6zł za 0,5 metra, linka nierdzewna 7 zł. Co do piany, to umieszczałem tutaj swój wpis jak zrobić coś takiego domowym sposobem. A degreaser Shimano to zupełnie inny produkt, ale nie będę z Tobą dyskutował. Edytowane 19 Marca 2019 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Teraz, skom25 napisał: Sonax też ma popyt wśród frajerów To stwierdzenie trochę jest nie na miejscu. To, że ktoś chce kupować inne produkty nie oznacza że jest frajerem. Jeden kupuje masło za 3zł inny za 10zł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Owszem, jest nie na miejscu, dokładnie tak samo post kolegi adriel. 14 minut temu, adriel napisał: nie denerwuje Cię że głupia lineczka i pancerzyk szymano kosztuje 100zł ? No wiadomo jest popyt frajerów , jest sprzedaż. Swoją wypowiedź edytowałem i usunąłem zbędne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriel Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) 21 minut temu, skom25 napisał: Nie denerwuje, bo to nie jest prawda. SP-41 kosztuje 5-6zł za 0,5 metra, linka nierdzewna 7 zł. Co do piany, to umieszczałem tutaj swój wpis jak zrobić coś takiego domowym sposobem. Więc jak widać, Sonax też ma popyt wśród frajerów A degreaser Shimano to zupełnie inny produkt, ale nie będę z Tobą dyskutował. Napisałem to specjalnie z lekką ironią. Co nie zmienia faktu że i tak te ceny nieraz mnie rozbrajają. Możesz zapodać link do tego sposobu na tę pianę ? z chęcią porównam i przetestuję ten patent Teraz, skom25 napisał: pancerzyk szymano kosztuje 100zł ? No wiadomo jest popyt frajerów no ale widzisz ja nie krytykuję konkretnego produkt a raczej ogól czy też rzeszę ludzi która kupuję coś - a z reguły to samo 10 x drożej tylko dlatego bo jest napis "decentralized blockchain" i dlatego że wszyscy tak robią Edytowane 19 Marca 2019 przez adriel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Strona 68, gdzieś w połowie. Ręczna pianownica + płyn K2 Akra. Słyszałem wiele opinii żeby tak nie myć napędu, bo wymywa się smar z piast i bębenka. Z jednej strony coś w tym jest, z drugiej strony ja robię pełny serwis raz w roku, wiec aż tak bardzo mnie to nie boli. Mimo wszystko radzę uważać i raczej takie mycie ograniczać, chyba że napęd będzie naprawdę bardzo brudny. Do regularnego czyszczenia polecam wspomniany odtłuszczacz i szmatkę. Jutro wrzucę jak zrobić "prowadnicę" do mycia łańcucha przy zdjętym kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriel Napisano 20 Marca 2019 Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) Ja korzystałem z odtłuszczaczy głównie natomiast teraz wycieram łańcuch dosyć regularnie zwykłym prześcieradłem i nie wiem może się nie znam ale nie czuje różnicy a do tego jest szybciej , czyściej (jeśli chodzi o środowisko pracy) oraz za darmo. Tak więc generalnie mam dylemat czy coś kupować. A tą pianą zainteresowałem się ze względów praktycznych. Ot co jeśli mogę popsikać, odczekać i spłukać to mogę mieć gotowy rower do jazdy w 100% praktycznie przy każdej myjni samoobsługowej. Edytowane 20 Marca 2019 przez adriel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 37 minut temu, adriel napisał: wycieram łańcuch dosyć regularnie zwykłym prześcieradłem Bawełna czy frotte? A jak doznania w czasie snu? Rodzina też lubi zapach smaru w sypialni? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 23 Marca 2019 Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Kupiłem sobie na próbę maszynkę barbieri do czyszczenia łańcucha. Nigdy nie miałem przyjemności z takową, byłem ciekaw jak to działa. Na Przerzutce XT M8000 się ona nie ma o co zaczepić, łańcuch wystaje ponad wózek więc trzeba trzymać ręką. Łańcuch 11speed jest dla niej chyba za wąski, bo wpada pomiędzy szczotki a obudowę. Maszynka nie ma uszczelnień, przez co odtłuszczacz wychlapuje się z niej po 5 sekundach. To jest najgorzej wydane 50pln w moim rowerowym życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Wystarczy szmatka bawełniana nasączona rozpuszczalnikiem i dwie szczoteczki, mogą być do zębów czy do mycia rąk. Szczotki złapać w szmatce i przeczyścić łańcuch. Najlepszym rozwiązaniem jest rozpiąć łańcuch i wytrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Tak mnie tkneło... duzo piszemy o czyszczeniu łańcucha itp... a zapominamy wspominać o czyszczeniu zębatek, kołek przerzutki itp. Znaczy zapominamy pisać, bo chyba nie o czyszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Karcherem na myjce samochodowej ... 5 PLN i załatwione jak i reszta uwalonego roweru. Tylko trzeba tak z 2-3 cm od kasety - od ciśnienia kaseta się kręci do tyłu razem z łańcuchem i wszystko superczyste. Trzeba tylko uważać, żeby strumień piany nie zrzucił łańcucha bo kasa leci jak go się wyciąga z między kasety i szprych. Kółka przerzutki tak ale kasecie i korbie to oczywiście rybka czy są czyste - robimy to ze względów estetycznych. Edytowane 12 Maja 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No chyba nie tylko estetycznych. Jak zostawisz je uwalone, to zakładając czysty łańcuch zaraz masz go też ubrudzonego od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No tak. I wtedy łańcuch wygląda nieestetycznie : ) Ja pisze o myciu kasety, łańcucha i korby - to się robi tylko ze względu na estetykę bo na nic innego przecież nie wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Ja po każdej jeździe czyszczę napęd szmatką. Najpierw zaciskam szmatkę na łańcuchu i robię kilka obrotów, potem kręcąc korbą dociskam szmatkę do kółek przerzutki. Potem przetarcie kasety i zębatki. Trwa to jakieś 3 minuty. Gdy przychodzi czas na smarowanie, robię dokładnie to samo, tylko szmatkę nasączam odtłuszczaczem lub "przelewam" łańcuch i wycieram do sucha. Odtłuszczacz przelałem sobie do butelki po Shimano PTFE i teraz mogę bez problemu wlać płyn między ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Przed smarowaniem wlewasz odtłuszczacz między ogniwa, wycierasz szmatką i smarujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Tak. Oczywiście wycieram kręcąc korbą jakieś 30 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Ale przecież pomiędzy ogniwami zostaje, tam szmatka nie dotrze, przez 30 sekund nie wyschnie. I dajesz na to smar i w sumie smarujesz smarem rozpuszczonym w rozpuszczalniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No przecież odtłuszczacz to nie jest gęsty glut, spokojnie wypływa. Smaruję co jakieś 100- 150 km, z odtłuszczaczem czy bez. O ile w szosie co jakiś czas zdejmuję łańcuch, robię Shake i smaruję poza rowerem, o tyle na MTB jest taki syf, że naprawdę nie ma sensu zbytnio się rozwodzić nad sposobem czyszczenia i smarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) No ok, mi się wydaje, że rozpuszczasz smar ... część wypłynie a część wiąże się ze smarem - jak to rozpuszczalnik. Ja smaruje mtb co jakieś 200-250 a co 500 Karsher. Edytowane 12 Maja 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 10 minut temu, skom25 napisał: Ja po każdej jeździe czyszczę napęd szmatką. Najpierw zaciskam szmatkę na łańcuchu i robię kilka obrotów, potem kręcąc korbą dociskam szmatkę do kółek przerzutki. Potem przetarcie kasety i zębatki. Trwa to jakieś 3 minuty. Ja przed jazdą Kręcę do tyłu, szmata w ręku, łańcuch wygięty w S. Potem olej na lancuch ( kręcąc do tyłu, od spinki do spinki, pelen cykl ) Następnie wycieram szmatką nadmiar i gotowe. Niczego więcej nie używam. Zajmuje to od 3-10 minut ( w zależności czy czyszczę kasetę, korbę ). No i na koniec gabka, plyn do naczyń i mycie rąk. Na koniec zmiotka i zamiatanie syfu na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Korzystam z dwóch łańcuchów i jeden czeka na wymianę już nasmarowany. Drugi jak mam do czyszczenia to podmieniam łańcuchy i ten świeżo zdjęty szejkuję. Na spokojnie sobie wyschnie, wolną chwilą zakropię oliwką i wrzucam do woreczka gotowy na podmianę Nie bawię się w mierzenie i zakładanie najkrótszego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 2 godziny temu, wkg napisał: Karcherem na myjce samochodowej ... 5 PLN i załatwione jak i reszta uwalonego roweru. Tylko trzeba tak z 2-3 cm od kasety - od ciśnienia kaseta się kręci do tyłu razem z łańcuchem i wszystko superczyste. Też tak robiłem, najszybsza metoda mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 A ja odkryłem jakiś czas temu, że najlepiej kasetę i korbę czyści mi pędzelek i kilka kropel brunoxa deo. Nawet ten lepki smar którym fabrycznie nowe łańcuchy KMC są pokrywane usuwa idealnie i potrzeba go dosłownie kilka kropelek. Lekko psikam na pędzelek, smaruję nim wszystko kręcąc korbą a potem normalne mycie roweru wodą z płynem do mycia naczyń i wszystko spływa z napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Tak samo działa Shimano Degreaser. Natomiast jeżeli ktoś chce potem spłukiwać wodą, to bardziej polecam środki przeznaczone do takiego rodzaju aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek89 Napisano 25 Maja 2019 Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Potrzebuje na szybko jakiś mega dobry środek na odtłuszczenie kasety ze smaru, który był do motoru z tego co wyszło. czyściłem dziś ale efekt jest taki ze dalej pozostał na zębatkach tam gdzie nie miałem jak dostać . przed myciem https://imgur.com/a/neoul23 po umyciu https://imgur.com/a/IcNlCAV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi