Arni220 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Całkiem poważnie spytam, po takiej jeździe w mega piachu, myjka wypłukała ci tak dokładnie łańcuch, że nie było czuć zgrzytania piachu w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Mega piach przecież się nie dostaje do wnętrza łańcucha... A odpowiadając na twoje pytanie- akurat, się składa że tydzień temu trafiłem na powódź, pełno błota etc. A to jeszcze gorsze od piasku- wypłukało mi cały olej z łańcucha i zgrzytał niemiłosiernie, pół minuty Karcher'em z odległości 1cm w kierunku łańcucha i zero śladów po starym oleju, a zgrzytania jakiegokolwiek brak także myjka ciśnieniowa na łańcuch jest świetna, oczywiście porządna, bo ze słabą myjką tak dobrze nie wyszło. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 No to w sumie dość szybki sposób na czyszczenie łańcucha, no ale jeszcze trzeba mieć myjkę ciśnieniową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 W odległości 2km od domu mam do dyspozycji 2 punkty z myjkami. Dobrej jakości Karcher potrafi zedrzeć lakier z samochodu i/lub zedrzeć skórę z dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 To ze skórą potwierdzę bo widziałem u sąsiada a to z lakierem potwierdzam z autopsji- kiedyś jak miałem poloneza to się nie powstrzymałem, musiałem sprawdzić :tehehe: i została dość wyraźna rysa na farbie a to było słabym Karcher'em, porządnym to pewnie i do metalu by poszło [emoji14] Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cisoboy Napisano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Łańcuchy na spinki. Zdejmuje łańcuch, przednie i tylne zębatki oraz przerzutki spryskuje mocnym detergentem (no płyn do mycia silników - w skrócie PDMS) Łańcuch ląduje w myjce ultradźwiękowej na 30min 60C z PDMS i wodą demineralizowaną. W tym czasie czyszczę szczotą, wodą z powietrzem, przedmuchuje samym powietrzem, zębatki i przerzutki. Smaruje przerzutki. Zakładam drugi łańcuch już przygotowany wcześniej i zapinam spinkę - napęd świeci się jak nowy. Brudny łańcuch po umyciu przedmuchuje powietrzem, aby pozbyć się wody, dodatkowo shake w izopropanolu i znów przedmuchanie. Oliwienie każdego ogniwa, w woreczek i na półkę. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez cisoboy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrErqu Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam co sądzicie o takim czymś? http://allegro.pl/narzedzie-do-czyszczenia-smarowania-lancucha-rower-i6195326025.html Opłaca się czy nie? I najważniejsze czy jest to skuteczne czy lepiej ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pestka87 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ściągam, wrzucam do butelki z benzyną i szejkuje wycieram potem szmatką i jest jak nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brk26 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Benzyna ekstrakcyjna czy zwykła? bo słyszałem różne wersje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Najtańsza do jakiej masz dostęp. Chodzi tylko o zmycie całego syfu z łańcucha, a po tym zabiegu żeby nie był tłusty. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Najtańsza do jakiej masz dostęp Najtaniej wychodzą opakowania 5L dostępne w marketach budowlanych lub w necie. Cena 25/35zł jest bezkonkurencyjna w porównaniu do butelek 500ml za 7/9zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam co sądzicie o takim czymś? http://allegro.pl/narzedzie-do-czyszczenia-smarowania-lancucha-rower-i6195326025.html Opłaca się czy nie? I najważniejsze czy jest to skuteczne czy lepiej ręcznie? Szkoda pieniędzy na plastikowy szajs, to narzędzie też trzeba potem umyć. Jak lubisz zapach benzyny, idziesz na stację paliw. Jak nie tolerujesz zapachu benzyny, kupujesz ekstrakcyjną benzynę. Jak tobie poprzednie dwa nie odpowiadają, kupujesz naftę, też śmierdzi Jak tobie żaden nie pasuje, kupujesz Voight BRUDPUR VC 242 lub BRUDPUR VC 242 Premium, trzeba użyć rękawic, ma świadectwo PZH, nie śmierdzi. Reflex preparat myjąco - odtłuszczający firmy Tassini, lepszy od ekstrakcyjnej, nie śmierdzi, wystarczy jedne zanurzenie pędzla w płynie. Jak tobie ... wystarczy płyn do naczyń markowy. Jak mnie się nie chce, idę na Karcher Ostatnio mi się chciało myć, a nie chciało jechać, to umyłem Mamie łańcuch, środkiem do mycia narzędzi. Jak widać środków i pomysłów wiele. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Najtaniej wychodzą opakowania 5L dostępne w marketach budowlanych lub w necie. Cena 25/35zł jest bezkonkurencyjna w porównaniu do butelek 500ml za 7/9zł Po co Ci 5 l benzyny do umycia łańcucha? 0,5 l w zupełności wystarczy na baaaaaardzo długo, bo cały osad i tak osiądzie na dnie, po przelaniu w inne naczynie mamy praktycznie wszystko z powrotem. Ja robię to w ten sposób: W jednej butelce mam całą benzynę ekstrakcyjną, razem z całym syfem z łańcucha i gdy chcę zrobić szejka przelewam samą benzynę (bez syfu) do innej "czystej". I tu mam dwie wersje, albo do jednej czystej butelki, albo do dwóch w zależności jak bardzo uświniony mam łańcuch. Robię szejka, a całość zlewam z powrotem do tej brudnej butelki. Od dwóch sezonów tak robię i benzyna w brudnej butelce po odstaniu jest PRAWIE czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam co sądzicie o takim czymś? http://allegro.pl/narzedzie-do-czyszczenia-smarowania-lancucha-rower-i6195326025.html Opłaca się czy nie? I najważniejsze czy jest to skuteczne czy lepiej ręcznie? To jest dobre ale do czyszczenia szybkiego na sucho,cały syf schodzi.Jak nie mam czasu moczyć łańcucha w benzynie,to czyszczę w takiej maszynce na sucho,parę kropli oleju i można jeździć dalej Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Gawel76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Po co Ci 5 l benzyny do umycia łańcucha? 0,5 l w zupełności wystarczy....A 5L wystarczy na jeszcze dłużej, 3/4 lata? Nie lubię przepłacać, ta opcja jest tańsza poprostu, a i jeść nie woła, może leżeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diarem Napisano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Polecam taki środek do czyszczenia napędu Do kupienia w sklepach z niemieckimi artykułami w cenie 15 zł Dobrze się pieni i rozpuszcza brud, do spłukania wodą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Chyba kiedyś też tego używałem do odtłuszczania i byłem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 73 strony o myciu łańcucha... które można podsuwać tak: jedni myją, inni nie, jedni używają benzyny/nafty/ropy inni myjek ciśnieniowych... wszyscy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To jeszcze podsumuj smarowanie. Czy nakraplać pojedyńcze krople oleju tylko na tulejki/rolki łańcucha, czy też lać/nakraplać tak olej by i na płytki wewnętrzne i zewnętrzne - pomiędzy nie też trafiało, by i tam tarcie ograniczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To jeszcze podsumuj smarowanie. 100 stron podsumowania to jeszcze mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 To jeszcze podsumuj smarowanie. Czy nakraplać pojedyńcze krople oleju tylko na tulejki/rolki łańcucha, czy też lać/nakraplać tak olej by i na płytki wewnętrzne i zewnętrzne - pomiędzy nie też trafiało, by i tam tarcie ograniczyć? Wiem, że sobie jaja robisz ale wielu może się rzeczywiście nad tym zastanawiać, We wszystkich moich zużytych łańcuchach nigdy nie było widocznego zużycia w innych miejscach niż pin i rolka. Świadczy to moim zdaniem o tym, że smarować wystarczy właśnie rolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie wierzę, ścierają się także blaszki w miejscu styku z rolką. Ale generalnie rolka jest tylko do smarowania. Wiele osób twierdzi też, że rolka z zewnątrz powinna być sucha. Można by tak twierdzić gdyby nie fakt, że rolka pracuje bezpośrednio z zębami koronek, a więc w miejscu ich styku także występuje tarcie, a zatem rolka z zewnątrz także powinna być pokryta choćby cieńką warstwą oliwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Chodzi o to, że nie ma idealnej metody czy to mycia czy smarowania. Każda będzie miała jakieś zalety i wady. Uważam, że każdy powinien nieco popróbować we własnym zakresie i w końcu znajdzie swojego Świętego Graala. Nie ma co przekonywać innych do swoich metod bo jedenmu nie zależy na ciszy, innemu na czystości, jeszcze innemu wystarczy przebieg między dosmarowaniami całe 40km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qdlaty123 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Jak było, to sorry Ale poradnik wyrywa z butów.....serio Dla niecierpliwych od 2:00 (do tego momentu było nawet sensownie) [video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hMMPfbFEGN0 Edytowane 11 Lutego 2017 przez qdlaty123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Było, chyba w dziale z druciarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi