cervandes Napisano 12 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 W absurdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 On to na powaznie tak zapaćkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Oglądając inne jego filmy, wszystko wskazuje, że to nie był żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 16 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Szejk w benzynie kontra myjka ultradźwiękowa versus maszynka do czyszczenia... Kto zgadnie co wygrało? Kto jest noł lajfem i obejrzy poniższy film? Tak wygrał szejk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Każdy czyści jak chce. Wcześniej myjką ciśnieniową myłem, i było dobrze. Po zmianie napędu, czyszczę płynem Reflex koncentratem myjąco-odtłuszczającym, 15zł za litr. Wystarczy pędzel zamoczyć, przetrzeć nim łańcuch i brud schodzi. Ps. Ja już słyszałem o łańcuchu umytym w zmywarce z naczyniami Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 No, z zewnątrz pewnie lśni, problem w tym, że z zewnątrz to nie ma wielkiego znaczenia. Łańcuch ma być czysty w ogniwach, żeby się sworznie nie wycierały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 A kto by wtedy zarobił na tych wszystkich specyfikach po 15/30zł za 300ml? Każdy chce żyć więc orają jak mogą mimo, iż doskonale wiedzą że takie mycie z zewnątrz g... daje. Ostatnio miałem nieprzyjemność zagoszczenia w pewnym serwisie rowerowym gdzie pani od sprzedawania spodni na targowisku, wzięła się 3 miesiące temu za rowery. Jej metoda mycia i czyszczenia rowerów i napędów polegała na spsikaniu wszystkiego właśnie tego typu preparatem i wytarcia wszystkiego szmatą, a całość operacji odbywała się w pomieszczeniu bez odpływu. Nie muszę chyba nikomu mówić jak wyglądało pomieszczenie i napęd/rower uwalony zgęstniałym smarem zmieszanym z piachem po takim opryskaniu odtłuszczaczem. Tragedia, a zapomnij o użyciu wody do przepłukania, to niszczy napęd, tak nie wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Mnie to obojętne kto czym czyści. Mój napęd ma się dobrze, a stary sprzedałem w doskonałym stanie. Ja zawsze myłem woda i nic się nie zniszczyło, kwestia wysuszenia i odpowiedniego smarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menor Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Hej, macie jakies zamienniki benzyny ekstrakcyjnej, ktore łatwo dostane w uk? Z tego co widziałem, to wszedzie white spirit jest, bedzie sie do shakowania nadawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemcio Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Normalna benzynę bezołowiowa weź. Czyści tak samo tylko inaczej pachnie. Kolega ma serwis motocyklowy i nigdy nie używa do mycia części ekstrakcyjnej a właśnie zwykłą zawsze zaciąga ze zbiornika. Czyści wszystko również super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 A po czyszczeniu myk i do zbiornika z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Ostatnio mocno rozreklamowany Fenwicks. Ktoś coś więcej może napisać o tej cudownej piance, gąbce i szczotce? Warte toto kasy? http://fenwicks.pl/sklep/pianka-do-czyszczenia-lancucha-500ml/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Odtłuszczacz jak odtłuszczacz, żadna rewelacja, robi robotę tak jak każdy inny np. do mycia silników. Generalnie po takim myciu szejk łańcucha i tak potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) 54zł. Za to masz 3 litry Refleksa gdzie zużywam jedną nakrętkę płynu na cały łańcuch albo 10 litrów benzyny z dystrybutora. Piach i tak trzeba wymyć. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) A nie lepiej kupić jakiś rozpuszczalnik/benzynę ekstrakcyjną? Przecież nie musi być roweru na etykiecie, albo opisu, że może być w tym celu użyty, aby dobrze odtłuścić. Zastanawiam się czasem dlaczego ludzie tyle płacą za rowerowe specyfiki. Podobnie z rowerowymi płynami hamulcowymi DOT, który kosztuje 40-50zł za 250ml, a w motoryzacyjnym 6-12zł za 500ml. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez pawel2208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Zastanawiam się czasem dlaczego ludzie tyle płacą za rowerowe specyfiki. Heh, marketing działa. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez sznib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 a może usłyszałbym opinie osoby która przynajmniej była w pobliżu tego specyfiku. Super byłoby gdyby go dotykała a już w zupełności bosko gdyby go używała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Toż ci napisałem to po doświadczeniach właśnie z tym specyfikiem. Działa jak każdy inny 2/3x tańszy, nie jest zły ale stosunek jakość/cena jest słabiutki. Tak jak piszemy, kup tani sprey do mycia silników np. od K2 (do umycia napędu), do tego 5L bańkę benzyny ekstrakcyjnej z Castoramy za 30zł (do mycia łańcucha) i będziesz sobie mył tym rowery przez 3 lata, albo i dłużej. Wszystko co pisze na opakowaniu "do rowerów", "extrene", "nano", "techno" itd. ma na samym starcie cenę wyższą kilkukrotnie od tych samych specyfików, ale bez tak dźwięcznie brzmiących nazw. Dla tego właśnie tak dużą popularnością cieszy się towot, smary motoryzacyjne, benzynki z cepeenu itp. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 a może usłyszałbym opinie osoby która przynajmniej była w pobliżu tego specyfiku. Super byłoby gdyby go dotykała a już w zupełności bosko gdyby go używała... Arni220 dobrze napisał. Po drugie środki do mycia pod ciśnieniem są zawsze drogie (aluminium + gaz + marketing bo do roweru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 To swoją drogą. Taki przykład z innej branży: Kartusz gazu turystycznego 450g kosztuje w sklepach od 30 do 50zł. 1kg gazu w rozlewni kosztuje 10zł!!! co w przeliczeniu daje nam cenę 4,50zł/450g. Okazuje się, że na tych 4,50zł zarabia producent, dystrybutor i zarabia też ten sprzedawca detaliczny. Za co się pytam bierze 10x więcej firma sprzedająca ten sam gaz w opakowaniu alu w sklepie turystycznym? Rozumiem gdyby kosztował 10/15zł, ale nie 40 czy 50. Z rowerami działa dokładnie ten sam mechanizm, jest popyt więc jest i podaż, spece od marketingu tylko zacierają ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Super byłoby gdyby go dotykała a już w zupełności bosko gdyby go używała... Mam, uzywam, do szejkowania nie wroce . Moze i drozszy od ekstrakcyjnej ale na pewno mniej pracochlonny. Ps. Czekam na gromy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Pi razy oko na ile starcza Tobie opakowanie tej cudownej pianki? Wiem, że inne "rozpuszczalniki" są tańsze ale cholernie capią i nie można ich po prostu spłukać. Ten produkt mógłbym bez obawy stosować w garażu i nikomu by to nie przeszkadzało. Na koniec spłukać wodą i gotowe. Przynajmniej tak to wygląda. A jak w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ten produkt mógłbym bez obawy stosować w garażu i nikomu by to nie przeszkadzało. Na koniec spłukać wodą i gotowe. Przynajmniej tak to wygląda. A jak w praktyce? Dokladnie tak to wyglada, psikam, biore gabke, kilkanascie obotow korba, psikam na kasete, szoruje szczotka i po paru minutach splukuje woda. Na ile starcza??? Nie wiem, ja kupilem zaledwie 200ml na probe, jest to naprawde wydajne, kilkanascie razy uzywalem, a mam wrazenie ze pojemnik wciaz jest pelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) K2 Acra + wytwornica piany i macie Fenwicks za 1/10 ceny. Mycie pianą jak najbardziej polecam - jest o wiele wydajniejsza niż psikanie płynem (bo utrzymuje się na brudzie zamiast spływać) i o wiele bezpieczniejsza dla łożysk - trudniej podchodzi pod uszczelki. Odkąd spróbowałem piany niczym innym nie myję. A za benzynę ekstrakcyjną (do szejkowania łańcucha tylko - nie polecam do innych elementów napędu, chyba, że zdemontowanych) to wystarczy najzwyklejsza benzyna 95 - dużo taniej niż ekstrakcyjna. Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Witboj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Ja nie szejkuję, ale dobry pojemnikiem na szejkowanie jest pojemnik po odżywkach białkowych lub stackach kreatynowych. Pojemnik z nakrętką wielkości dłoni. Do środka zmieści się przerzutka z łańcuchem. Łatwo włożyć, łatwo wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi